Draadloos opladen met een Qi lader?

Draadloos opladen met een Qi lader?

6 dec 2017

Draadloos opladen is een relatief nieuwe techniek waarbij mobiele apparatuur draadloos kan worden opgeladen. Hierbij is er geen fysieke verbinding via verschillende connectoren en kabels noodzakelijk. Deze nieuwe techniek staat nog in de kinderschoenen, maar biedt meerdere voordelen.

> Bekijk hier onze draadloze laders

Inhoud

  1. Draadloos opladen?
  2. Wat is een Qi-lader?
  3. Wat zijn de voordelen van draadloos opladen?
  4. Welke telefoons kunnen draadloos worden opgeladen?

Draadloos opladen?

Draadloos laden is in de praktijk eigenlijk gelijk aan opladen via inductie (elektromagnetisme). Zowel de lader als het op te laden apparaat is bij deze techniek voorzien van een spoel. Tussen deze beide spoelen wordt (draadloos) energie opgewekt waardoor het doelapparaat wordt opgeladen. Hetzelfde principe wordt ook toegepast bij onder andere het opladen van elektrische tandenborstels en – in een iets andere vorm – bij het koken op een inductiekookplaat (hier wordt juist warmte opgewekt).

De bekendste vorm van draadloos opladen is de Qi-standaard. Maar er worden parallel aan deze ontwikkeling ook andere ‘standaarden’ bedacht en op de markt gebracht.

> Bekijk hier onze draadloze laders

Wat is een Qi-lader?

Qi-lader

Draadloos opladen bestaat in verschillende vormen. De meest bekende is Qi (uitgesproken als ‘chi’, het chinese woord voor ‘levenskracht’). De Qi-standaard is vanaf 2008 ontwikkeld door een groot aantal toonaangevende partijen uit de industrie, waaronder Philips, Huawei, Samsung en Texas Instruments. Deze samenwerking staat bekend onder de naam: ‘Wireless Power Consortium’.

De Qi-standaard is ontworpen om over een maximale afstand van 4 cm te functioneren en weinig energie te verbruiken. Het maximale verbruik voor ‘low power’ Qi-laden is 5 Watt. Dit energieverbruik komt overeen met een reguliere (energiezuinige) stekkerlader. Er zijn momenteel ook tests gaande waarbij vermogens tot wel 1KW gerealiseerd kunnen worden.

> Bekijk hier onze draadloze laders

Wat zijn de voordelen van draadloos opladen?

Het draadloos opladen heeft meerdere voordelen. Verschillende telefoons kunnen met dezelfde Qi-lader opgeladen worden waardoor de noodzaak tot een universele telefoonstekker komt te vervallen. Een ander voordeel is de eenvoud van het laden; het opladen begint namelijk zodra het apparaat dicht genoeg bij de Qi-lader ligt. Linksom, rechtsom of op de kop; het geeft allemaal hetzelfde effect. Is het apparaat al volledig opgeladen of niet Qi-compatibel, dan gebeurt er niets. Eenvoudiger kan het haast niet.

> Bekijk hier onze draadloze laders

Welke telefoons kunnen draadloos worden opgeladen?

Draadloos opladen is een nieuwe techniek. Dit betekent ook dat een groot gedeelte van de smartphones (nog) niet via deze weg opgeladen kunnen worden. Wel zien we dat steeds meer nieuwe modellen met Qi-techniek worden uitgerust. Ook het aantal Qi-opladers groeit gestaag.

De Google Nexus smartphones kunnen allemaal draadloos worden opgeladen. Hetzelfde geldt voor de meeste Nokia Windows-phones. De populairdere modellen als de iPhone en Samsung smartphones kunnen wel draadloos worden opgeladen, echter zullen deze wel voorzien moeten worden van een extra Qi-adapter.

Check altijd goed de specificaties van uw smartphone om te zien of er een draadloze standaard wordt ondersteund. Dit verschilt regelmatig per merk en model.

> Bekijk hier onze draadloze laders