5G in de (nabije) toekomst

5G in de (nabije) toekomst

5 dec 2018

3G, 4G, 5G... de ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Maar wat is nu precies het verschil, hoever zijn we met 5G en wat zijn de mogelijkheden van het 5G-netwerk?

De ontwikkeling van 5G en de (nabije) toekomst

Werd nog niet zo lang geleden 4G een standaard in de mobiele telefonie, tegenwoordig worden de geluiden over het op handen zijnde 5G netwerk steeds sterker. In juni 2018 keurde 3GPP, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mobiele netwerkstandaarden, de eerste standalone (SA) 5G-specificatie officieel goed. Dit betekent echter nog niet dat we klaar zijn voor commercieel gebruik van 5G.

5G, 4G… wat is het verschil?

4G kennen we, vooral in vergelijking met 3G, als een snel netwerk. 5G doet daar nog weer een schepje boven en is door zijn extreem hoge snelheid (tot 10x sneller) geschikt voor zware apparatuur, zoals geautomatiseerde sensoren, zelfrijdende voertuigen etc. Ook biedt 5G de mogelijkheid om verschillende apparaten tegelijkertijd met elkaar te laten communiceren zonder in te leveren op snelheid en data. Ideaal dus bij Smart Home producten. Meer data, hogere betrouwbaarheid én een ander voordeel, het 5G netwerk is minder belastend voor de batterij van apparatuur.

5G voor consumentengebruik

Achter de schermen wordt al druk gewerkt om het 5G netwerk te testen en te optimaliseren. De verwachting is dat in 2020 consumenten massaal gebruik kunnen gaan maken van het 5G netwerk. Samsung meldde onlangs dat het bedrijf in 2019 al met een 5G smartphone op de markt komt, dus wellicht kunnen de eerste enthousiastelingen binnenkort al gebruik gaan maken van dit nieuwe netwerk. Feit is wel dat de overgang van 4G naar 5G niet via dezelfde smartphone mogelijk zal zijn.

5G als privénetwerk voor grote organisaties

Grote organisaties zoals Audi, BMW, Daimler en Volkswagen, maar ook nutsbedrijven en chemische, gas-, en oliebedrijven hebben grote interesse in een eigen 5G-netwerk. Niet vreemd, gezien de hogere snelheid en betrouwbaarheid. Apparaten die directe verbinding nodig hebben om te functioneren kunnen eenvoudig aangesloten worden, ideaal bij bijvoorbeeld het Internet of Things (IoT). Ook bedrijfskritieke en gevoelige apparaten kunnen op deze manier aan een 5G privénetwerk worden gekoppeld. Voordeel hiervan is dat deze apparatuur bij een onderbreking van het overige netwerk zal blijven werken en dat de kans minimaal is dat het wordt gehackt. In ieder geval een heel stuk minder dan bij een draadloos WiFi of 4G LTE-netwerk. En dat maakt het 5G netwerk een zeer gewilde ontwikkeling waar de industrie (4.0) graag mee aan de slag wil.