HomeMatic touch

HomeMatic touch

5 dec 2017

Met de "HomeMatic touch" kan de gebruiker het innovatieve en krachtige huisbesturingssysteem HomeMatic comfortabel via de iPhone of de iPod touch besturen.

Hiertoe is met de "HomeMatic touch" geen computer of stroomvretende server meer nodig! HomeMatic touch communiceert direct met uw HomeMatic centrale.

Optisch opgebouwd en te bedienen als een native iPhone-toepassing kunt u nu direct met de iPhone of de iPod touch of iPad via uw radiografische netwerk (WLAN) uw lichtschakelaars, radiatoren en andere apparaten besturen, die u met dit systeem geautomatiseerd heeft. Of u gebruikt de iPhone als elektronische sleutel voor uw woning. Regelmatig volgen gratis updates via de iTunes Store om nog meer actuatoren aan te kunnen sturen.

Vereist: 
- iPhone of iPod touch vanaf softwareversie 3.0 of iPad vanaf softwareversie 3.2 (met WLAN toegang op uw lokaal netwerk)
- HomeMatic centrale (met aansluiting op uw lokaal netwerk) 

> Naar ons assortiment HomeMatic

Configuratie

De inrichting van HomeMatic touch gebeurt op twee plaatsen. Belangrijk voor de start van de applicatie is het invoeren van het IP-adres van uw HomeMatic centrale. Dit adres voert u in bij de algemene instellingen van de iPhones / iPod touch:

Geef bij adres beslist volgens voorbeeld in, bijvoorbeeld 192.168.2.2

Inrichting van uw HomeMatic-componenten:

Aanleggen van ruimtes: 
Leg eerst de ruimtes aan in welke zich actuatoren bevinden. Ga hiertoe naar de menu-optie "Settings" en kies "ruimte". Via de "+" icoon kunt u nieuwe actuatoren toevoegen. Voor ruimtes zijn er de volgende waarden:
Naam: voer hier een naam in voor de ruimte, deze kunt u vrij kiezen.
Favoriet: zet favoriet op "on" zodat de ruimte direct in de favorietenlijst verschijnt.

Aanleggen van een sector: 
Ga hiertoe naar de menu-optie "Settings" en kies "sector". Via de "+" icoon kunt u nieuwe actuatoren toevoegen. Voor sector zijn er de volgende waarden:
Naam: voer hier een naam in voor de sector, deze kunt u vrij kiezen.
Favoriet: zet favoriet op "on" zodat de sector direct in de favorietenlijst verschijnt.

Aanleggen van actuatoren: 
De actuatoren die u al bij uw HomeMatic centrale aangeleerd heeft legt u binnen de applicatie aan. Ga hiertoe naar de menu-optie "Settings" en kies "actuatoren". Via de "+" icoon kunt u nieuwe actuatoren toevoegen. Voor actuatoren zijn er de volgende waarden:
Naam: voer hier een naam voor de actuator in, deze kunt u vrij kiezen.
Serienummer: deze is bij direct aanspreekbare actuatoren het serienummer van de actuator. Let er op, dat het serienummer met het kanaal van de actuator uitgebreid wordt. Daarom eindigt het serienummer van een 2-kanaals actuator op :1 of :2. Bij thermostaten worden de waarden met aan het einde serienummer:1 opgeroepen. Het in te voeren serienummer moet dus steeds uitzien zoals in het volgende voorbeeld: EEQ1234567:1.
Ruimte: kies de ruimte die toegewezen is aan de actuator. 
Sector: kies de sector die toegewezen is aan de actuator.
Type: selecteer het type actuator.
Het type vindt u in de apparatenlijst van uw HomeMatic centrale of op de verpakking van de actuator. Bij sensoren voor het meten van de temperatuur- of luchtvochtigheid moet u op een T (temperatuur) of L (luchtvochtigheid) letten aan het einde van de typebenaming, zodat de juiste waarden aangegeven worden.
Favoriet: zet favoriet op "on" zodat de actuator direct in de favorietenlijst verschijnt.

