Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Bent u op zoek naar een bestuurbare boot? In ons assortiment vindt u rc boten, onderwaterdrones en rc zeilboten voor alle soorten waterplezier. 

  Wat is een bestuurbare boot?

  De afkorting RC staat voor"Radiogestuurd" of "Op afstand bestuurbaar" en betekent zoiets als radiogestuurd. De rij- en stuurfuncties worden daarom draadloos overgedragen van een zender naar een ontvanger in het model. Afhankelijk van het ontwerp van de rc boot kunnen ook andere functies via de radio worden bediend. Met echt originele scheepsmodellen kunnen ook brandweerkanonnen, lichten of kranen radiografisch worden bediend. Het voorbeeldgetrouw neerzetten van een sloep is dus op kleinere schaal net zo eenvoudig mogelijk als bij het origineel. In dit gebied zijn de scheepsbouwers open. Met een beetje fantasie, een handvol talent voor knutselen en met de nieuwste afstandsbedieningstechnologie, kan vrijwel elk project op het gebied van scheepsmodelbouw worden geïmplementeerd.

  Maar niet elke fabrikant van scheepsmodellen hecht belang aan speciale functies. Terwijl men de neiging heeft zijn model te ontwerpen voor maximale topsnelheid, laat een andere scheepsmodelbouwer zijn model liever alleen kruisen met de kracht van de wind. Of moet het scheepsmodel geschikter zijn voor kinderen? Het is een goede zaak dat er een breed scala aan RC-boten is, waar elke plezierkapitein de perfecte boot voor hen kan vinden.

  Welke bootklassen zijn er?

  Niet elke modelboot is hetzelfde. Om die reden zijn de RC boten bij Conrad Electronic onderverdeeld in verschillende klassen.

  Dit is de instapklasse op het gebied van modelboten. In deze divisie worden rijklare modelboten aangeboden, waarbij rij- en speelplezier voorop staan. Afhankelijk van de versie hoeven alleen in de handel verkrijgbare batterijen in de afstandsbediening en in het model te worden geplaatst en bent u klaar om te gaan. Bijna vanuit de doos op het water. Bovendien zijn sommige radiografisch bestuurbare modellen vrij goedkoop en zijn de rij- en stuurfuncties gemakkelijk te leren dankzij de kindvriendelijke bediening op de zender. Dit maakt deze modellen ideaal voor kinderen om zich te vermaken aan het zwemmeer of aan de vijver in het park.

  In de hogere prijscategorie van de instapklasse worden oplaadbare rijbatterijen al gebruikt om de aandrijfmotor aan te drijven. Dit maakt een kosteneffectieve werking mogelijk en de modellen zijn dankzij de krachtige accu's zeer snel op het water. Het is ook erg leuk voor mama's en papa's om met de kinderraceboot een paar snelle baantjes te trekken op de vijver.

  Ready-to-Run

  Op dit gebied vinden modelbootfans alles wat hun hartje begeert. Van prototypische modelschepen met gedetailleerde structuren en indrukwekkende speciale functies tot de echt snelle offshore racers, alles is inbegrepen. Veel rc boten worden aangeboden als Ready to Run (RtR), waarbij naast het model ook de afstandsbediening en de aandrijfbatterij worden meegeleverd. Dubbel plezier op het water.

  Bijna klaar voor gebruik

  In de Almost Ready to Run (ARR) -versie is de rc boot grotendeels geprefabriceerd en moet deze nog worden voltooid en, afhankelijk van de versie, worden voltooid met componenten voor aandrijving en afstandsbediening.

  Kit modellen

  De kitmodellen kunnen nog steeds goed worden gesleuteld. Hier kunnen botenbouwers stoom afblazen en hun fantasie de vrije loop laten. Om ervoor te zorgen dat de constructie niet al te moeilijk is, hebben de fabrikanten van de modelbootsets al het moeilijkste werk voltooid, zoals het vormgeven van de romp of het voorbereiden van de bovenbouw. Hierdoor kunnen de modelbouwers zich bij het bouwen van het model concentreren op de nauwkeurige montage van de componenten. Maar uiterlijk als het gaat om het kleurenschema, hebben de modelmakers alle opties weer open.

  Met een op afstand bestuurbare zeilboot ervaart u een scheepsmodel dat enerzijds uitdagend en anderzijds totaal ontspannend kan zijn. Het is een echte uitdaging om wind en golven goed af te lezen en vervolgens het roer en de zeilen optimaal af te stemmen op de gewenste koers. Een licht briesje is genoeg voor het verkleinde zeiljacht om al van start te gaan. Als een tweede of derde model zeilboot op dezelfde koers vaart, wordt het spannend. Omdat u heel snel kunt zien wie de zeiltrim perfect beheerst met de afstandsbediening en wie zijn voorsprong kan vergroten door de bootlengte door slim een koers te kiezen. Na het passeren van de finish, leunt u achterover en geniet u van de zon, wind en golven terwijl u stil over het glinsterende wateroppervlak glijdt. Alsu zichzelf een kopje koffie in wilt schenken of als beloning een stuk taart wilt snijden, kunt u de afstandsbediening met een gerust hart even opzij zetten. Uw zeilboot blijft op koers, ook zonder constante belastingcorrecties en blijft vlot varen. Of u kunt de zender in de handen van een voorbijganger presenteren. De ervaring heeft geleerd dat een korte instructie voldoende is om ervoor te zorgen dat zelfs nieuwkomers een modelzeilboot veilig kunnen besturen.

  Een heel speciaal type op afstand bestuurbare modelboten zijn de RC-onderzeeërs. De buitengewone aantrekkingskracht van deze boten ligt in de driedimensionale manoeuvreereigenschappen die deze op afstand bestuurbare onderwatervoertuigen hebben. Ervaren modelonderzeeërbestuurders slagen erin hun model onder water in het grensgebied tussen zichtbaar en onzichtbaar zo te sturen dat het onopgemerkt blijft, en tot grote vreugde van het publiek verschijnt het plotseling voor hen. De technische inspanning tot dan toe is echter niet te verwaarlozen. Omdat bij een onderzeeër alle luiken, kleppen en scheidingspunten absoluut dicht moeten zijn, zodat er geen vocht in de boot kan binnendringen onder water. De besturing van een onderzeeër vindt plaats via het roer dat kan worden aangepast met de afstandsbediening of via motorgondels die aan de buitenkant van de romp zijn bevestigd. Uiteraard zijn de aandrijfmotoren ook traploos instelbaar in beide richtingen vanaf de bank.

  Statisch of dynamisch
  Het duikproces met een RC-onderzeeër kan dynamisch of statisch zijn. Bij dynamisch duiken vereist de onderzeeër een zekere voorwaartse beweging op het wateroppervlak en stuurt dan met het roer de vereiste diepte in. Als de aandrijfmotor dan via de afstandsbediening wordt uitgeschakeld of stopt bij een radiofout of door lege batterijen, hebben het roer geen effect en komt de onderzeeër automatisch weer tevoorschijn.
  Bij statisch duiken daarentegen worden ballasttanks in het model gevuld met water of geleegd. Hierdoor kan de onderzeeër de duikdiepte veranderen terwijl hij ter plaatse staat. Sommige onderzeeërs combineren beide duikmethoden voor een betere wendbaarheid.

  Onze praktische tip 

  RC-onderzeeërs worden nog steeds bediend met "verouderde" 27 of 40 MHz afstandsbedieningstechnologie. Daar is een goede reden voor, want hoe langer een radiosignaal is, hoe beter de penetratie in het water. Bij helder zoet water kan de penetratiediepte onder gunstige omstandigheden tot 10 m bedragen. De waarde neemt echter af naarmate het zoutgehalte toeneemt. Terwijl het gechloreerde zwembadwater nog wel ca. 3 m kan bereiken, is het zeewater na enkele centimeters al over. Moderne 2,4 GHz afstandsbedieningen zijn vanwege hun kortegolfsignalen volkomen ongeschikt voor de afstandsbediening van modelonderzeeërs. Hetzelfde geldt ook voor radiocamera's aan boord van de onderzeeërs, die hun signalen via 2,4 of 5 GHz naar een monitor aan de oever sturen. Zodra de boot duikt, stort de beeldoverdracht in. Alleen de opname op een camera-interne geheugenkaart of een kabelverbinding helpt.

  Hoe wordt een bestuurbare boot bestuurd?

  In de meeste gevallen is een radiografische afstandsbediening met twee besturingskanalen (2-kanaals afstandsbedieningssysteem) voldoende om een bestuurbare boot te besturen. De vooruit-, stop- en achteruitrijfuncties worden bediend met één kanaal en de stuurfunctie, d.w.z. de afstelling van het roerblad aan de achterkant van het model, wordt bediend met het tweede kanaal. Het roer wordt afgesteld met een in de handel verkrijgbare servo voor modelbouw en voor de aandrijfmotor wordt een snelheidsregelaar voor boten gebruikt. Snelheidsregelaars voor boten besturen de aandrijfmotor volgens de aandrijfopdrachten op de zender en hebben ook een aansluiting voor waterkoeling.

  Voor sommige boten bespaart de ontwikkelaar de inspanning van een scheepsroer inclusief de mechanische koppeling en gebruikt eenvoudig twee aangrenzende motoren, elk met een eigen propeller. Om bijvoorbeeld een bocht te kunnen maken, draait de linkse schroef langzamer en draait de boot naar links vanwege de grotere voortstuwing van de rechtse schroef. De verschillende snelheidsregeling van de twee motoren, afhankelijk van de positie van de stuurknuppels op de zender, wordt uitgevoerd door speciale elektronica in de boot. Het is geheel aan de persoonlijke voorkeuren van elke gebruiker of een draaiknopafstandsbediening, een handzender of eventueel een bestaande consolezender wordt gebruikt om een modelboot te besturen.


  Afstandsbedieningen voor modelbouw

  Als bijvoorbeeld andere functies zoals verlichting, kranen, lieren of andere elektrisch bediende aanbouwdelen op afstand op een modelschip kunnen worden aangestuurd, kunnen verschillende schakelmodules worden ingezet. Bij gebruik van een 4-kanaals afstandsbedieningssysteem kunnen twee kanalen worden gebruikt voor de rij- en stuurfuncties en de andere twee kanalen voor het bedienen van de extra functies. In combinatie met geschikte schakeldecoders zijn verschillende schakelbare functies beschikbaar.

  Onze praktische tip:

  Aangezien u nooit volledig kunt voorkomen dat water de romp binnendringt in een RC-boot, moeten de gebruikte afstandsbedieningscomponenten waterdicht zijn of in een waterdichte behuizing zijn ondergebracht.

  Hoe wordt een RC-zeilboot gestuurd?

  • De componenten van de afstandsbediening

  Net als bij een RC-motorboot is een 2-kanaals afstandsbedieningssysteem voldoende voor een RC-zeilboot. Eén kanaal wordt gebruikt voor de stuurfunctie. Aangezien een zeilboot over het algemeen geen voortstuwing heeft met een propeller, wordt het tweede kanaal gebruikt om de zeilen aan te passen. Hiervoor worden speciale zeillier servo's gebruikt. Een conventionele servo voor modelbouw, die bijvoorbeeld wordt gebruikt om het roerblad af te stellen, heeft een draaihoek van ongeveer 90 - 110°wanneer de joystick op de zender van de ene eindpositie naar de andere wordt verplaatst. Met dezelfde bedieningsbeweging draait de bevestigde lijnroller op een lierservo meerdere keren 360 graden°. Zo kunnen de stuurlijnen voor de zeilen over een groot bereik in lengte worden veranderd. Afhankelijk van de rijrichting en de wind worden de zeilen dan wijd geopend of strak getrokken. Net als de grote rolmodellen hebben sommige RC-zeilboten ook een kleine elektrische aandrijving die de boot veilig terug aan land brengt, zelfs als het rustig weer is.

  Soms wordt een standaard servo met een te lange servohendel aanbevolen voor het afstellen van het zeil. Dit is goedkoper dan een sail winch servo en werkt soms redelijk goed. Helaas is de touwbeweging met deze oplossing aanzienlijk korter en door de lange servohendel is de kracht op het touw ook niet bijzonder hoog. Om deze reden is deze oplossing meer geschikt voor kleinere zeilboten of voor boten die alleen worden gebruikt bij zwakke wind.

  De zeilaanpassing

  Als de wind, weergegeven door de vijf pijlen, van boven (vanuit het noorden) waait en de zeilboot naar beneden gaat (vanuit het zuiden), staan de twee zeilen wijd open. Ze zijn rond de 90e°-Hoeken naar de lengteas van de boot om een zo groot mogelijk effectief gebied voor de wind te bieden. Zodra de zeilboot de zuidbaan verlaat en naar het zuidoosten (SO) of zuidwesten (SW) vaart (afbeelding rechtsonder en links), moeten de zeilen even naar de boot worden getrokken (dichtbij gebracht) en onmiddellijk weer worden geopend. Afhankelijk van de vaarrichting kan het achterzeil (grootzeil) of het voorzeil (fokzeil) door de windkracht naar de andere kant draaien.

  Voor de verdere reis richting SE of SW mogen de zeilen dan niet meer worden geopend tot aan het reizen richting Sins. Als de boot een koers naar het oosten of westen vaart, moeten de zeilen veel dichter bij de lengteas van de boot worden getrokken (dichterbij gebracht). De zeilen zijn het dichtst bij de romp als de boot diagonaal tegen de wind in kruist (foto's hierboven). 

  Belangrijk:
  De beste manier om een RC zeilboot te besturen is een handzender of bureauzender, waarbij de stuurknuppel voor de zeilaanpassing niet automatisch terugspringt naar de middelste stand. In tegenstelling tot de stuurknuppel voor de roerafstelling, die door veerkracht automatisch in de middelste stand wordt gehouden, moet de stuurknuppel voor de zeilafstelling altijd in de stand blijven staan waarnaar deze het laatst is bewogen.

  Waar moet ik op letten bij het gebruik van RC-boten?

  • Verduidelijk de verzekeringsdekking

  Het is voor iedereen duidelijk dat een grote, zware speedboot die met meer dan 80 km / u over de golven vliegt een zeker gevaar is. Maar zelfs in het geval van kleinere boten, kan er iets beschadigen. Vooral als kinderen spelen met op afstand bestuurbare boten in de badkamer. Daarom moet vooraf duidelijk zijn of de exploitatie van een op afstand bestuurbare motorboot onder de bestaande aansprakelijkheidsverzekering valt of dat er een aanvullende verzekering moet worden afgesloten.

  • Zoek geschikt water

  De beste oplossing is het clubwater van een club voor het bouwen van scheepsmodellen. Deze in-house wateren zijn perfect voor scheepsmodellen en er zijn bijbehorende structurele apparaten om het model eenvoudig in het water te plaatsen en gemakkelijk weer op te kunnen nemen. Soms kunnen zelfs modellen met verbrandingsmotoren worden aangedreven, wat anders bijna onmogelijk is. En bij een storing zijn er altijd een paar helpende handen om de dobberende boot snel weer aan land te krijgen. Als u geen club in de buurt heeft, moet u zelf op zoek naar een geschikte waterweg. Omdat rivieren over het algemeen niet geschikt zijn voor op afstand bestuurbare modelboten, ligt de focus hier op stilstaand water. Maar u kunt uw boot waar mogelijk niet laten gaan. Als het water in particulier bezit is, vraag dan aan de eigenaar in hoeverre het is toegestaan om het terrein te betreden en op het water te rijden.

  In publiek toegankelijke wateren of zwemvijvers kunt u gemakkelijk naar het water, maar dat wil niet zeggen dat u er ook met een modelboot naartoe kunt. Informeer in dit geval bij de verantwoordelijke administratie, of het bedienen van modelboten is toegestaan of dat er een speciaal aangewezen gebied is. Als er dergelijke gebieden zijn, moet er ook voor worden gezorgd dat een modelboot die oevergebieden vermijdt die taboe zijn vanwege natuurbehoud of dierenbescherming.

  Veelgestelde vragen over modelschepen

  Mijn boot liep vol met water. Wat kan ik het beste doen?

  Eerst moet de aandrijfaccu worden gesloten of moeten de in de boot gebruikte accu's worden verwijderd. De batterij of batterijen moeten dan op een warme plaats worden bewaard om te drogen. Wanneer het water uit de boot is gehaald, kan de boot ook te drogen worden gelegd. Als een aandrijfmotor is geïnstalleerd, moeten de motoraslagers vóór het drogen worden behandeld met een vochtverdrijvend smeermiddel, zoals WD40. Als alles weer echt droog is, moeten de functie en het bereik van de afstandsbediening eerst op het land worden gecontroleerd voordat het model weer op het water wordt gebruikt.

  Wat moet ik doen als mijn boot midden op het water niet meer werkt?

  Er zijn verschillende methoden: In een club met scheepsmodellen zijn er vaak op afstand bestuurbare reddingsboten beschikbaar die de verlaten boot aan wal slepen. Als alternatief kan een roeiboot worden gebruikt voor redding of u wacht tot het model vanzelf aanspoelt door wind en golven. Deze optie is echter alleen aan te raden als het betreffende bankgedeelte ook toegankelijk is voor berging.

  De afstandsbediening werkt niet goed en de roerservo beweegt voortdurend. Wat kan ik doen?

  Als in het model een ontvanger met een plastic behuizing wordt gebruikt, kan er water in de behuizing zitten. In dit geval moet de ontvanger worden verwijderd en moet de behuizing worden geopend. Controleer of het bord nat is. Zo ja, leg het bord dan te drogen. Als de printplaat droog is, kan de fout een los contact zijn in de connectoren, in de accubak of op de schakelkabel. Indien mogelijk moet de ontvanger worden vervangen voor testdoeleinden.