Accessoires meettechniek: haal meer uit uw meetinstrument

Accessoires meettechniek: haal meer uit uw meetinstrument

19 jul 2019

Als u een multimeter of oscilloscoop heeft aangeschaft, dan is er in vrijwel alle gevallen een standaard setje accessoires meegeleverd. U zult zien dat deze accessoires afdoende zijn voor de meest gangbare werkzaamheden, maar toch vaak tekort schieten als er écht wat moet gebeuren.

Daarnaast zijn deze accessoires (meetsnoer, klem, etc.) vaak de eerste onderdelen die het begeven. Het is daarom aan te raden altijd een goed extra setje accessoires aan te schaffen bij uw meetinstrument, zodat u zeker weet dat u lange tijd én op een comfortabele wijze uw metingen kunt blijven verrichten.

> Bekijk hier de meetsnoeren en sensors

> Bekijk hier de meetadapters en accessoires

> Bekijk hier de tassen en koffers

Inhoud

  1. Welke typen meetsnoeren zijn er en waarvoor gebruik ik ze?
  2. Welke functionaliteit kan ik met een adapter toevoegen?
  3. Welke tasjes en koffers kan ik bij mijn meetinstrument krijgen?

Welke typen meetsnoeren zijn er waarvoor gebruik ik ze?

Het is lastig om alle typen meetsnoeren op een hoop te gooien, daarom zullen we ingaan op de meest gebruikte producten. De meeste meetsnoeren worden gebruikt voor metingen in de elektriciteit, in combinatie met een multimeter of oscilloscoop. Hieronder een overzicht:

Veiligheidsmeetsnoeren:

Er bestaan meerdere typen snoeren in verschillende maten. De meest gebruikte snoeren hebben een stekker met een doorsnede van 4 mm of 2mm en worden veiligheidssnoeren genoemd omdat deze een beveiliging hebben. Deze beveiliging waarborgt een veilige werking bij gebruik met hoge spanningen. Deze snoeren hebben vaak een CAT-norm die bepaalt in welke situatie de maximale hoeveelheid spanning veilig door het snoer kan lopen.  

Meestal worden er haakse connectoren voor het aansluiten op de multimeter gebruikt. Deze kabels zijn vaak uitgevoerd met standaard meetpunten die u op het te meten object kunt plaatsen om de meting uit te voeren. Deze punten kunnen voor iedere toepassing worden gebruikt. Dit hoeft echter niet altijd de meest praktische oplossing te zijn. Daarom heeft u ook de keuze tussen snoeren met een krokodillenklem (voor het klemmen van de te meten snoeren en leidingen), een indrukbare grijpklem of haakklem, waarmee u dunne snoertjes makkelijk kunt vastklemmen en meten en een standaard meetpunt.

Ook zijn er zogenaamde banaanstekkers die veel gebruikt worden voor multimeter-toepassingen. Deze stekkers zijn eenvoudig te gebruiken en geschikt voor metingen met relatief lage spanning en lage frequenties. Leuk weetje; dit type connector wordt ook veel gebruikt voor het aansluiten van geluidsinstallaties.  

Normale meetsnoeren:

Vaak zijn deze snoeren wat dunner dan de veiligheidsmeetsnoeren (0,64 mm of 2 mm).
Het belangrijkste verschil is echter dat deze niet zijn beveiligd tegen hogere spanningen. Ga met dit type snoeren dus geen metingen doen waarbij u met hoge spanningen of stroomsterktes te maken hebt, dat kan potentieel gevaarlijk zijn. Voor het verbinden van een laboratorium-opstelling - of andere apparaten met een laag voltage - zijn deze snoeren een goedkope en handige oplossing.

BNC-meetsnoeren:

Voor oscilloscopen worden meestal zogenaamde BNC-snoeren meegeleverd. Een oscilloscoop heeft vrijwel altijd een BNC-ingang. Het voordeel van dit type connector is dat u het meetsnoer echt vast kunt draaien in de ingang. Bovendien kunnen dit soort snoeren ook hoge frequentiesoverdragen, wat essentieel is voor metingen met een oscilloscoop.

> Bekijk hier de meetsnoeren en sensors

Welke functionaliteit kan ik met een adapter toevoegen aan mijn instrument?

U kunt een meetinstrument in veel gevallen met allerlei handige adapters uitbreiden qua
functionaliteit. Een veelgebruikte adapter voor multimeters is bijvoorbeeld een stroomtangadapter. Hiermee kunt u van uw multimeter een stroomtang maken, zodat u geen stroomkringen meer hoeft te onderbreken en tegelijk wel alle functionaliteiten van de multimeter behoudt.

Daarnaast is een draadtemperatuursensor een veelvoorkomende adapter voor een multimeter. De wat geavanceerdere multimeters kun ook temperatuurmetingen doen en met een dergelijke sensor kunt u wel metingen tot 1200 °C uitvoeren. Ook zijn er multimeters waarvoor u adapters hebt die de luchtvochtigheid kunnen meten.

Ook zijn er adapters waarmee u uw multimeter via USB op een computer kunt aansluiten. Of zelfs een draadloze Bluetooth adapter, waarmee u uw multimeter draadloos kunt koppelen aan uw smartphone of tablet.  

> Bekijk hier de meetadapters en accessoires

Welke tasjes en koffers kan ik bij mijn meetinstrument krijgen?

Bij een meetinstrument is het van belang voor de meetresultaten dat deze optimaal wordt behandeld en dat deze niet beschadigd raakt. Vooral duurdere merken zoals Fluke en Keysight hebben zeer robuuste meetinstrumenten, maar toch is het aan te raden om ook met deze instrumenten goed om te gaan.

Hiervoor kunt u het beste een robuuste koffer aanschaffen om zeker te zijn dat uw instrument goed beschermd blijft. Ook hebben diverse merken handige en mooi gemaakte tasjes om uw apparaat in mee te nemen. Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment tassen en koffers voor meetinstrumenten om de juiste tas of koffer voor uw meter aan te schaffen. Omdat uw meter dan langer meegaat, is die investering zo weer terugverdiend. 

> Bekijk hier ons assortiment tassen en koffers

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

1 apr 2021

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin