Welke elektronicabehuizing is de juiste?

Welke elektronicabehuizing is de juiste?

12 nov 2019

Een elektronicabehuizing beschermt niet alleen de inhoud, uw project ziet er met een behuizing ook nog eens veel beter uit. 
De keuze
 voor een behuizing is niet lastig, als u maar weet waar u op moet letten.

Wij helpen u graag een eindje op weg.

> Bekijk hier onze behuizingen

Inhoud

  1. Welke type behuizing moet ik kiezen?
  2. Welk materiaal is het beste?
  3. Welke behuizing is waterdicht?
  4. Afwerken van een behuizing

Welke type behuizing moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten behuizingen verkrijgbaar. Elk type behuizing heeft zo zijn eigen toepassing. Een handbehuizing gebruikt u doorgaans voor mobiele toepassingen, een wandbehuizing voor vaste montage (aan de wand) en een universele behuizing is – zoals de naam al doet vermoeden – universeel inzetbaar voor meerdere toepassingen.

Bij Conrad vindt u de volgende type behuizingen. Om u een beeld te geven, hebben wij er wat mogelijke toepassingen bij vermeld.

Soort behuizing Mogelijke toepassing
Consolebehuizing Besturingspanelen, Afstandsbedieningen
DIN-rail-behuizing Tijdschakelklokken, Besturingen, Netvoedingen
Handbehuizing Afstandsbedieningen, Development boards
Installatiebehuizing Besturingen, Verbindingen (Lasdoos)
Stekkerbehuizing Tijdschakelklokken, Smart stopcontacten, Netvoedingen
Tafelbehuizing Besturingspanelen, Netvoedingen
Universele behuizing Vrijwel alle toepassingen
Wandbehuizing Besturingen, Verbindingen (Lasdoos)

> Bekijk hier onze behuizingen

Welk materiaal is het beste?

De keuze voor het materiaal ligt voornamelijk aan de wensen van de gebruiker. Voor een hobbyproject gelden waarschijnlijk heel andere eisen dan voor een professionele schakelkast. De prijs-kwaliteitverhouding speelt hier in veel gevallen een belangrijke rol.

Een aantal van de meest gebruikte materialen zijn de kunststoffen ABS en polycarbonaat (PC) of de metalen aluminium en staal. Wij zullen hier een aantal voor- en nadelen van deze materialen uitlichten.

> Bekijk hier onze behuizingen

Materiaal Voordeel Nadeel
Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) - Voordelig
- Lichtgewicht
- Bestand tegen chemicaliën
- Slecht bestand tegen UV
- Geen EMC-bescherming
Polycarbonaat (PC) - Lichtgewicht
- Bestand tegen chemicaliën
- Geschikt voor buitengebruik
- Geen EMC-bescherming
Aluminium - Lichtgewicht
- Impactbestendig
- Relatief hoge prijs
Staal - Impactbestendig
- Uitstekende bescherming
- Relatief hoge prijs
- Kans op corrosie

Welke behuizing is waterdicht?

Voor sommige projecten is een waterdichte of stofdichte behuizing van belang. U kunt de geschikte behuizing vinden door te kijken naar de IP-beschermingsgraad, ook wel het veiligheidstype genoemd. Deze waarde geeft aan in welke mate een behuizing stof- en/of waterdicht is.

Voor gebruik in vochtige omgevingen volstaat een IPX4 behuizing vaak. Hangt de behuizing in de volle regen, dan is een IPX6 behuizing de betere keuze. Wanneer er gevoelige (of zelfs gevaarlijke) elektronica in de behuizing is geplaatst, dan kunt u het beste een behuizing kiezen waar geen stof- en/of voorwerpen naar binnen kunnen dringen. De inhoud van een IP2X behuizing is beschermd tegen aanraking met uw vingers. Bij de IP6X beschermingsgraad kan er zelfs geen stofje in de behuizing komen.

Een veel gekozen waarde voor buitengebruik is de IP54 behuizing. Oftewel, beschermd tegen het meeste stof en veilig in de regen te gebruiken.

> Bekijk hier onze behuizingen

Afwerken van een behuizing

Wanneer u eenmaal de juiste behuizing hebt gekozen, komt het neer op de afwerking hiervan. Een waterdichte behuizing zonder het gebruik van wartels heeft namelijk weinig nut. We geven een paar belangrijke tips.

1. Gebruik een wartel om kabels in te voeren 
Wilt u een kabel invoeren in uw behuizing, dan heeft u hiervoor een wartel nodig. Doet u dit niet, dan kan er alsnog stof- en/of vocht in de behuizing komen. Ook geeft dit vaak een minder fraaie afwerking. Kabelwartels zijn er in verschillende soorten en maten. De maatvoering is vaak metrisch (in millimeters). Een M25 wartel heeft bijvoorbeeld schroefdraad met een diameter van 25mm. Dit zegt nog weinig over de diameter van de door te voeren kabel. Wij vermelden deze diameter vaak apart. Bij een bepaalde M25-wartel kan bijvoorbeeld een kabel met een diameter van 9 tot 17mm worden doorgevoerd. Door de wartel aan te draaien sluit deze zich strakker om de kabel, wat zorgt voor een betrouwbare afdichting.

De wartel wordt aan de behuizing bevestigd. In sommige gevallen is de behuizing al voorzien van gemarkeerde (uitdrukbare) wartelposities. Is dit niet zo, dan kunt u zelf natuurlijk ook een gaatje boren.

2. Plaats apparaatvoetjes onder de behuizing 
Het is meestal niet wenselijk om krassen op de ondergrond achter te laten. U kunt hiervoor speciale apparaatvoetjes (ook wel bumpons, genoemd naar de 3M merknaam) onder de behuizing plaatsen. Met deze rubberen dopjes voorkomt u krassen en voorziet u de behuizing van wat extra grip.

Een apparaatvoetje kan ook ongewenste trillingen voorkomen. Het rubberen voetje vangt de trilling in dit geval op. Dit geldt voor trillingen van de ondergrond, maar natuurlijk ook voor trillingen vanuit de behuizing zelf.

3. Gebruik de juiste onderdelen 
Niet iedere schakelaar is geschikt voor montage op een behuizing. Kijk daarom vooraf of deze wel op een behuizing (paneel of frontplaat) te plaatsen is. U herkent deze schakelaars aan de ‘snap-in’ clip op de schakelaar of de moer om deze op een paneel te
fixeren.

Daarnaast is de keuze voor gereedschap belangrijk. Een behuizing openen met een te kleine (scherpe) schroevendraaier laat vaak lelijke beschadigingen achter. Een opening maken voor een schakelaar, display of wartel doet u het beste met een scherpe metaalboor of multitool (zoals een Dremel). Dit soort kleine details geven uw behuizing (en dus ook uw project) net dat beetje extra uitstraling.

> Bekijk hier onze behuizingen

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

1 apr 2021

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin