Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Thermo elektrische generatoren zetten warmte om in energie

Thermo elektrische generatoren zetten warmte rechtstreeks om in elektrische energie. Dit fysische proces, dat wordt bereikt door verschillende metalen en hun temperatuurverschillen met elkaar in contact te brengen, noemt men een thermovoltaïsch proces. Als er een voldoende groot aantal thermokoppels in serie geschakeld is en er voor een voldoende temperatuurverschil is gezorgd, dan kunnen thermo elektrische generatoren spanning opwekken.

Welke soorten thermo elektrische generatoren bestaan er?

Er zijn twee hoofdtypes thermo-elektrische generatoren in gebruik, die het noodzakelijke negatieve temperatuurverschil tussen de warme en de koude zijde tot stand brengen door middel van twee verschillende soorten koeling:

  • Watergekoeld. Bij watergekoelde modellen bevindt zich boven op het toestel een waterreservoir dat thermisch verbonden is met het eigenlijke thermokoppel. De noodzakelijke koeling verkrijgt u door een geleidelijke verdamping van de vloeistof en de daarmee gepaard gaande warmteonttrekking.
  • Luchtgekoeld. Luchtgekoelde modellen hebben een krachtige ventilator die op een koellichaam is gemonteerd en zo de thermo-elektrische modules koelt.

Thermo elektrische generatoren hebben gewoonlijk een cilindrische behuizing en een grondplaat. Afhankelijk van het model is er ofwel een warmtegeïsoleerde handgreep aan de zijkant van de behuizing, waarmee u de generator gemakkelijk op de warmtebron plaatst, ofwel een draaggreep aan de bovenkant.

Wanneer de juiste bedrijfstemperatuur en dus het volledige operationele vermogen is bereikt, geven sommige toestellen rechtstreeks een signaal via een digitale weergave van de uitgangsspanning. Eenvoudigere modellen hebben vaak een thermometer voor de temperatuurregeling of helemaal geen displayelementen.

Welke uitgangsspanning heeft u met thermo elektrische generatoren?

De uitgangsspanning varieert naargelang het model. Geavanceerde thermo-elektrische generatoren hebben vaak meerdere uitgangen en adapters om de spanning aan te passen, terwijl instapmodellen meestal maar één aansluiting hebben.

Wat zijn typische toepassingen voor thermo elektrische generatoren?

Wij noemen hieronder enkele veelvoorkomende toepassingen van thermo elektrische generatoren:

  • In grootschalige installaties zetten thermo elektrische generatoren de hitte van afvalverbranding om in energie.
  • In een kleinschalige situatie zijn thermo elektrische generatoren ideaal tijdens het kamperen. Thermo-elektrische generatoren zijn handig wanneer uw accu’s of powerstations zijn opgebruikt of opgeladen moeten worden. Voor lange trektochten zijn thermo-elektrische generatoren meestal ideaal, vooral omdat u toch al een warmtebron in de vorm van een kooktoestel meeneemt of vuur kunt aanmaken.

Waarop moet u letten bij de aankoop van thermo elektrische generatoren?

Let bij thermo elektrische generatoren kopen op:

  • elektrisch vermogen

het aantal en type spanningsuitgangen

  • watergekoeld of niet?

Voor kleinere verbruikers, zoals mobiele telefoons en tablets, volstaat een klein vermogen voor het opladen en de werking. Als thermo elektrische generatoren ook lampen of grotere verbruikers zoals laptops moeten voeden, dan is een krachtiger model met bijvoorbeeld 30 watt vermogen aan te bevelen. Hiermee kunnen dan zonder problemen ook grotere accu's worden opgeladen.

Watergekoelde thermo elektrische generatoren hebben het voordeel dat ze licht en compact zijn, aangezien u het water niet hoeft mee te dragen op uw trektocht. Tijdens de werking verbruiken ze water, maar dan moet u op de plaats waar u het toestel wenst te gebruiken wel over dit vocht beschikken. Een voordeel van watergekoelde thermo elektrische generatoren is dat ze zo goed als geen lawaai maken. Luchtgekoelde generatoren zijn meestal iets zwaarder en niet zo compact, maar zijn handig tijdens trektochten door droge gebieden.

Thermo elektrische generatoren kopen? Maak nu uw keuze bij Conrad, uw online groothandel in elektronica en elektriciteit

Bent u op zoek naar thermo elektrische generatoren of aggregaten? Check dan het grote aanbod online bij Conrad. Conrad is meer dan een online gereedschapswinkel. We zijn de referentie als het aankomt op technisch materiaal en stroomvoorziening. Bij Conrad geniet u van scherpe prijzen en van een uitstekende service. We helpen u graag bij de keuze van het beste toestel. Als online groothandel spreken we hierbij uw taal als ondernemer.

Bent u een professionele aannemer en bent u op zoek naar nieuwe thermo elektrische generatoren? Dan vindt u zeker wat u zoekt in ons aanbod van meer dan 450.000 artikelen. Bovendien breiden we ons assortiment constant uit en volgen we via het Technology In Focus-programma de nieuwste ontwikkelingen op de voet. Zo heeft u bij ons ook een keuze in de nieuwste aggregaten of stroomgeneratoren die werken op zonne-energie. Bent u op zoek naar bepaalde thermo elektrische generatoren of zoekt u een oplossing op maat? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord