Maak uw eigen retro gameconsole met Raspberry Pi

We wilden onze retro games van vroeger weer kunnen spelen, maar we konden niet alle consoles meer krijgen. Daarom hebben we zelf de mini-SNES gemaakt. Het is een Raspberry Pi met de RetroPie distributie erop. Hiermee kunnen we alle oude games weer spelen. Nog een mooie case eromheen (zelf geprint met een 3D-printer) en we kunnen de games weer herbeleven.

Tijdsduur:

ca. 1 uur

Moeilijkheid:

Gemiddeld

Wat heeft u nodig?

Aan de slag!

Download SD Image

Voor de RetroPie-software gaat u naar de downloadpagina van RetroPie. Klik op de downloadknop voor Raspberry Pi 2/3, de download zal nu starten.

Zet Image op uw SD-kaart

Na het downloaden pakt u het bestand uit met bijvoorbeeld 7-Zip. Het uitgepakte bestand zal een .img bestand bevatten, die heeft u zo nodig.

Plug nu de SD-kaart in de computer of laptop, laad de .img file in in Win32DiskImager (voor Windows) of Apple Pi Baker (voor Apple) en geef bij "Device" de letternaam van uw SD-kaart op. Klik vervolgens op "Write" en wacht tot deze volledig klaar is.

Configuratie en spelen

Plaats de SD-kaart

Sluit nu alle randapparatuur aan op uw Raspberry Pi en stop ook de SD-kaart erin. 

Configureer de controller

De Raspberry Pi start nu op en vraagt u om de controller te configureren, volg de stappen op het scherm.

Nadat u alle stappen hebt doorlopen, ziet u dat er 13 games beschikbaar zijn. Via Google kunt u zelf op zoek naar andere game-ROM's om op uw USB-stick te zetten. Er zit namelijk gewoon Copyright op de games, ondanks dat ze al jaren niet meer gemaakt worden.

Speel uw eigen games

Plug de USB-stick in uw Raspberry Pi, deze kopieert ze naar de SD-kaart van de Pi. Hierna hoeft u hem alleen nog maar een keer opnieuw op te starten en gamen maar!

Print uw eigen behuizing

Wilt u zelf een mini SNES - Raspberry Pi 2/3 case printen met uw eigen 3D-printer? Dat kan, de .stl files zijn hier te downloaden.