Alles over Energiekostenmeters

Alles over Energiekostenmeters

19 jul 2019

Energiekostenmeters – Breng uw kosten overzichtelijk in beeld en bespaar geld!

Een energiekostenmeter is een handig apparaat waarmee u het energieverbruik in huis nauwkeurig kunt meten per aangesloten apparaat. Door middel van een energiekostenmeter is het mogelijk om te zien welke apparaten de ‘stroomvreters’ zijn binnen een huishouden. Met deze informatie kunnen er kosten worden bespaard op de energierekening. En wie wil dat nou niet?

Het gebruik van een energiemeter is zeer eenvoudig. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd en er is ook niet veel gepruts nodig om het apparaat te laten werken. De energiekostenmeter wordt simpelweg in het stopcontact gestoken, waarna de stekker van het elektrische apparaat in de energiekostenmeter wordt gestoken. De energiekostenmeter zal dan meteen beginnen met het meten van het energieverbruik. De resultaten zullen worden weergegeven op een display.

Enkele bekende merken energiekostenmeters zijn VoltcraftBasetechBrennerstuhlTIP

Wilt u graag weten welke apparaten veel energie verbruiken om zo kosten te kunnen besparen? Dan is een stroommeter zeker een aanrader!

> Bekijk hier ons assortiment energiekostenmeters

Inhoud

 1. Welke soorten energiekostenmeters zijn er?
 2. Over welke functies beschikken energiekostenmeters?
 3. Energiebesparing in huis
 4. Energiebesparing op de werkvloer
 5. Hoe meet u het totale stroomverbruik?
 6. Wat is sluipverbruik?
 7. Wat is een kWh-meter?

Welke soorten energiekostenmeters zijn er?

Energiekostenmeters of energieverbruikmanagers zijn er in verschillende soorten en maten. Van eenvoudige modellen die alleen het verbruik meten en waarbij u zelf nog actie moet ondernemen tot  geavanceerde en zelflerende modellen die aangesloten apparaten automatisch uitschakelen als deze niet gebruikt worden.

Smart-energiekostenmeters: de toekomst!

Door de komst van Internet of Things bestaan er nu ook energiekostenmeters die smart zijn. Dit houdt in dat u kunt communiceren met de meter door middel van o.a. WiFi.
Het is dan nu ook mogelijk om het verbruik van uw apparaten, overal ter wereld,  af te lezen op uw smartphone of tablet. Zolang u verbonden bent met een WiFi-, 3G- of 4G-netwerk.

Deze energiekostenmeters kunnen naast het meten van uw stroomverbruik ook apparaten schakelen of andere smart-handelingen uitvoeren. Neem bijvoorbeeld een wasmachine: door een groot verschil in energieverbruik weet de energiekostenmeter/smartplug dat de wasmachine klaar is. Vervolgens kunt u hem zo instellen dat de stroomtoevoer geblokkeerd wordt of dat u zelfs een push-notificatie op uw telefoon krijgt en zelf actie kunt ondernemen.

Erg handig als u op vakantie, of een paar dagen weg bent en niet helemaal zeker weet of u alles wel uit hebt gedaan. In één handig overzicht ziet u wat u aan hebt laten staan en hoeveel energie het verbruikt. De smart-energiekostenmeters werken, net als een gewone energiekostenmeter, per aangesloten apparaat. U haalt dus de stekker van uw apparaat uit het stopcontact en plaatst de energiekostenmeter in het
stopcontact. De stekker van uw apparaat gaat dan weer in het stopcontact van de
energiekostenmeter. Op deze manier meet uw het energieverbruik per apparaat.

Smile P1 energiekostenmeter voor slimme meters

Elk huishouden in Nederland heeft of krijgt nog een slimme meter in de meterkast. Deze vervangt de oude analoge meter en geeft energiemaatschappijen realtime inzicht in het stroom- en gasverbruik. Dit is leuk voor de maatschappijen, maar hier heeft u zelf nog niet veel aan. Om te besparen wilt u dat inzicht zelf ook hebben. 

De Smile P1 energiekostenmeter geeft u inzicht in uw totale energieverbruik op uw smartphone of tablet, zowel van het gas- als elektriciteitsverbruik. Zie per dag, uur, week en zelfs per jaar terug hoeveel er is verbruikt. Het aansluiten is erg eenvoudig. Zoals eerder aangegeven moet u wel over een slimme meter met een P1-poort beschikken. Controleer dit dus voordat u gaat bestellen. Sluit de Smile, met de bijgeleverde kabel, aan op de P1-poort van uw slimme meter, stop de stekker in het stopcontact, installeer de app op uw telefoon en maak verbinding met het netwerk.

De voordelen van de Smile P1 op een rijtje:

 • Geen maandelijkse kosten
 • Energieverbruik overal en altijd inzichtelijk
 • Werkt op uw smartphone en tablet
 • Snel en makkelijk te installeren
 • Door inzicht geld besparen

Tussen 2014 en 2020 zullen alle netbeheerders in Nederland overigens de traditionele
energiemeters vervangen door slimme meters. Met deze slimme meters wordt energie besparen nog makkelijker en heeft u online altijd inzicht in uw verbruik en bijbehorende kosten.

Over welke functies beschikken energiekostenmeters?

Sommige energiekostenmeters hebben veel meer functies dan alleen het meten van het energieverbruik. De meeste energiekostenmeters beschikken over een geheugen waarin het dagverbruik van een bepaalde tijd kan worden opgeslagen. Zo ziet u hoeveel een apparaat verbruikt gedurende een langere tijd. Sommige energiekostenmeters zijn zelfs aan te sluiten op een computer waar de resultaten kunnen worden opgeslagen voor een verdere analyse. 

Een andere handige functie waar sommige energiekostenmeters over beschikken is het uitrekenen van een kostenprognose. Door het stroomtarief in te voeren rekent de energiekostenmeter zelf de stroomkosten uit. Een geïntegreerde batterij in een energiekostenmeter is ook zeer nuttig. Als de stroom uitvalt, zal de energiekostenmeter overschakelen op de batterij. Daardoor zullen er geen resultaten verloren gaan.

> Bekijk hier onze energiekostenmeters

Energiebesparing in huis

Een energiekostenmeter is ideaal voor huishoudens die graag willen besparen op het energieverbruik. Door middel van een energiekostenmeter is het zeer eenvoudig om erachter te komen welke apparaten in het huishouden zorgen voor die belachelijk hoge energierekening. Apparaten die veel stroom verbruiken zijn bijvoorbeeld een plasma-TV, een zonnebank, een airconditioningunit of een ventilatorkachel. En veel mensen weten dit niet,
maar de grootste energievreter is een waterbed.

Let er wel op dat de energiekostenmeter ook een laag stroomverbruik kan meten, zodat apparaten die in stand-by modus staan ook gemeten kunnen worden. De kosten van apparaten die in de stand-by modus staan worden namelijk nog wel eens onderschat en kunnen hoger oplopen dan verwacht.

Energiebesparing op de werkvloer

Bent u in uw bedrijf verantwoordelijk voor de kosten van het energieverbruik of heeft u een eigen bedrijf en vindt u dat de energiekosten de pan uit rijzen? Ook voor bedrijven zijn energiekostenmeters van essentieel belang als u op een eenvoudige en voordelige manier kosten wilt besparen. Met name op verlichting, verwarming en warm water zijn er veel quick-wins te behalen. Elk jaar gooit u waarschijnlijk honderden euro’s over de balk zonder dat u het zelf in de gaten heeft.

Plug de apparaten waarvan u verwacht dat ze veel energie verbruiken in een energiekostenmeter, analyseer de kosten en doe hier ook iets mee. Wat kunt u er aan doen? Een nieuwer model van het aangesloten apparaat aanschaffen dat niet zoveel energie verbruikt. Of de stroomvreters die niet per se nodig zijn gewoon de deur uitdoen.

> Bekijk hier onze energiekostenmeters

Hoe meet u het totale stroomverbruik?

Heeft u een behoorlijk oude meterkast die al een tijdje meegaat? Neem dan ’s ochtends en ’s avonds eens een kijkje in uw meterkast en reken het verschil uit. Doe dit een hele week en u weet hoeveel u op welke dag in de week verbruikt. Uiteraard verschilt dit per week, maar als u dit elk jaargetijde een keer doet heeft u wel een globaal inzicht.

Kan dit niet makkelijker horen we u vragen? Tuurlijk wel! Met een moderne meter- of groepenkast is uw verbruik beter inzichtelijk, zeker als u daarbij de beschikking hebt over een app van uw energieleverancier. Met zo’n app heeft u altijd en overal inzicht in uw
energieverbruik.

Wat is sluipverbruik?

Bent u bekend met de term sluipverbruik? Zelfs als u in bed ligt, alle lampen en apparaten in huis uit hebt gedaan, verbruikt u stroom. Veel apparaten in huis verbruiken namelijk stroom als ze uitstaan. Dit noemen we sluipverbruik. Dit zijn met name apparaten die altijd paraat moeten staan of een accu hebben, zoals een deurbel, een huistelefoon of een kruimeldief.

Wat kunt u doen om dit sluipverbruik tegen te gaan? U kunt de apparaten loskoppelen van het lichtnet, maar wat een gedoe elke avond. U kunt ook kiezen voor een standby-killer die apparaten automatisch uitschakelt.

> Bekijk hier onze energiekostenmeters

Wat is een kWh-meter

Een kWh-meter wordt ook wel een kilowattuurmeter, of in het geval van een zogenaamde Ferraris-meter, een wisselstroommeter genoemd. Deze meet het elektriciteitsverbruik van een huishouden of bedrijf en is vaak in de meterkast te vinden. Bovendien is de meter onderdeel van de elektrische installatie in het bedrijf of huishouden.

De ouderwetse analoge meter of Ferrarismeter,  die nog bij veel huishoudens in gebruik is kan alleen wisselstroom meten en wordt daarom ook wel wisselstroommeter
genoemd. De meter meet de spanning, de stroom en daarbij ook een fase en een
combinatie daarvan wordt als verbruik in Kilowatt (1000 Watt) vastgesteld, over de periode van een uur. Er bestaan 1-fase en 3-fase kWh-meters, waarbij de 3-fase meters ook geschikt zijn voor krachtstroom.

Sommige kWh-meters kunnen een dubbeltarief meten waarbij twee verschillende tarieven (bijvoorbeeld dagtarief en nachttarief) op twee verschillende ingangen worden gekoppeld. De meter schakelt automatisch tussen deze tarieven.  Ook kunnen de meeste kWh-meters terugtellen als er stroom wordt geleverd vanuit zonnepanelen.

Bij een analoge teller wordt voor het terugtellen hetzelfde tarief gerekend als wanneer stroom wordt verbruikt. Bij een digitale meter kunnen deze tarieven vaak apart ingesteld worden.

Steeds vaker worden de traditionele meters tegenwoordig vervangen door slimme meters, wat simpelweg betekent dat de meter op afstand bediend en uitgelezen kan worden. In de meeste gevallen leveren de netbeheerders eigen slimme meters, maar er zijn ook onafhankelijke systemen beschikbaar. Voordeel van dit systeem is dat de gebruiker meer inzicht krijgt in het stroomverbruik. 

> Bekijk hier ons assortiment kilowattuurmeters