Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Alles over computers en welke soorten computers er zijn, leest u op deze pagina

  Er komt geen einde aan het succesverhaal van de computer. Zonder krachtige PC-systemen zou een moderne economie zoals wij die kennen absoluut ondenkbaar zijn. Tegenwoordig vinden we computers overal: van dokterspraktijken tot winkels en van ambachtelijke bedrijven tot de industrie. Op deze pagina leert u welke soorten pc's er zijn en waarvoor ze kunnen worden gebruikt.  Gebieden waar computers worden gebruikt

  Desktop computers en notebooks worden bijna overal gebruikt - bij de overheid, in ziekenhuizen of in de kleine kruidenier om de hoek. Tegenwoordig kan geen enkele industrie meer zonder desktop PC. Het werk dat met een dergelijke computer kan worden gedaan is veelzijdig.

  Het kan gaan om de administratie van voorraden of complexe berekeningen in een onderzoekslaboratorium. Op de redactie worden artikelen geschreven op een computer, en op het politiebureau worden ook verslagen gemaakt op een PC. Vooral in verband met het internet zijn de mogelijke toepassingen vrijwel onbeperkt. In de meeste gevallen wordt Microsoft Windows als besturingssysteem gebruikt. Een mogelijk alternatief is Linux en voor Apple desktops Mac OS. In ons assortiment vindt u een grote keuze aan verschillende pc's, van barebones tot werkstations en refurbished pc's.  Office Computer en All-in-One-PCs

  Office Computer

  Een PC-systeem op kantoor mag het werk niet hinderen. Daarom is het van bijzonder belang dat een dergelijke desktop computer een zo stil mogelijk bedrijfsgeluid produceert. De behuizing van de PC zou ook weinig ruimte in beslag moeten nemen.

  Hoe meer computers in een kantoor worden gebruikt, hoe belangrijker de kwestie van het stroomverbruik wordt. Gewoonlijk zijn voor een kantoorcomputer geen bijzonder krachtige processoren van AMD of Intel nodig.

  De in veel CPU's geïntegreerde grafische eenheid is meestal voldoende voor de gebruikte kantoortoepassingen.


  All-in-One-PCs

  Wanneer een pc-systeem niet alleen als puur werkapparaat wordt gebruikt, maar er ook goed uit moet zien, is een alles-in-één oplossing het antwoord:

  Dit is een monitor waarin de volledige hardware is ondergebracht. Het voordeel van een all-in-one is dat hij weinig ruimte inneemt.

  De pionier op dit gebied is de Apple iMac, die vaak te vinden is in dokterspraktijken, reclamebureaus en ontwerpbureaus.  Workstations en servers

  Workstations

  Voor een professioneel werkstation is aanzienlijk meer vermogen nodig. Deze computers worden gebruikt voor veeleisende software en rekenintensieve toepassingen zoals 3D-rendering of CAD.

  Hiervoor worden processoren van AMD en Intel met 8 of meer kernen gebruikt. Een simpele quad-core CPU is in de meeste gevallen al te zwak. Sommige werkstations hebben zelfs twee ingebouwde processoren.

  Naast hoge processorprestaties heeft een werkstation ook veel RAM en vaak meerdere harde schijven nodig.


  Servers

  Servers moeten ook bijzonder krachtig zijn. Zonder servers is er geen internet en de meeste bedrijfsnetwerken zijn nutteloos zonder servers. 

  Dergelijke computers hebben veel rekenkracht nodig en daarom worden speciale processoren gebruikt, zoals AMD Epyc of Intel Xeon, die een groot aantal kernen hebben. 

  Veel RAM en een grote opslagcapaciteit zijn ook noodzakelijk.  Mini-PCs en Industriële-Computer

  Mini-PCs

  Mini PC's zijn computers met bijzonder compacte afmetingen. De apparaten zijn soms zo klein dat ze met een speciale houder gemakkelijk achter een monitor kunnen worden verborgen en zo dienst doen als een volwaardige desktopcomputer.

  Ook hier zijn er zeer krachtige modellen waarmee zelfs complexe berekeningen kunnen worden uitgevoerd.

  De upgradebaarheid is echter sterk beperkt door de kleine behuizingen; er is meestal geen ruimte voor een speciale grafische kaart.


  Industriële computers

  Industriële PC's zijn doorgaans bijzonder robuust: ze zijn vaak zeer compact en worden onder meer gebruikt op het gebied van robotica, automatisering en industriële communicatie.

  Dergelijke computers hebben interfaces die zelden op een normale desktop te vinden zijn, maar die toch zeer belangrijk zijn voor industriële toepassingen.

  Deze omvatten parallelle en seriële poorten en meestal ook verschillende netwerkaansluitingen. Als besturingssysteem wordt vaak Windows gebruikt, maar ook Linux of Android. Zogenaamde single-board computers, die een stuk kleiner zijn en vaak worden gebruikt in de IoT-sector, zijn ook te vinden in de industriële sector.


  Notebooks – het draagbare alternatief

  Laptops of notebooks worden vooral gebruikt door werknemers die in het veld werken. Daartoe moeten de computers zo licht en robuust mogelijk zijn.

  Laptops met een schermdiagonaal kleiner dan 13 inch zijn bijzonder geschikt voor mobiel gebruik. Een zo lang mogelijke levensduur van de batterij is voor dergelijke toestellen belangrijker dan extreme prestaties.

  In plaats van een conventionele harde schijf is een schokbestendige SSD de eerste keuze, vooral voor mobiele apparaten. Om vlot te kunnen werken, moet de laptop minstens 8 GB DDR4 RAM hebben, of meer, afhankelijk van de gebruikte software.  Speciale behuizing gaming PC

  Gaming PC's zijn in de eerste plaats bedoeld voor entertainment. Dergelijke apparaten zijn meestal geen eenvoudige desktop PC's, maar echte lifestyle objecten.

  Veel van deze computers hebben vensters die zicht bieden op de ingebouwde hardware. Een andere trend is LED-verlichting: Veel hardwarefabrikanten bieden grafische kaarten, ventilatoren en zelfs RAM-modules aan met geïntegreerde RGB-verlichting.

  Om moderne 3D-spellen in hoge resoluties op de monitor te kunnen weergeven, heeft een gaming-pc een hoge CPU en grafische prestaties nodig. De huidige trend gaat in de richting van AMD- en Intel-processoren met 6 of zelfs beter 8 fysieke kernen.

  Een krachtige grafische kaart is ook een must. Een dergelijke grafische versneller kan gemakkelijk de prijs van een volledig uitgeruste kantoor-pc bereiken. Het RAM moet minstens 16 GB DDR4 RAM zijn, of zelfs meer. Dezelfde criteria gelden voor gaming notebooks. De overeenkomstige modellen zijn daarom meestal zeer duur en vaak vrij zwaar.  Waar moet ik op letten als ik een computer koop?

  Het hangt altijd af van waar de computer voor gebruikt gaat worden. Een kantoor-pc heeft geen grafische kaart voor gaming of 32 GB DDR4 RAM nodig. Bepaal uw exacte behoeften voordat u tot aanschaf overgaat, zodat u geen onnodige uitgaven doet voor onderdelen die u helemaal niet nodig hebt. Gewoonlijk zijn complete pc's met invoerapparaten en een monitor een goede keuze voor beginners. Als u geen complete pc wilt gebruiken, kunt u bijvoorbeeld een pc-configurator gebruiken om met een paar klikken uw eigen individuele computer samen te stellen. Voor eenvoudige kantoortaken is een computer met 8 GB DDR4 RAM en een dual-core CPU nog steeds prima geschikt. Wordt de computer daarentegen ook voor complexere taken gebruikt, dan is 16 GB in de meeste gevallen een goede keuze. In de regel heeft u alleen meer geheugen nodig als u professionele videobewerkings-, 3D-rendering- of CAD-programma's draait. Dan moet het ook minstens een quad-core processor zijn, hoewel modellen met 6 of 8 kernen toekomstbestendiger zijn. Een harde schijf van 1000 GB zou tegenwoordig de standaard moeten zijn, kleinere harde schijven kosten nauwelijks minder. Afhankelijk van hoe geheugenintensief uw toepassingen zijn, zijn zelfs aanzienlijk grotere capaciteiten mogelijk. Idealiter installeert u het besturingssysteem op een snelle SSD. Zo profiteert u van een aanzienlijk sneller opstartproces en krijgt u bovendien een bijzonder responsief systeem.


  Onze praktische tip: Zorg voor voldoende ventilatie van de PC!

  Plaats uw computer niet direct voor een radiator of in de felle zon. Anders loopt de temperatuur in de kast snel op. De ventilator en CPU-koeler zijn dan niet meer in staat de componenten voldoende te koelen. Als gevolg daarvan klokken de CPU en de grafische kaart lager en heb je minder vermogen beschikbaar.  FAQ – veelgestelde vragen over computers 
   

  Wat zijn de belangrijkste interfaces op een pc of laptop?

  De belangrijkste interface voor het aansluiten van randapparatuur zoals een printer is de USB-poort. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. USB 2.0 heeft de traagste overdrachtssnelheid, terwijl USB 3.0 en USB 3.1 aanzienlijk snellere overdrachtssnelheden bieden. Van toenemend belang is Thunderbolt, dat meestal via een USB-C aansluiting wordt gerealiseerd. Monitoren daarentegen worden nu voornamelijk via HDMI aangesloten.

  Wat is een Barebone? 

  Een barebone is een computerbehuizing waarin al een moederbord is ingebouwd. Dit zijn meestal bijzonder kleine gevallen waarvoor een speciaal moederbord nodig is. Ook andere componenten, bijvoorbeeld een voedingseenheid en in sommige gevallen een processor, kunnen tot de levering behoren. RAM, grafische kaart en harde schijf of SSD harde schijf moeten gewoonlijk afzonderlijk worden aangeschaft.

  Moet ik een processor van AMD of Intel kiezen?

  Uiteindelijk is dit een kwestie van persoonlijke smaak. Jarenlang waren Intel CPU's iets sneller, maar dit tij lijkt te keren met de nieuwe AMD-processoren. De verschillen zijn meetbaar in benchmarks, maar voor de meeste gebruikers zouden ze niet van veel belang moeten zijn.

  Welke andere accessoires heb ik nodig voor mijn computer?

  Naast een toetsenbord en een muis is een externe harde schijf of ten minste een USB-stick van geschikte grootte aan te bevelen voor de back-up van gegevens. Een USB-hub die u op uw bureau kunt plaatsen is ook handig. Zo heeft u de USB-poorten altijd binnen handbereik.