Aanleggen van verwarmingsthermostaten:

Verwarmingsthermostaten bieden verschillende functies, daarom kunnen de bestuurbare taken gezamenlijk geconfigureerd worden. Kies hiertoe in de set-up "Verwarmingsthermostaten". De basisinstellingen worden hetzelfde uitgevoerd als bij de boven genoemde actuatoren. Via de menu-optie "Keuze" selecteert u de taken die de thermostaat binnen de HomeMatic touch zal uitvoeren. Als u de icoon "Oog" op actief zet wordt deze waarde weergegeven. Als u de icoon "Ster" op actief zet, wordt de waarde bij favorieten weergegeven.

De vooraf ingestelde namen van de waarden kunt u oproepen, indien gewenst.

Let wel op, dat de overdracht van de "opvraagmodus" de toepassing HomeMatic touch duidelijk langzamer kan maken, omdat het hier om duidelijke overhead-gegevens van de centrale gaat. U kunt de weergave van de waarde eenvoudig door het deactiveren van het "Oog" onderdrukken.

Aanleggen van weerstations:

Het weerstation biedt verschillende functies, daarom kunnen de bestuurbare taken gezamenlijk geconfigureerd worden. Kies hiertoe in de set-up "Weerstations". De basisinstellingen worden hetzelfde uitgevoerd als bij de hierboven genoemde actuatoren. Via de menu-optie "Keuze" selecteert u de taken die het weerstation binnen de HomeMatic touch zal uitvoeren. Als u de icoon "Oog" op actief zet wordt deze waarde weergegeven. Als u de icoon "Ster" op actief zet, wordt de waarde bij favorieten weergegeven.

De vooraf ingestelde namen van de waarden kunt u oproepen, indien gewenst.

Met deze instellingen kunt u al de ondersteunde actuatoren van uw HomeMatic centrale besturen!

Bediening

De bediening/weergave van de reeds geconfigureerde applicatie HomeMatic touch gebeurt via zes bedieningselementen: 

Schakelaar
Schakelaar Schakelaars kunnen een schakel-actuator of een systeemtoestand in- en uitschakelen. Tegelijkertijd geven deze de toestand van de actuator weer. Het omschakelen gebeurd door glijden van links naar rechts of van rechts naar links.

ToetsenToetsen
Toetsen kunnen een programma starten.

Stappenschakelaar grafisch
Stappenschakelaar grafisch De grafische stappenschakelaar wordt automatisch bij alle dimmer- en jaloezie-actuatoren toegepast. De besturing gebeurt of via de +/- toetsen in 20% stappen of via de statusgrafiek, daarbij schakelt de statusgrafiek als volgt:
actuator is op 0% - klik op grafiek -> actuator gaat op 100%
actuator is op 100% - klik op grafiek -> actuator gaat op 0%
actuator is tussen 1 en 49% - klik op grafiek - actuator gaat op 0%
actuator is tussen 50 en 99% - klik op grafiek - actuator gaat op 100%

Stappenschakelaar numeriek
Stappenschakelaar numeriek De numerieke stappenschakelaar wordt automatisch bij alle verwarmingsthermostaten toegepast. De besturing gebeurt via de +/- toetsen in 0,5-stappen. De numerieke weergave toont de gezette waarde.

Weergave
Weergave Een weergave van waarden gebeurt bijvoorbeeld bij temperaturen en luchtvochtigheid. De weergave heeft geen bedienfunctie.

Deurslot (KeyMatic HM-Sec-Key) 
Deurslot (Keymatic HM-Sec_key) Met het bedieningselement voor het deurslot kunt u uw KeyMatic besturen. De eerste knop vergrendelt de deur, de tweede knop ontgrendelt de deur. De knoppen tonen in kleur de desbetreffende status van het deurslot. Bij het kiezen van de derde knop moet u bovendien de volgende veiligheidscontrole bevestigen.

> Naar ons assortiment HomeMatic