Bouw uw eigen unieke deurbel

Bouw uw eigen unieke deurbel

23 jul 2019

Dit project heeft als doel om een simpele audiospeler te maken die getriggerd wordt als de deur geopend wordt. Het principe is gebaseerd op de Raspberry Pi, een magnetische schakelaar en een aantal andere, zeer betaalbare stukjes hardware. Met deze unieke deurbel heeft u een echt mooie binnenkomer. De bedenker van het project, Jonathan Lundström, heeft producten uit ons assortiment gekozen om de deurbel te kunnen maken.

Tijdsduur  Tijdsduur:

  ca. 2 a 3 uur

MoeilijkheidMoeilijkheid:

Gemiddeld

 

Wat heeft u nodig?

Benodigdheden

Raspberry Pi 3 model B Mini luidspreker met goed geluid
Micro-USB 3.5mm audiokabel (haakse connector)
SD-kaart voor Raspberry Pi LED-strip
USB voeding voor Raspberry Pi en luidspreker Magnetische schakelaar (standaard open) 

Bonus, als u de behuizing uit wilt printen

3D-printing filament IEC C13 aansluitstekker
IEC C14 apparaatstekker

8 simpele stappen

Hoe dient de deurbel gemaakt te worden?
Met een Raspberry Pi die getriggerd wordt door 2 magneten die het contact verbreken als de deur geopend wordt, kunt u een coole gadget maken voor thuis of op kantoor.

Apple TV

1. Initiële Raspberry Pi configuratie

Download het laatste Raspbian besturingssysteem en installer dit op de Raspberry Pi SD-kaart. Als het eenmaal geïnstalleerd is, start dan de Raspberry Pi in verbinding met een monitor om te controleren of systeem naar behoren werkt. Het besturingssysteem bevat al alles wat we nodig hebben, dat scheelt weer een hoop werk. Mocht u niet weten hoe u een besturingsysteem op de SD-kaart zet, kunt u hier een handleiding vinden. 

 
HDMI kabel

2. Sluit de luidspreker aan en stel het volume in.

Verbind de luidspreker met de voeding en de Raspberry Pi met een 3,5 mm audiokabel. Dit is puur ter voorbereiding van de volgende stappen, maar het is nuttig om alvast het geluid te kunnen testen als we de software uitproberen. U kunt het commando “sudo alsamixer” gebruiken om het master volume op het apparaat aan te sturen. Het is gebruikelijk om de waarden rond de 60-70 te laten, maar dit is ook afhankelijk van de luidspreker, dus u kunt zelf het beste met wat testen bepalen wat voor het beste volume is.

 

3. Bedraad de magnetische schakelaar en verbind deze met de Raspberry Pi

Raspberry Pi 3 GPIO header

De magnetische schakelaar is normaal gesproken een open schakelaar; het circuit is open totdat de schakelaar in contact komt met de andere kant. Zodra het contact verloren wordt en de schakelaar teruggaat naar de standaard staat, voeren we de code uit waardoor de audio getriggerd wordt. 

U hoeft hiervoor alleen 2 kabels met de Raspberry Pi en het hoofddeel van de magnetische schakelaar te verbinden.  De kabels zijn verbonden met GPIO23 op pin 16 en de aarde op pin 20. U kunt deze wijzigen zoals u wilt, maar de software is van tevoren ingesteld op GPIO23.   Bekijk het schema voor een overzicht van de verschillende pinnen.

 

4. Maak de juiste mappen aan en upload de software

De software is geschreven door Jonathan voor dit specifieke project. Het is een simpele Python-applicatie die luistert naar de sensor die een signaal geeft als de deur geopend wordt. De applicatie ondersteunt meerdere Soundpacks en u kunt uw eigen geluiden toevoegen door een submap aan te maken die u “Soundpacks” noemt en daar de bestanden te uploaden. Let er op dat de geluiden in WAV formaat zijn, ieder ander formaat zorgt er helaas voor dat de applicatie vastloopt en het geheel niet werkt.

Als u eenmaal ingelogd bent in uw Raspberry, ga dan naar de hoofdmap door het commando “cd” te gebruiken en dan het onderstaande commando in te voeren. Omdat de code gehost wordt op GitHub kunt u het simpelweg clonen en opnieuw ophalen voor de laatste updates, mocht u problemen ervaren. 

git clone https://github.com/jonathanlundstrom/door-sensor-soundbox.git Applications/DoorSensor

De bestandslocatie naar het hoofdbestand zou nu moeten zijn:

~/home/pi/Applications/DoorSensor/sensor.py.
 

