Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Accu's en batterijen worden echt overal voor gebruikt. Denk aan mobiele telefoons, tablets of laptops. Zonder een goedwerkende accu zijn we reddeloos verloren. In ons assortiment vindt u oplaadbare batterijen en accu's voor elk apparaat.

  Hoe werken apparaataccu's?

  Apparaataccu's zijn oplaadbare batterijen voor de mobiele bediening van elektrische apparaten. Voor gebruik wordt de accu opgeladen via een stroombron. Het absorbeert elektrische energie en slaat deze op in de vorm van chemische energie in de batterijcellen. De opgeslagen energie kan dan worden gebruikt als voeding voor het apparaat, ook als deze niet rechtstreeks met de netstekker in een stopcontact of een USB-poort wordt gevoed. De opgeslagen energie van de accu is beschikbaar voor de netwerkonafhankelijke stroomvoorziening met elektrische energie.

  Er zijn twee manieren om de accu's van apparaten op te laden:

  • Bij de meeste kleine apparaten is het hele apparaat met de geplaatste accu via een oplaadkabel verbonden met een stroombron. Het is niet nodig om de accu uit het batterijvak te halen. Voorbeelden van deze directe oplaadtechnologie zijn mobiele telefoons, smartphones en laptops.
  • De andere variant is om de accu apart op een oplader op te laden. Hier moet de batterij voor het opladen uit het apparaat worden verwijderd. Dit principe wordt vaak gebruikt bij gebruik van tweede accu's. Terwijl de ene accu in het apparaat zit, is de andere al verbonden met de oplaadtechnologie. Het toestel is dus helemaal klaar voor gebruik, want zodra een accu leeg is, wordt deze ingeruild voor de vers opgeladen accu.

  Welke apparaataccu's zijn er?

  De accu's zijn globaal in te delen in vier groepen:

  • Accu's voor specifieke apparaten zoals smartphones, laptops, scheerapparaten en diverse elektrische gereedschappen
  • Powerbanks en powerstations als energieopslag en universele oplaadtechnologie voor verschillende batterijtypes
  • UPS-accu's voor ononderbroken stroomvoorziening en noodverlichting
  • Universele batterijen in gestandaardiseerde batterijformaten

  Kies de meest geschikte accu

  Belangrijke criteria bij het kiezen van een geschikte accu zijn:

  • De grootte van de accu en de positie van de elektrische contacten zodat deze goed in het accuvak van het apparaat kan worden gestoken.
  • De spanning in volt die het beschikbaar stelt om het apparaat te laten werken.
  • De capaciteit in mAh. Het geeft informatie over hoeveel elektrische energie de batterij in een bepaalde periode kan leveren. Hoe hoger de capaciteit, hoe minder vaak de batterij opgeladen hoeft te worden.

  Tip: als u de originele accu bij de hand heeft, staat alle relevante informatie daar meestal al op vermeld

  De zoektocht naar een merk is niet per se effectief als het gaat om oplaadbare accu's. Apparaataccu's worden vaak niet door de fabrikant van het apparaat zelf gemaakt. Daarbij is bij het zoeken naar vervangende accu's het de moeite waard om prijzen te vergelijken met goedkopere aanbieders. Alleen compatibiliteit met het apparaattype is belangrijk voor gebruik.

  Gebruik powerbanks en powerstations als externe batterijen

  Powerbanks en powerstations zijn ook batterijen. Deze worden echter niet rechtstreeks in het apparaat gestoken. Als externe energieopslagapparaten leveren ze elektrische energie voor het opladen van de eigenlijke apparaatbatterij. Met deze oplaadtechnologie wordt het hele apparaat met zijn oplaadkabel verbonden met de powerbank of powerstation. Bij sommige powerbanks kunnen meerdere apparaten tegelijk worden opgeladen.

  Ononderbroken stroomvoorziening door accu technologie

  Bij het verzekeren van de ononderbroken stroomvoorziening (UPS) nemen oplaadbare batterijen de stroomvoorziening over als de hoofdstroombron tijdelijk niet beschikbaar is. Er zijn speciale batterijen van verschillende fabrikanten en modellen voor UPS-systemen in onze winkel.

  Veelgestelde vragen over apparaataccu's

  Waar kan ik oplaadbare batterijen in conventionele batterijformaten vinden?
  De batterijen van het apparaat zijn meestal speciale batterijen. Gebruikelijke standaardbatterijen voor plaatsing in batterijcompartimenten vindt u hier.

  Wat is het verschil tussen een accu en een oplader?
  De accu en de bijbehorende oplader zijn meestal losse elektronische componenten. Dit is wat het basisprincipe van de batterijtechnologie beoogt te zijn, gericht op mobiel gebruik van elektrische apparaten zonder een permanente verbinding met de stationaire stroombron.

  In de praktijk werkt de accu zonder directe aansluiting op de stroomvoorziening, dus zonder oplader. Hij stuurt dan alleen de energie die eerder is opgenomen en opgeslagen door de oplader door naar de elektronische verbruiker.

  Overigens: bij sommige apparaten is de elektronica voor de batterij en de bijbehorende oplaadtechnologie in elkaar gebouwd. Bijvoorbeeld in het geval van de auto-accu, die technisch correct gesproken eigenlijk een accu is die tijdens het rijden wordt opgeladen met behulp van de bijbehorende oplaadtechnologie. Dit principe is ook terug te vinden in de elektrische fiets, de e-bike. Als alternatief voor de vast geïnstalleerde oplaadtechniek kunnen deze accu's ook worden verwijderd en opgeladen op andere oplaadapparaten, zoals meestal het geval is bij bijvoorbeeld elektrische rolstoelen.

  Zoektip: Bent u op zoek naar een oplaadbare batterij die u in plaats van een batterij in een gestandaardiseerd batterijvak kunt plaatsen? Deze gestandaardiseerde batterijcellen voor universeel gebruik vindt u hier.