Wat is een weerstation?

Een weerstation meet veel meer dan alleen de temperatuur of de windrichting, maar bijvoorbeeld ook de luchtdruk, luchtvochtigheid binnen en buiten of de regenval. Met een weerstation bent u dus altijd op de hoogte van alle aspecten van het weer. Een weerstation bestaat uit verschillende onderdelen. De buitensensor, ook wel sensormast genoemd, meet alle waarden en stuurt deze informatie door aan uw digitale binnenunit.

De standaardfuncties die een weerstation minimaal heeft zijn:

 • Binnen- en buitentemperatuur
 • Tijd en datum

Uitgebreidere weerstations hebben de optie voor nog meer functies zoals:

 • Hoe laat komt de zon op en hoe laat gaat hij onder
 • Hoe laat komt de maan op en hoe laat gaat hij onder
 • Weersverwachting
 • Gevoelstemperatuur
 • Luchtdruk
 • Maximale en minimale temperatuur
 • Opslag van weergegevens
 • Luchtvochtigheid binnen
 • Windsnelheid
 • Windrichting
 • Een regenmeter

Wat is de beste plek voor een weerstation? 

De plaatsing van een weerstation is heel belangrijk om beïnvloeding van de resultaten te minimaliseren. Als u optimaal gebruik wilt maken van uw weerstation, dienen er geen obstakels in de buurt van het station te staan. Het is ook belangrijk dat u het weerstation 1 meter boven de grond plaatst omdat het aan de grond vaak kouder is. Zorg er ook voor dat uw weerstation in de schaduw staat. De temperatuur in de zon wordt anders te hoog gemeten. Lees de handleiding goed door voordat u de sensoren plaatst. Een plek hoog op het dak lijkt mooi, maar is niet handig als de batterijen vervangen moeten worden.

Verschil tussen een analoog en digitaal weerstation

Bij een analoog weerstation is de weergave van bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk aangegeven met wijzers, dit geeft een gevoel van nostalgie. Bij digitale weerstations is dit met cijfers aangegeven waardoor het er veel moderner uitziet. Een digitaal weerstation heeft ook veel meer functies dan een analoge versie.

> Bekijk onze weerstations

Draadloos of bedraad weerstation 
Weerstations hebben sensoren die geïntegreerd zitten binnen in het weerstation voor precieze metingen van het weer. Over het algemeen is het zo, dat de sensoren die buiten worden geplaatst voorzien zijn van draadloze communicatiemiddelen, waardoor u geen kabels hoeft aan te leggen.

Software op uw Computer

Vrijwel altijd heeft u de mogelijkheid om uw weerstation aan te sluiten op uw computer. U heeft hier vaak speciale software voor nodig die meestal met het weerstation wordt meegeleverd.

Presentatie van meetgegevens

De meeste displays kunnen u in een overzicht alle weergegevens laten zien. Andere displays zijn beperkt tot de weergave van een paar gegevens. Deze zijn verkrijgbaar in kleur en zwart-wit. Let u er ook op of de schermen grafieken weer kunnen geven, of beperkt zijn tot tekstuele weergave.

Welk model heeft uw voorkeur?

In het Conrad-assortiment hebben we veel verschillende soorten en modellen, die zich onderscheiden in bijvoorbeeld leveromvang, functies en prijs. Wij vinden het belangrijk dat u een goede keuze maakt. Lees daarom voordat u een aankoop doet goed de reviews van andere klanten door. U kunt na aankoop ook uw eigen review plaatsen. Het is ook handig om de technische gegevens goed door te lezen.

> Bekijk onze weerstations