Brandpreventie, voorkom een uitslaande brand.

Brandpreventie, voorkom een uitslaande brand.

14 mei 2019

Brandpreventie is een term die door tragische ongevallen steeds meer een begrip aan het worden is. Gezinnen die ’s nachts worden bevangen door woningbrand zijn een wekelijks terugkomend feit in nieuwsberichten. Wees niet naïef, een ongeluk zit vaak in een erg klein hoekje. De meeste branden ontstaan bijvoorbeeld door kortsluiting in elektrische apparatuur. Bereid u dus goed voor, want het kan ook u overkomen! De term brandpreventie is een breder begrip dan alleen het voorkomen van brand; het gaat namelijk ook over het juist handelen voorkomen van letselschade. Daarom hebben wij de belangrijkste preventiemiddelen voor u op een rij gezet.

Inhoud

  1. Vluchtplan
  2. Rookmelders
  3. Hittemelders
  4. Keukenbrand
  5. Brandblussers
  6. Koolmonoxide

Maak een vluchtplan om tijdig te ontsnappen tijdens een brand

Kijk goed in elke ruimte van uw huis, zodat u kunt ontsnappen wanneer er brand mocht uitbreken. Sla geen ruimte over; u weet nooit waar u bent als u overvallen wordt door een woningbrand. Elke opening is een uitweg als er brand is: mocht u niet meer bij de deur kunnen komen dan is een raam ook een optie. Mocht u voor deze laatste optie gaan, wees dan voorbereid en zorg dat u veilig kunt ontsnappen. 

Als u de mogelijkheden in elke kamer heeft bekeken, maak dan een goed vluchtplan met alle mogelijke scenario’s. Zet dit op papier, deel het met uw medebewoners en hang dit voor de zekerheid ook op. Oefen de vluchtroutes minstens 1 keer per jaar zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen mocht het ooit zo ver komen. Of nog beter, hang vluchtwegborden op zodat u ook in dichte rook ziet waar u naartoe moet.

Plaats rookmelders in elke ruimte

Waar rook is, is vuur. En wanneer u er op tijd bij bent, kunt u een uitslaande brand voorkomen. Veel mensen vragen zich af waar ze een rookmelder moeten plaatsen. Ons advies: plaats er een in elke ruimte. Heeft u een groot bedrijfspand of een woning met veel kamers? Overweeg dan eens om koppelbare rookmelders aan te schaffen. Koppelbare rookmelders zijn, zoals de naam al zegt aan elkaar gekoppeld en gaan allemaal tegelijk af wanneer 1 rookmelder rook constateert. Als uw pand eenmaal is uitgerust met rookmelders, controleer dan minimaal 1 keer per jaar of de batterijen nog werken zodat u zeker weet dat de melder nog alarm slaat als er brand uitbreekt.

Plaats hittemelders waar rookmelders niet volstaan

En als een rookmelder niet volstaat? Op plaatsen waar vaak rook voorkomt -zoals keukens of werktplaatsen- werkt een rookmelder niet goed en moet u het anders beveiligen. Dit kunt u doen door een hittemelder te plaatsen. Het woord zegt het al: een hittemelder detecteert en meldt verhoogde temperaturen. Zo kan vrouw- of manlief het eten laten aanbranden zonder dat er een rookmelder afgaat. Mocht er onverhoopt toch een brandje uitbreken, dan detecteert de hittemelder dit en zal een melding geven.

Blus een brand met een blusdeken

Een beginnende brand kunt u snel in de kiem smoren met een blusdeken.  Een blusdeken voorkomt namelijk dat er zuurstof bij de vlam komt, waardoor deze vanzelf uitgaat. Een brandblusser geeft daarentegen alleen maar ergere reactie op vloeistofbranden.

Plaats brandblussers en voorkom uitslaande brand

Mocht het ooit zover komen en u hoort een rookmelder afgaan, dan is het zaak om direct te handelen. Dit doet u uiteraard met  een brandblusser. Huis-en-tuin-brandblussers blussen middels een speciaal schuim dat de vlam doet verstikken. Tevens zijn ze compact en hebben ze geen jaarlijkse controle nodig. Het speciale schuim in deze blussers is geschikt voor branden bij elektriciteit, daar ze geen kortsluiting of schade aan elektrische apparatuur veroorzaken.

Het advies is om in elke ruimte een brandblusser te monteren. U kunt dit natuurlijk op een centrale plaats doen waar iedereen goed bij kan.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

CO of koolmonoxide kunt u niet ruiken en is in verhoogd concentraat dodelijk. Tegenwoordig staat het al bekend als de “sluipmoordenaar” door tragische ongevallen met gezinnen die ongemerkt overvallen worden. Koolmonoxidevergiftiging ontstaat door slechte afzuiging en/of verbranding bij bijvoorbeeld kachels. Het is dus van groot belang dat u hiervoor gewaarschuwd wordt. Hier zijn speciale koolmonoxidemelders voor. Deze melders werken hetzelfde als rookmelders, alleen geven deze een melding wanneer er koolmonoxide geconstateerd wordt.

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

1 apr 2021

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin