Arduino stofzuigrobot

Arduino stofzuigrobot

7 mrt 2019

Arduino huishoudrobot - de geautomatiseerde hulp in de huishouding

Lees hier hoe u een stofzuigrobot bouwt. Helemaal met de hand gemaakt en precies zoals u hem zelf wilt hebben. Het enige dat u nodig heeft, is een beetje handigheid, een Arduino en een soldeerbout.

Let op; dit is geen complete handleiding. Wij willen u enkel de inspiratie bieden om zelf de soldeerbout te pakken en een mooie robot te bouwen!

Inmiddels hebben alle grote fabrikanten van consumentenelektronica en schoonmaakartikelen wel een stofzuigrobot in hun assortiment. Er zijn uiteenlopende producten met allerlei soorten sensoren en reinigingssystemen op de markt. In bijna elke prijsklasse is wel een product te vinden. Toch blijft automatische reiniging vaak een dure grap.

Wie een Arduino heeft of al enige tijd van plan is om met dit open-source platform te experimenteren, kan ook zelf een stofzuigrobot bouwen. U hoeft alleen over een soldeerbout en een beetje handigheid te beschikken. Helemaal met de hand gemaakt en precies zoals u hem zelf wilt hebben. Uw eigen handige poetshulpje. Naast de aandrijfwielen, infraroodsensoren en een multifunctionele plaat mag ook de borstel niet ontbreken.

> Bekijk hier ons Arduino-assortiment

Inhoud:

  1. De checklist
  2. Het onderstel van de stofzuigrobot - Het chassis
  3. De motoren en aandrijving van de robot
  4. Hoe maakt onze stofzuigrobot schoon?
  5. De kunstmatige intelligentie van de stofzuigrobot
  6. De accus en hun laadtoestand - het hart van de robot
  7. Onze stofzuigrobot - 100 procent handwerk

De checklist

Het houten onderstelU heeft de volgende onderdelen nodig:

Het onderstel van de stofzuigrobot – Het chassis

Zaag het onderstel van de robot uit een 12 mm dikke plaat multiplex. Uiteraard zijn ook andere materialen mogelijk, zoals aluminium of kunststof (ABS), maar hout is makkelijk te verwerken en u heeft er geen bijzondere gereedschappen voor nodig. Vanaf een dikte van circa 8 mm is hout voldoende sterk om de constructie als geheel te dragen, er is dus nog ruimte om te variëren.

Zijn vorm is gekozen uit puur praktische overwegingen: een ronde robot kan op de plaats draaien, de wielen bevinden zich binnen de omtrek. Op die manier voorkomt u dat hij blijft hangen of haken aan meubilair en andere objecten in de kamer. De borstel zit aan de voorkant om zo dicht mogelijk bij wanden en obstakels te komen. De opvangbak zit aan de achterkant.

Vorm van het onderstel

De motoren en aandrijving van de robot

Dit zijn transmissiemotoren met een tandwielvertraging van 1:50. Deze zijn krachtig genoeg om een zware constructie te verplaatsenBeide modelauto-wielen (nieuw besteld of van een oude modelauto die u nog hebt liggen) worden aangedreven door een eigen motor. Dat zijn transmissiemotoren met een tandwielvertraging van 1:50. Deze zijn krachtig genoeg om een zware constructie te verplaatsen, maar kunnen wél direct door een Arduino Motor Shield van stroom worden voorzien.

De veegborstel wordt aangedreven door een soortgelijke motor maar met een andere overbrenging. Dankzij de tandwielvertraging van 1:8 en twee extra tandwielen (module 1, 30 en 20 tanden) zal onze borstel straks met zo'n 1000 rpm over de vloer draaien.

Bevestig de motoren aan eenvoudige aluminium hoekprofielen waarin u gaten boort voor de bevestigingsboutjes en voor de uitgaande as. Schroef deze vervolgens met spaanplaatschroeven vast aan de bodemplaat.

Hoe maakt onze stofzuigrobot schoon?

Onze kleine hulp in de huishouding beschikt in de „basisuitvoering“ alleen over een veegborstel.Hij zuigt niet maar hij veegt! Onze kleine hulp in de huishouding beschikt in de „basisuitvoering“ alleen over een veegborstel. Deze veegt stof en pluizen naar de opvangbak die u makkelijk kunt verwijderen om hem te legen. Uiteraard is dit ontwerp heel makkelijk verder te verbeteren: Bevestig bijvoorbeeld stroken poetsdoek aan de achterkant om de robot ook „nat“ te laten reinigen, of installeer een USB-stofzuiger om nog beter schoon te maken (verkrijgbaar als computeraccessoire). Laat uw creativiteit gerust de vrije loop: Als iets werkt, is het een goed idee!

De kunstmatige intelligentie van de stofzuigrobot

Een Arduino UNO-microcontroller bestuurt de zelfbouwrobotHoe weet de robot eigenlijk waar hij precies is? Nou, eigenlijk weet hij dat helemaal niet. Hij doorkruist de ruimte op willekeurige wijze zoals ook de eerste en tweede generatie commerciële stofzuigrobots dat deden. Hij oriënteert zich met behulp van drie infraroodsensoren die afstanden tot 80 cm kunnen meten.

Een Arduino UNO -microcontroller bestuurt de robot. Deze analyseert continu de signalen van de drie afstandssensoren, creëert hieruit een model van de omgeving en past zijn gedrag er op aan.

Nemen de sensoren alleen uiterst links of rechts een object waar, dan maakt de robot een bocht om het obstakel te ontwijken.

Detecteren beide sensoren een object aan de voorzijde, dan gaat het waarschijnlijk om een wat groter obstakel zoals meubilair of een persoon. In dat geval controleert de robot eerst met de sensor aan de achterkant of de weg vrij is, rijdt hij daarna achteruit en vervolgens weer vooruit met een bocht om het obstakel heen.

Is achteruitrijden niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de robot met een lange bocht in een hoek van de kamer is beland, dan draait hij op de plaats rond tot hij weer vooruit kan rijden.

Sketch stofzuigerrobot

De broncode (sketch) van het programma kunt u hier downloaden in de vorm van een tekstbestand.

De aanvullende printplaat voorziet de stofzuigrobot van een extra regelbare motoruitgang (de Motor Shield heeft slechts twee uitgangen voor gewone gelijkstroommotoren), hij levert bovendien de voedingsspanning voor de infraroodsensoren en verbindt ze met de Arduino.

Aan de hand van het schakelschema kunt u de printplaat uiteraard zelf aanpassen of de sensoren direct op de Arduino aansluiten, het ontwerp dient als voorbeeld voor hoe de printplaat er uiteindelijk zou kunnen uitzien.

Het ontwerp is hier te downloaden als afdrukbaar PDF-bestand zodat u zelf een formaat voor de printplaat kunt kiezen en de geleidersporen direct erop kunt overbrengen.

De accu's en hun laadtoestand – het hart van de robot

Een Arduino UNO-microcontroller bestuurt de zelfbouwrobotOns huishoudhulpje krijgt stroom van acht oplaadbare NiMH AA-batterijenOns huishoudhulpje krijgt stroom van acht oplaadbare NiMH AA-batterijen . Tijdens het ontladen daalt de spanning van deze batterijen gestaag, daardoor zouden ook de motoren steeds langzamer gaan draaien.

Om hiervoor te compenseren, wordt er een spanningsregeling gebruikt zoals u die ook wel in sommige oudere typen auto's zag. Met behulp van vier LED's laat de robot aan de buitenwereld weten hoe vol de accu's nog zitten.

Deze indicatie is eigenlijk het nevenproduct van een interne controle: Bij volle accu's worden de motoren kunstmatig afgeremd zodat ze bij lege accu's niet langzamer gaan draaien. Het resultaat is een nagenoeg gelijk blijvend toerental ongeacht de laadtoestand van de batterijen.

De accuspanning maakt voor de Arduino zelf niet zoveel uit: Hij werkt op een voedingsspanning van vijf tot twaalf volt, en werkt zelfs dus nog wanneer de accu's allang te leeg zijn om de motoren aan te drijven.

Onze stofzuigrobot – 100 procent handwerk

De eerste test van onze stofzuigrobot was een groot succes.De bouwwijze en de aansluitingen zijn eigenlijk vanzelfsprekend, en anders is in het schakelschema duidelijk te zien welke verbindingen u moet maken. Omdat het oog ook wat wil, kunt u de robot net zo gek aankleden als u zelf wilt, of alle componenten netjes inbouwen.

Zaag daartoe een ronde plaat hout met dezelfde diameter als het onderstel, en schroef deze met drie of vier afstandhouders op de onderplaat vast. Dat schermt de boel van boven mooi af, en de zijkanten kunt u vervolgens met folie of een ander materiaal naar eigen inzicht afwerken. Als u uw digitale hulpje in een originele kleur wilt spuiten, plak dan van tevoren wel alle kwetsbare onderdelen af.

Zelf aan de slag? In de winkelwagen staan alle onderdelen die u nodig heeft om de in de video getoonde robot te bouwen. Ga voor de overige materialen zoals hout en schroeven naar een bouwmarkt. Veel plezier bij het zelf bouwen.

> Bekijk hier ons Arduino-assortiment

Meest recente artikelen

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

6 dagen geleden

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek