Een buitenboordmotor maken

Een buitenboordmotor maken

6 dec 2017

Als het zonnetje lekker schijnt in de zomer kunnen de watersporters en vakantiegangers met hun bootje het water op. Heeft u zelf geen motorboot, maar wilt u ook niet roeien in een rubberboot, hieronder laten we hier zien hoe u zelf een buitenboordmotor kunt maken met behulp van een accuboormachine.

Met een eigengemaakte buitenboordmotor voor uw boot bent u niet alleen goedkoop uit, maar ook nog eens milieubewust bezig. De Nederlander Berto Aussems laat zien hoe het moet. U kunt meteen aan de slag.

In dit filmpje krijgt u al een goed beeld van hoe de motor in elkaar zit. Het belangrijkste onderdeel is de schroef, die u in een speciaalzaak kunt krijgen. Het exemplaar in dit voorbeeld kostte rond de 15 euro. De schroef wordt aangedreven door een draadloze boormachine en dat geeft uw boot nog meer snelheid dan u misschien in eerste instantie zou denken. En hoe krachtiger uw boormachine, hoe sneller uw boot!  

Buitenboordmotor

Aan de onderkant van de constructie maakt u, eveneens met een aluminium strip, een 90º boorkop vast. Aan de ene kant is deze boorkop verbonden met een kleine koperen buis, en aan de andere kant is de schroef gemonteerd. Met een 60 cm lange draadstang verbindt u de boorkop en de draadloze boormachine met elkaar en u bent in principe klaar om te gaan. Wel is het handig om met een stekker voor externe 12V-aansluiting nog even een goede batterij op uw boor aan te sluiten.  

Om de constructie te maken begin u met het zagen van het hout. Op de plek waar de draadloze boor gemonteerd wordt, plaatst u aluminium strips. De precieze lengte daarvan hangt af van de boor die u gebruikt. Zaag het stuur zoals op de foto’s te zien is en bevestig daaraan ook de gashendel. Een strip zal dan tegen de snelheidsknop van de boor duwen als de bestuurder aan de gashendel draait.