5. Configureer en start de software voor de eerste keer

Als u goed heeft gekeken naar de bestanden die zijn geupload, is u waarschijnlijk ook opgevallen dat er een config.ini bestand bij staat. Dit is het configuratiebestand voor de toepassing en het bevat opties zoals volume, fadeout-tijd, geselecteerde soundpacks en een aantal specifieke geluiden. De soundpack die we zelf hebben toegevoegd zijn Seinfeld, Arnold Schwarzenegger, Star Wars en een aparte Imperial March. Als er een fout in de configuratie zit, zoals het instellen van een niet-bestaande soundpack zal er een foutmelding weergegeven worden als de deur geopend wordt. Kijk hieronder voor een overzicht van de configuratie:

• gpio_pin – De pin die gebruikt dient te worden (23 = pin #16)

• volume – Het volumeniveau, gebruik 1.0 om het systeemvolume te gebruiken

• fadeout – De tijd in milliseconden waarin een geluid uitfade

• soundpack – De geselecteerde soundpack, naam van de submap met WAV-bestanden

• sound_on_start – Al dan niet een geluid afspelen op start (True/False)

• sound_on_exit – Al dan niet een geluid afspelen wanneer u weggaat (True/False)

Als u alles heeft geconfigureerd zou u de software moeten kunnen opstarten door “python sensor.py” in te typen. Zorg er voor dat u in de juiste map zit als u het commando uitvoert, anders zult u een foutmelding krijgen. Om de applicatie te verlaten kunt u op CTRL+C drukken. Als de schakelaar juist verbonden is en uw configuratie klopt zou alles moeten werken. Prima gedaan!

 

6. Configureer de software om automatisch te starten en door te gaan (optioneel)

Applicaties starten normaal gesproken niet vanuit zichzelf. Daarvoor is een stukje software nodig wat “Supervisor” heet. Het is een simpele python applicatie die het mogelijk maakt een opdracht aan te maken die de software start als de Raspberry Pi start en bovendien de software opnieuw opstart als er iets mis mocht gaan. Installeer Supervisor door het volgende commando in te tikken:  “sudo apt-get install supervisor”. Als dat gebeurd is, is Supervisor geïnstalleerd en bent u klaar op de autostart opdracht aan te maken.

De Supervisor configuratie dient geplaatst te worden in “/etc/supervisor/conf.d/” en dient “sensor.conf” genoemd te worden.

Raspberry Pi 3

[program:sensor]

directory=/home/pi/Applications/DoorSensor

command=python sensor.py

autostart=true

autorestart=true

stderr_logfile=/var/log/sensor.err.log

stdout_logfile=/var/log/sensor.out.log

Het opnieuw opstarten van Supervisor met het volgende commando zou de software moeten triggeren: “sudo service supervisor restart”. De toepassing zou nu automatisch moeten starten.

 
behuizing

7. Print het ontwerp zodat uw project er goed uitziet (optioneel)

Om het gemakkelijk te maken, hebben we het design voor de behuizing op Thingiverse gezet. U kunt hier 2 bestanden vinden, een voor de onderkant en een voor de bovenkant. De wanden zijn 1.6 mm dik, dus ik raad een 0.4 mm nozzle aan. Print daarbij alle onderdelen met een 100% vulstand (infill) met 4 perimeters. De bodembehuizing zou binnen 10-12 uur geprint moeten zijn.

De behuizing is geoptimaliseerd voor de C14 plug, de JBL Go luidspreker and een Raspberry Pi 3, iets anders zal niet passen. Daarbij is het ontworpen met een hoge nauwkeurigheid en met vrijwel nul tolerantie, dus het zou kunnen dat uw resultaten afwijken van die van Jonathan. 

 
Alles in elkaar

8. Zet alles in elkaar (optioneel)

Als u alles geprint heeft is het tijd om de C14 plug en de stroomkabel te verbinden. Aangezien we werken met AC (~230V) dient u zeer voorzichtig te werk te gaan. Voorkom dat u draden aanraakt die met het lichtnet in verbinding staan, omdat dit mogelijk levensgevaarlijk kan zijn. U kunt in de bijlage zien hoe wij de kabel met de plug hebben verbonden.

De C14 plug is vastgemaakt met de behuizing met 2 M3 schroeven en 2 M3 moeren.  De Raspberry Pi moet bij voorkeur worden vastgemaakt met 2 M2.5 schroeven, maar M3 zou ook moeten werken, de ontworpen behuizing zou dat aan moeten kunnen. Zoals u kunt zien wordt de behuizing behoorlijk vol, maar alles zou prima moeten passen. Het deksel is ontworpen met 0.2 mm ruimte en zou moeten passen door het aan te drukken. 

 

***Extra, dit hebben we niet gebruikt in onze handleiding, maar dient voor aanvang van het project plaats te vinden***

De root partitie op de SD-kaart is standaard zeer klein, waardoor er maar weinig ruimte is voor audiobestanden. Als u niet van plan bent om veel bestanden te gebruiken bij uw project, kunt u deze stap overslaan, maar mocht u iets meer mogelijkheden willen, kunnen we deze stap zeker aanraden. U kunt het commando “sudo raspi-config” gebruiken om op het volgende scherm te komen. Als u hiermee klaar bent, ga dan naar “finish” en herstart uw Raspberry Pi. Als dat klaar is zou alles klaar voor gebruik moeten zijn.


Disclaimer: Hoewel deze projecten met de grootst mogelijke zorg zijn uitgevoerd en gedocumenteerd, is Conrad Electronic Benelux BV niet aansprakelijk voor (vervolg)schade in welke vorm ook die ontstaat tijdens of na het bouwen van deze projecten. De projecten en het daarvoor benodigde gereedschap dienen alleen te worden uitgevoerd/gebruikt door personen met verstand van zaken die daarvoor de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

2 dagen geleden

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

15 dagen geleden

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

1 apr 2021

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin