Help! Ik heb een 3D-printer gekocht.

Help! Ik heb een 3D-printer gekocht.

18 jul 2019

En ineens heeft u dan een 3D-printer in huis. En nu... Hoe begint u? Waar moet u op letten? Met deze kleine korte cursus wordt de weg naar die eerste 3D-print een stukje eenvoudiger.

Waar zet u de 3D-printer neer?

U heeft alles net voorzichtig uit de verpakking gehaald en staat direct voor het eerste probleem: waar zet ik hem neer? Logisch, voor uw eerste proefdruk is de keukentafel natuurlijk prima. Die 2 of 3 keer wilt u uw maaltijd wel eens op schoot eten. Maar dan?

De plek waar u uw 3D-printer op gaat stellen is belangrijk, want het kan verschillende invloeden hebben op de kwaliteit van uw prints. Tocht zorgt ervoor dat het filament niet goed hecht en een stoffige omgeving kan vuil in de prints veroorzaken of zelfs uw printer doen verstoppen.

Houd rekening met deze essentiële dingen, bij het neerzetten van uw 3D-printer:

1. Goede ventilatie 

Goede ventilatie

Het filament smelt door hitte en bestaat uit verschillende kunststoffen zoals PLA of ABS. Deze verdampen bij het smeltproces en ook kan er een lichte rookontwikkeling ontstaan bij het invoeren of uithalen van het filament. Zorg dus dat de ruimte waar u de 3D-printer wilt neerzetten, goed te ventileren is. Slapen en printen in dezelfde ruimte is dus ook geen goed idee.
Het moet ook weer niet teveel tochten in de ruimte, want dan kunnen er problemen ontstaan met de hechting van de verschillende printlagen. De print kan losraken van het printbed of er komen foutjes in de print.

2. Geluidsontwikkeling 

Geluidsontwikkeling

In vergelijking met traditionele machines lijkt een 3D-printer relatief stil, maar is zeker niet geruisloos. De verschillende motoren en mechanica zetten niet alleen de extruder (printkop) in beweging, maar aan de hand van de geluiden hoort u ook of hij bezig is om een cirkel of juist een vierkant te printen. De driverkaarten voor het aansturen van de motoren geven ook vaak hoge pieptonen (vooral bij de voordelige modellen). Ook dit is dus een no-go voor de slaapkamer.

3. Hoogtemeter 

Hoogtemeter

Ook al lijkt het misschien het makkelijkst, maar de beste plek voor de 3D-printer is niet op de grond. Zet hem dan liever op een bijzettafeltje of het bureau. Waarom? Omdat in de buurt van de vloer de stofconcentratie het hoogst is. Bij elke stap waait het stof op van de grond, waarna het weer naar beneden zweeft. Stof op het printbed zorgt voor hechtingsproblemen. En als de basis al niet goed is, zal de rest van uw project ook niet meer netjes gaan. Een stoffige lucht en dus stof op het filament zorgt voor foutjes in de print en doet de hete kop op den duur zelfs verstoppen.

1. Als de beste plek voor de 3D-printer is gevonden, kunt u eindelijk beginnen. Of toch nog niet?...

Onze grondstof: kunststof op spoel

De objecten die u maakt met een 3D-printer, bestaan hoofdzakelijk uit kunststof. Deze kunststof is op rol verkrijgbaar en wordt ook wel filament genoemd. Als het verhit wordt smelt de kunststof, en wordt middels de printkop fijn gedoseerd in zijn nieuwe vorm gebracht. Kunststoffen zijn ideaal voor verschillende vormen en dus ideaal voor 3D-printen. Maar ze zijn minder stevig dan metalen.

PLA 
Is het meest gangbare materiaal als het gaat om 3D-printen. Een eenvoudig en ongecompliceerd te verwerken materiaal, dat perfect is voor uw eerste ervaringen met het printen in 3D, maar zich minder leent voor componenten die belast moeten worden. PLA is een „biokunststof“ en wordt gemaakt van maiszetmeel of suikerriet, en is dus minder geschikt voor industriële toepassingen omdat het weer composteerbaar is. Het smelpunt van PLA ligt tussen 160 en 190 °C.

ABS 
De meest voorkomende kunststof in huishoudelijke en consumentenproducten zoals keukenapparaten, computers, smartphones, maar ook in motorvoertuigen zit ABS. Het smeltpunt ligt tussen 210 en 260 °C beduidend hoger dat van PLA. En de sterke geur die vrijkomt bij het verhitten van het kunststof doet al vermoeden dat inademen van ABS niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid. Zover de buitentemperatuur en het weer het toelaten, kunt u het best de printer opstellen en gedurende het printproces niet in de kamer aanwezig zijn (natuurlijk moet u wel af en toe de boel controleren).

PVA 
Is een in water oplosbaar filament dat hoofdzakelijk bedoeld is voor het maken van steunstructuren. Omdat zelfs de luchtvochtigheid het afbraakproces kan starten, wordt PVA over het algemeen in een verzegelde zak geleverd en dient daarin ook opgeslagen te worden tussen de verschillende toepassingen. De kleine droogmiddelzakjes (die u vaak in de verpakking van elektrische apparaten tegenkomt) doet u gewoon in de zak erbij, dan is de opslag geen probleem.

We adviseren dus om met PLA-filament te beginnen. Kies zelf een leuke kleur uit en we laten geheel aan u over wat u gaat maken.

Dikte van het filament: 3 of 1,75 mm?

Filament met een dikte van 3 mm is tegenwoordig standaard. Veel materiaal voor een gunstige prijs. Het materiaal is wat dikker en kan bij zeer lichte of zwakke 3D-printers het hot-end vervormen. Bij stevig gefabriceerde modellen met lineairgeleidingen is dit niet het geval. Omdat de hoeveelheid te transporteren materiaal al in de G-code is vastgelegd, maakt het uiteindelijk niet uit of u juist dik of dunner materiaal gebruikt. De vormgeving van de extruder (printkop) is hierin doorslaggevend.

Het dunnere 1,75 mm filament brengt wel een voordeel met zich mee: omdat de hoeveelheid gesmolten materiaal in het hot-end minder is, zorgt het voor minder draden en loopt minder na.

2. Objecten om te maken met uw 3D-printer

En nu... de printer staat en u heeft het juiste filament gekocht. Maar wat gaat u printen? Hoe komt u aan modellen en voorbeelden om te printen? Maak ze zelf, of download bestaande ontwerpen van internet. Dat laatste is de ideale keuze als u beginner bent en nog niet zoveel (of helemaal geen) ervaring heeft met het printen in 3D. Want ook al ziet het er heel simpel uit, het creëren van 3D-objecten op de computer is nog best een uitdaging.

Kijk eens op de Engelse website Thingiverse (www.thingiverse.com). Deze is gespecialiseerd op het vinden van printbare 3D-modellen. Geef uw zoekterm daar in en u zult versteld staan van de ontelbaar veel resultaten om te downloaden en te printen. Ook fabrikanten van andere 3D-printers zoals MakerBot onderhouden hun eigen databases waarin ze talloze modellen gratis als download aanbieden. Zelfs op Google vindt u met het zoeken naar 3D-prints veel leuke voorbeelden.

En als u liever uw eigen creativiteit wilt gebruiken, gaat u aan de slag met een CAD (Computer-aided design) programma op de computer. Bijvoorbeeld Google SketchUp of OpenSCAD.

voorbeelden

Object converteren voor 3D-print - Machinecode aanmaken

Heeft u een gaaf project gevonden, dan moet u deze aanpassen aan uw 3D-printer. De eigenschappen zoals de temperatuur van de printkop, de banen en de snelheden, kunnen van printer tot printer (en afhankelijk van het materiaal) verschillen. Slic3er is een gratis programma dat het 3D-model omrekent naar de G-code (machinecode) van uw 3D-printer. Hier kunt u kiezen uit een grote lijst van verschillende modellen en het gebruikte materiaal. Er zijn ook nog expert-instellingen mogelijk, maar die hoeft u niet perse te gebruiken. Met de instellingen kunt u uw resultaat finetunen. Als het oppervlak van je geprinte object te grof blijkt te zijn, kunt u hier correcties in aanbrengen en uw printer langzamer laten printen, de temperatuur een tikkeltje hoger te zetten of de doorstroming bijstellen.

G-code naar de 3D-printer

Als alle parameters zijn gezet, wordt het 3D-model in een machinecode omgezet, die u als databestand op een SD-kaart of via USB-kabel overzet naar uw 3D-printer.

3. Nu wordt het spannend: voed het filament

De SD-kaart is ingevoerd en het filament ligt klaar. Nu moet het nog in de 3D-printer "gevoed" worden, want het moet natuurlijk in de extruder komen. Afhankelijk van het model zijn er daarvoor al opgeslagen profielen, of moet u zelf de extruder opwarmen. Eerst schuift u het filament in de toevoer, zodat het tijdens het printen zijn weg naar het hot-end vindt. Zodra de extruder op temperatuur is, schuift de stappenmotor het filament in het mondstuk. Geleidelijk zal het filament dan onderuit het mondstuk vloeien. Zodra er een zuivere draad uitkomt, is het filament volledig geladen en kan het printen beginnen.

Bij elke kleurwissel herhaalt zich dit proces. Maar de oude kleur moet nog wel even leeggedrukt worden, omdat er anders restjes van de oude kleur in de extruder kunnen achterblijven.

Voed het filament

4. Klaar voor de start? Print!

Alle voorbereidingen zijn getroffen, nu kunt u beginnen. De te printen gegevens kiest u op het display, waarna de printer zich opwarmt. Zodra hij klaar voor gebruik is, begint het echte printen in 3D.
Vooral de eerste minuten van het printen zijn bepalend of de lagen goed aan het printbed hechten. Komt het object los, dan kunt u de print net zo goed stoppen, want dan gaat het niet meer goedkomen. Het is dan ook vreselijk als u daar pas na een paar uur achter komt, als u zich al helemaal verheugd heeft op uw nieuwe print. Wacht daarom altijd eerst de eerste paar lagen af, tot wanneer de printer in de hoogte print. Daarna kunt u hem gerust alleen laten werken.

Als de printer klaar is met het project moet uw 3D-print nog enkele minuten tot zelfs enige uren afkoelen voordat u hem uit de printer kunt halen. Heeft u uw print losgehaald, dan kunt u de eventuele hulpstructuren weghalen en ruwe randjes met een vijl of fijn schuurpapier voorzichtig bewerken.

Klaar voor de start? Print!

> Bekijk alle 3D-printers en toebehoren

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

1 apr 2021

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin