Voorkom vocht- en schimmelproblemen in uw huis en auto

Voorkom vocht- en schimmelproblemen in uw huis en auto

11 dec 2017

Vocht- en schimmelproblemen oplossen

Als u last heeft van schimmels en/of condens in huis, heeft u daar een oplossing voor nodig. Schimmels zijn namelijk erg slecht voor de gezondheid. En als u het probleem niet bij de basis aanpakt, blijft het probleem terugkeren en u aan het schoonmaken.

Schimmels ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid en door warmte. Te hoge luchtvochtigheid ontstaat door onszelf. Mensen, huisdieren en planten produceren vocht en omdat onze huizen te goed geïsoleerd zijn en wij vaak te weinig goed doorluchten, ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid en uiteindelijk schimmel. Beter luchten en luchtontvochtigers, zijn de oplossing voor dit probleem en wij gaan u hier alles over vertellen.

> Bekijk alle luchtontvochtigers

Inhoud

  1. Hoe meet ik de luchtvochtigheid?
  2. Met een luchtvochtigheidsmeter voorkomt u problemen
  3. Voorkomen schimmel en vochtproblemen
  4. Waar gebruikt u een luchtontvochtiger of vochtvreter?
  5. Wat doet een luchtontvochtiger?
  6. Hoe gebruik ik een luchtontvochtiger?
  7. Schimmel in de auto
  8. Welke luchtontvochtiger moet ik hebben?

 

1. Hoe meet ik de luchtvochtigheid?

Als de luchtvochtigheid in uw huis te hoog is, komt u daar achter door ramen die vaak beslagen zijn, door vochtige muren of door schimmelplekken aan het plafond. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60% bij kamertemperatuur.

Dit kunt meten met behulp van een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd.

2. Met een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) voorkomt u problemenLuchtvochtigheidsmeter

U kunt natuurlijk wachten tot de schimmel op de muur of plafond komt, maar dan is het kwaad al geschied. Het is heel lastig deze plekken weer schimmelvrij te krijgen. Vaak moet u het behandelen met dure schoonmaakproducten of in het ergste geval moet een plafond opnieuw gesaust worden.

Meten is weten! Dus om al deze ellende te voorkomen kunt u het beste een luchtvochtigheidsmeter aanschaffen. Deze laat u op tijd weten wanneer er actie moet worden ondernemen. Met deze meter kunt u zelf dagelijks het vochtpercentage in huis meten en bij de luxere meters is zelfs een alarm in te stellen, zodat u niet vergeet om af en toe een raam open te doen en te luchten.

3. Voorkomen schimmel en vochtproblemenBadkamerventilator

Als u (water) kookt, afwast, een douche neemt of de was droogt, levert dat gemiddeld 15 liter waterdamp per dag op. Als u niet goed ventileert blijft dit dus in huis hangen. De kans op schimmel en vochtproblemen is dan erg groot.

Daarom is het van groot belang dat u af en toe de ramen openzet. Vocht houdt niet van frisse lucht, omdat deze de vocht weer mee naar buiten neemt.

Ruimtes zoals de badkamer en keuken moet u altijd goed ventileren. Zet na gebruik de ramen open of zet het ventilatierooster open als er geen raam aanwezig is. Moderne huizen hebben vaak mechanische ventilatiesystemen die de vochtige lucht afvoeren naar buiten. Heeft u dit niet? Plaats dan zelf bijvoorbeeld een badkamerventilator of buisventilator en het probleem is in een mum van tijd opgelost.

> Bekijk ons assortiment badkamerventilatoren

4. Waar gebruikt u een luchtontvochtiger of vochtvreter?Luchtontvochtiger of vochtvreter

Als ventileren nog niet voldoende is, kunt u gebruik maken van een luchtontvochtiger. Ook wel vochtabsorbeerder genoemd. Er zijn twee soorten luchtontvochtigers, en elk type is de oplossing voor een ander probleem.

De elektrische luchtontvochtiger gebruik u meestal in de grotere ruimtes in huis of kantoor. Dit kan de badkamer, zolder, kelder of schuur zijn. Een chemische luchtontvochtiger gebruikt u meestal in de auto of andere kleine ruimtes.

5. Wat doet een luchtontvochtiger?Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger, ook wel vochtvreter genoemd, zuigt vochtige lucht aan en condenseert de lucht tussen een graad van 10 tot 16 ̊C. Ook filtert de vochtvreter de lucht, zodat de vuil en stofdeeltjes achterblijven en er schone lucht uitgestoten wordt. Er zijn 2 soorten ontvochtigers:
Een chemische luchtontvochtiger en een elektrische luchtontvochtiger.

6. Hoe gebruik ik een luchtontvochtiger?

De vochtvreter zet je op een stabiele, waterongevoelige plek, in de ruimte waar je er last van hebt. Water kan de meubels beschadigen of een elektrische schok geven. Zorg er daarom voor dat hij stevig en stabiel staat, zodat hij niet kan omvallen. Zorg in eerste instantie ervoor dat ie veilig staat.

7. Schimmel in de autoChemische luchtontvochtiger

U kent het wel. U gaat ‘s ochtends naar het werk en de hele binnenkant van de auto is beslagen met water/condens. Hierbij is een chemische luchtontvochtiger dé oplossing voor u. De chemische luchtontvochtiger reinigt, door middel van de calciumchloride korrels, de vochtige lucht die niet uit uw auto komt.

Hiermee voorkomt u dat er schimmelvorming in uw auto ontstaat.

8. Welke luchtontvochtiger moet ik hebben?Luchtontvochtiger

U weet welke luchtontvochtiger u nodig heeft als u weet hoe groot de ruimte is die u wilt ontvochtigen. U gebruikt voor grote ruimtes, zoals de woonkamer, keuken en slaapkamers, meestal een elektrische luchtontvochtiger. Dit omdat het bereik en de capaciteit van de elektrische luchtontvochtiger vele maler groter is dan die van een een chemische luchtontvochtiger. De chemische luchtontvochtigers gebruikt u in de auto of in kleine ruimtes in huis zoals een klein halletje, wc’s en alle kleine vochtige ruimtes.

> Bekijk alle luchtontvochtigers