Afstand meten met afstandsmeters: Hoe werkt dat?

Afstand meten met afstandsmeters: Hoe werkt dat?

19 jul 2019

Afstanden meten met een afstandsmeter | Ideaal bij elke klus of verbouwing

We kennen het allemaal: u wilt iets verbouwen of ophangen en pakt de duimstok of rolmaat erbij om de afstand te meten. Zeker als u alleen werkt, moet u zich al snel in allerlei bochten wringen om de juiste afstanden te krijgen. Als de te meten afstand groter wordt dan de lengte van de duimstok of rolmaat, dan is de kans op meetfouten groter.

Het risico dat u uw spullen scheef ophangt of bij een verbouwing meetfouten maakt die de constructie uiteindelijk zouden kunnen verzwakken, neemt daarmee toe en kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Gelukkig kan dit beter, sneller en eenvoudiger. Alles wat u nodig heeft is een elektronische afstandsmeter. Deze meters maken het meten van afstanden zeer eenvoudig, en bovendien kunnen veel modellen nog veel meer dan alleen meten.

> Bekijk hier ons assortiment afstandsmeters

Inhoud

  1. Welke soorten afstandsmeters zijn er en hoe werken ze?
  2. Over welke verschillende functies beschikken afstandsmeters?
  3. Voor welke toepassingen kan ik een afstandsmeter gebruiken?

Welke soorten afstandsmeters zijn er?

In de elektronische afstandsmeting worden 2 verschillende technieken toegepast: ultrasoon en lasertechniek. Deze technieken hebben beide voor- en nadelen. Een vergelijking tussen beide technieken vereenvoudigt de keuze tussen de twee meetmethoden.

Ultrasone afstandsmeters zenden in de richting van het te meten punt een ultrasoon signaal. Dit signaal wordt op het meetpunt gereflecteerd en als echo naar de meter teruggekaatst. Op het moment dat het signaal terugkaatst in de meter, wordt de tijd berekend dat het signaal er over gedaan heeft om heen en terug te komen in de meter. Op deze manier wordt de afstand berekend.

Het voordeel van een ultrasone afstandsmeter is dat het meten op een eenvoudige manier gebeurt en dat de kosten voor een dergelijk apparaat beperkt zijn. In lege binnenruimtes zijn deze meters erg nauwkeurig.

Echter, op het moment dat een ultrasone afstandsmeter te maken krijgt met schuine meetvlakken, obstakels, wind of wisselende temperaturen, treden er tal van meetfouten op. Als de meting plaatsvindt op geluiddempende materialen, vinden ook meetfouten plaats. Daarom is een ultrasone afstandsmeter ongeschikt om buiten te gebruiken of in een ruimte met veel spullen en oneffenheden. Indien u metingen verricht in een lege ruimte, bijvoorbeeld bij een verbouwing of een nieuw huis, is de ultrasone techniek een prima oplossing. Maar als u in een gevulde ruimte of buiten metingen wilt verrichten, is de keuze voor een laserafstandsmeter aan te raden.

Een laserafstandsmeter zendt een laserimpuls naar het te meten punt. De terugkaatsing van de laser wordt weer opgenomen in de meter. De wijze van berekening van de afstand vindt net als bij de ultrasone technologie plaats door de tijd te berekenen van de reflectie.

Het voordeel van deze lasertechnologie is dat deze minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf in vergelijking met de ultrasone meters. Een laserafstandsmeter is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Ook is dit type meters zeer nauwkeurig, ook bij metingen van grote afstanden. Naast afstanden kunnen ook veel laserafstandsmeters de oppervlakte, hoogte en het volume berekenen.

Een nadeel van een laserafstandsmeter is dat de meetresultaten beïnvloed kunnen worden door nevel, regen en sterke zonnestraling. Bij fel zonlicht is de laser ook vaak moeilijk te zien door de gebruiker op grotere afstanden. Om dit te voorkomen, kunt u een laserbril dragen, waarmee laserstralen ook bij zonlicht beter waarneembaar zijn. Bij sterk reflecterende oppervlakken zoals spiegels, glas en metaal kunnen er ook meetfouten optreden.

Over welke verschillende functies beschikken afstandsmeters?

Zoals in het eerste deel al is aangegeven, zijn afstandsmeters in allerlei soorten en maten beschikbaar. Er zijn hebt simpele ultrasone afstandsmeters waarmee u enkel de afstand kunt meten tot een bepaald punt, maar er zijn ook geavanceerde modellen die over tal van functies beschikken. Hieronder zullen we een korte opsomming geven van de meest voorkomende functies van een afstandsmeter.

Afstand meten: het woord zegt het al; iedere afstandsmeter kan daadwerkelijk een afstand meten. De maximale afstand varieert van ongeveer 15 meter tot maar liefst 300 meter. Deze metingen zijn meestal tot op de millimeter nauwkeurig. Met de Smart Horizontal Mode kunnen afstanden bepaald worden, zelfs met obstakels binnen de totaal te meten afstand.

Minimum-/maximummetingen: Met deze functie kunt u de minimum- en maximum afstand in een ruimte bepalen, waarbij de meter continu meet. Deze functie is zeer handig te gebruiken bij het vaststellen van de afstanden in een ruimte met ronde muren of bij kamerdiagonalen.

Oppervlakte / Volume: Veel afstandsmeters kunnen ook oppervlakten en volumes meten wat ideaal is voor het bepalen van de oppervlakte van muren en vloeren, ideaal bij het aanschaffen van verf, laminaat of behang. Als u het volume van een kamer weet, kunt u rekening houden met de aanschaf van verwarming met de juiste capaciteit, klimaatsystemen of bijvoorbeeld bij het inrichten van een audio-installaties in de woonkamer. Ook beschikken veel afstandsmeters over een indirecte meting waarbij, met behulp van de stelling van Pythagoras en de meting van twee afstanden, de tussenliggende afstand wordt berekend. Ideaal voor het bepalen van de exacte hoogte van uw woning of kamer.

Aftrekken / optellen: De wat geavanceerdere afstandsmeters kunnen gemeten afstanden ook bij elkaar optellen en aftrekken. Dit is ideaal voor tussenvlakken of afstanden die groter zijn dan het maximaal bereik van de meter.

Bluetooth: De nieuwste generatie van de duurdere modellen beschikken over Bluetooth. Hiermee staat de afstandsmeter direct in contact met uw smartphone en een app. Zo kunt u de gemeten gegevens direct opslaan en zelfs in blauwdrukken verwerken van de ruimte met behulp van een app. Deze zijn ook weer eenvoudig doorsturen en op te slaan, wat ideaal is als u materialen aanschaft voor een klus of verbouwing.

Overige meetfuncties: Er zijn modellen die over tal van extra functies beschikken. Zo hebben veel meters een schildersfunctie, waarmee oppervlakten van verschillende muren in één druk op de knop kunnen worden bepaald. Met de trapeziumfunctie kunnen lengtes bepaald worden van schuine vlakken binnen trapeziumvormen. Daarnaast zijn veelgebruikte functies ook de hoogtemeting, de hellingmeting en de kamerhoekfunctie, waarbij hoeken in iedere ruimte bepaald kunnen worden. Sommige afstandsmeters beschikken zelfs ook over WiFi of een kompas.

Een zeer handige en relatief nieuwe functie die alleen beschikbaar is bij de nieuwe topmodellen van Leica Disto is de mogelijkheid om eerst een foto te maken van het pand of de ruimte. Middels een touchscreen kunnen de werkelijke afstanden voor iedere lijn en elk vlak binnen de foto bepaald worden. De meter berekent zelf de afstand tot het object dat op de foto is gezet en stelt dus op die wijze alle afstanden in de foto met grote nauwkeurigheid vast.

Voor welke toepassingen kan ik een afstandsmeter gebruiken?

Zoals al eerder is aangegeven, is de afstandsmeter een ideale hulp bij het klussen of verbouwen van uw woning, of als hulp bij de professionele bouw van woningen, kantoren en fabriekspanden en stellages. Mits de weersomstandigheden niet te extreem zijn, zijn laserafstandsmeters ook handig bij het bepalen van afstanden in de tuin.

De oppervlakteberekening is ideaal voor het bepalen van de aanschaf van de hoeveelheid verf, behang, vloerbedekking en laminaat bij muren en vloeren. Ook kunnen snel, eenvoudig en nauwkeurig hoogtes en breedtes bepaald worden. Dit is handig bij de aanschaf van meubels of bij het inbouwen van een nieuwe badkamer of een keuken.

Kortom, overal waarbij iets nieuws gebouwd wordt, waar iets verbouwd wordt, waar geschilderd wordt of een nieuwe vloer wordt aangelegd, is een afstandsmeter een ideaal hulpmiddel. Zo maakt u geen meetfouten meer bij het meten van de afstand en kunt u efficiënt en veilig iedere klus klaren met slechts een druk op de knop.  

Functie Toolcraft 
LDM 30P
Toolcraft
LDM- 70BT
Laserliner
Metermaster

Laser Pro
Laserliner
Distancemaster

Pocket Pro
Leica Disto D2 Leica Disto 510 Bosch PLR 15 Bosch PLR 50C
Type Laser Laser Ultrasoon Laser Laser Laser Laser Laser
Max. afstandsmeting (m) 30 70 18 50 60 200 15 50
Min/max meting X X X
Oppervlakte / Volumemeting X
Schildersfunctie X X X X X X
Optellen / Aftrekken X
Pythagoras X X
Bluetooth X X X X X

 

> Bekijk hier ons assortiment afstandsmeters

Meest recente artikelen

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

4 dagen geleden

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek