Wat is een afstandsmeter?

Wat is een afstandsmeter?

21 jan 2020

Wat is een afstandsmeter?

Een afstandsmeter wordt gebruikt om afstanden snel, gemakkelijk en nauwkeurig te meten. Het onhandige gebruik van vouw- of meetling en de foutgevoeligheid in het geval van lange afstanden, is verleden tijd. Richt gewoon op het te meten oppervlak (of doel) en druk op een knop om in één oogopslag de exacte afstand tot het te meten object te bepalen. Bovendien hebben afstandsmeters het grote voordeel dat ze moeilijk toegankelijke elementen of openingen kunnen meten zonder dat extra gereedschap nodig is, zoals in het geval van hoge plafonds, kamers met meubilair of achter sloten of andere obstakels. De meest geavanceerde laserafstandsmeters laten zelfs toe, dankzij hun geïntegreerde inclinometer, indirecte metingen door triangulatie uit te voeren. Hiermee kunt u de hoogte van een muur of een boom bepalen, zelfs wanneer directe meting niet mogelijk is.

Bekijk de afstandsmeters

Télémètre
 

Welke verschillende afstandsmeters zijn er?

De meetmethoden die gewoonlijk worden gebruikt door draagbare en compacte afstandsmeetapparatuur zijn gebaseerd op laserstraling of op ultrasone golven, waarbij ultrasone meetmethoden steeds minder belangrijk worden bij de komst van laserafstandsmeters. Terwijl laserafstandsmeters een gemoduleerde, smal gefocuste en zichtbare laserstraal gebruiken om te meten, zenden ultrasone afstandsmeters hoge frequentie geluidspulsen uit. De afstand tot het object wordt in beide meetmethoden berekend uit het tijdsverschil tussen de emissie van de puls en de ontvangst van de signaalreflectie.

Voor- en nadelen van laserafstandsmeters en ultrasone afstandsmeters

Ultrasone afstandsmeters

Voordelen

 • Aantrekkelijke prijzen

 • Voldoende nauwkeurigheid binnenshuis en voor vlakke en brede oppervlakken

Nadelen

 • Het beperkte bereik en precisie, niet aanbevolen voor gebruik buitenshuis

 • Kleine objecten kunnen niet betrouwbaar worden getarget en gemeten

 • Gevoelig voor wind, temperatuurschommelingen en schuine objecten

 • Geluiddichte oppervlakken verzwakken het bereik of verstoren metingen volledig 

Laserafstandsmeters

Voordelen

 • Apparaten voor beginners zijn beschikbaar tegen betaalbare prijzen

 • Bereik tot 200 m en meetnauwkeurigheid van +/- 1 mm mogelijk

 • Kan onafhankelijk van de effecten van wind en temperaturen worden gebruikt

 • Zelfs kleine objecten kunnen nauwkeurig worden gemeten

Nadelen

 • Reflecterende oppervlakken kunnen de meting beïnvloeden

 • Sneeuwval, mist, regen en direct zonlicht kunnen het bereik van de meting verminderen

Aankoopcriteria voor afstandsmeters: waar moet u op letten bij de aanschaf?

Télémètre

Het maximale meetbereik is niet het enige criterium om een rol te spelen, het is ook belangrijk om te weten of het afstandsmeter alleen voor gebruik binnenshuis wordt gebruikt of dat het ook buiten zal worden gebruikt . De instructies van de fabrikant voor het maximale meetbereik verwijzen in het algemeen naar een ideale configuratie, in het bijzonder naar een meetobject dat goed binnen reflecteert, zonder direct zonlicht of enig onaangenaam effect veroorzaakt door kunstlicht. Het wordt ook aanbevolen om bij aankoop een praktische versterker te bestellen, zodat u de verwachte afstanden daadwerkelijk kunt meten, zelfs wanneer de omstandigheden niet de meest gunstige zijn.

 

Overdag kan het gebeuren dat het weer zo slecht is dat de laserpunt, zelfs op relatief korte afstand en zonder direct zonlicht, niet langer detecteerbaar is met het blote oog of wordt weergegeven met een zwakke contrast. De meting kan dan lastig zijn. Daarom is de laserafstandsmeter met optische puntzoeker bijzonder geschikt voor buiten en in het bouwveld. Bij de nieuwe generaties apparaten is de puntzoeker over het algemeen digitaal en geïntegreerd in een TFT-kleurenscherm. De laserpunt wordt duidelijk weergegeven in een draadkruis, dus het is niet nodig om rechtstreeks in het vizier te kijken. Om grotere afstanden te meten, bieden veel apparaten de zoomfunctie, waardoor u veel nauwkeuriger kunt richten.

Voor binnen-, bouw- en landschapsinstallaties wordt het gebruik van een laserafstandsmeter met geïntegreerde hellingsmeter aanbevolen. De hier verzamelde aanvullende hoekinformatie maakt een groot aantal uitgebreide meetfuncties mogelijk. Bijvoorbeeld: 

 • Tilt metingen
 • Hoogtemetingen
 • Meting van gekantelde objecten
 • Hoogteprofiel metingen
 • Indirecte metingen door obstakels
 • Metingen van afbeeldingen

Afstandmeters met de functie van het verzenden en opslaan van meetwaarden (en afbeeldingen) kunnen u veel tijd besparen tijdens repetitief en complex meetwerk. Het is niet langer nodig om kennis te nemen van de gemeten waarden of de aanduiding van het object. Dankzij pc-toepassingen of software vergemakkelijken de verwerkte afbeeldingen, met duidelijke labels en met leesbare meetwaarden, de organisatie en helpen ze fouten te voorkomen.

Gebruiksvoorbeeld 1: berekening van wand- en plafondoppervlakken voor schilderwerkzaamheden

Het berekenen en toevoegen van het te schilderen gebied voor elke kamer met behulp van een vouw- of meetlint is niet alleen ingewikkeld, maar ook tijdrovend. Met een afstandsmeter kunt u dit soort taken in één oogopslag uitvoeren. Zorg er bij aankoop voor dat het apparaat een oppervlakteberekeningsfunctie heeft. Afhankelijk van het model voegen de voor dit doel uitgeruste afstandsmeters automatisch alle wandsecties toe en maken soms zelfs de integratie van plafondoppervlakken mogelijk. Wanneer de metingen zijn voltooid, geeft het scherm direct het totale aantal vierkante meters weer. Op deze manier duurt de meting voor het opstellen van de schatting, evenals de berekening van de benodigde hoeveelheden verf, slechts enkele seconden.   

Télémètre
 

Gebruiksvoorbeeld 2: meten op foto

Moet u een object opmeten waar u geen toegang toe heeft? In dat geval is beeldmeting de oplossing. Hiervoor is een enkele meting loodrecht op het object voldoende. Hierna worden de contouren van het object gemarkeerd met verschillende pijlen op de genomen foto en worden de meetresultaten (hoogte, breedte en oppervlakte) direct op het scherm weergegeven. Voor ronde objecten kan de diameter zelfs worden berekend.

FAQ : Veelgestelde vragen over afstandmeters

Is er een minimale meetafstand?

Ja. Voor ultrasone afstandsmeters is deze in het algemeen ongeveer 50 cm of meer. Afhankelijk van het model kunnen laserafstandsmeters worden gebruikt voor veel kortere afstanden, vanaf 5 cm.

Hoe zit het met precisie? Is een vouw- of meetlint niet preciezer?

Geavanceerde laserafstandsmeters bieden een meetnauwkeurigheid van +/- 1 mm, zelfs over lange afstanden en over obstakels en oneffen grond. Bovendien voorkomen ze meetfouten, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt op het werk met meetbanden of andere mechanische meetinstrumenten.

Meten met laserafstandsmeters op sterk reflecterende oppervlakken werkt niet. Wat kan ik doen?

Plak eenvoudig een stuk afplaktape op het te meten object of gebruik een speciale richtplaat.

Het laserpunt is nauwelijks zichtbaar. Is er een manier om dit op lossen?

De speciale laserzichtglazen passeren voornamelijk rood licht en verbeteren de zichtbaarheid van het laserpunt. Voor buitenshuis wordt het gebruik van een laserafstandsmeter met geïntegreerde puntzoeker in alle gevallen aanbevolen.

Samengevat: hoe de juiste afstandsmeter te kopen

Télémètre

Een ultrasone afstandsmeter kan voldoende zijn om de gemakkelijkste taken uit te voeren. Wanneer u bijvoorbeeld meet voor behang of binnenschilderwerk, is het niet nodig om nauwkeurige metingen tot op de millimeter nauwkeurig te verkrijgen. De grote wand- en plafondoppervlakken reflecteren het ultrasone signaal betrouwbaar, er is geen risico dat het beoogde meetpunt ontbreekt. Evenzo zal een raamfabrikant, die meestal alleen raam- en deurposten meet, niet het nut hebben van een hoogwaardige afstandsmeter met een hele reeks functies. In dit geval is een eenvoudige laserafstandsmeter, maar toch compact en gemakkelijk te vervoeren, grotendeels voldoende.

Voor meer veeleisende gebouwmetingen en gebruikers die comfort verkiezen, bieden meer geavanceerde laserafstandsmeters vele voordelen. De mogelijkheid om meetgegevens op te slaan en, voor bepaalde modellen, foto's van het gemeten object en deze vervolgens over te dragen naar een smartphone, tablet of pc voor nabewerking, kan veel tijd besparen en het werk aanzienlijk vergemakkelijken, vooral in het geval van grote projecten. Evenzo maken de overeenkomstig uitgeruste afstandmeters metingen mogelijk die anders alleen mogelijk zouden zijn met behulp van extra gereedschap en ten koste van veel tijd. Investeren in een geavanceerde multifunctionele afstandsmeter, in dergelijke gevallen, loont al snel.

Bekijk de afstandsmeters

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

6 okt 2021

Tips & trucs om snel en eenvoudig energie te besparen

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

6 aug 2021

Kies de juiste stroomtang voor uw toepassing

Eenvoudig energie besparen in huis

6 aug 2021

Eenvoudig energie besparen in huis

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

4 jun 2021

Vergelijk eenvoudig technische specificaties

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

12 mei 2021

Uitleg: soldeerstations voor verschillende doelgroepen

Vijvertechniek

1 apr 2021

Vijvertechniek

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

1 apr 2021

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin