Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Bent u op zoek naar een elektrische deurbel om bij de voordeur van uw woning te installeren, heeft u een intercom nodig voor uw kantoorpand of is uw oude verlengsnoer aan vervanging toe? Neem dan een kijkje in het brede aanbod producten onder de productcategorie elektro installatie van Conrad. Hier vindt u namelijk vele verschillende producten, van stekkerdozen tot schakelmateriaal, die u kunt gebruiken in huis, in de tuin of op kantoor.

  Wetenswaardigheden over elektrische installaties: toekomstgerichte elektrische apparatuur voor elk gebouw

  Elektrische installatie verwijst naar de constructie van elektrische systemen in de commerciële of particuliere sector. Elektrische systemen zijn veel meer dan met het blote oog te zien is. Elektrische installatie omvat huisaansluitingen, zekeringenkasten, verdelers en onderverdelers, stroomkringen, schakelaars, stopcontacten, beveiligingsinrichtingen en verlichting. Zonder de juiste elektrische infrastructuur is een comfortabele, toepassingsgerichte en energiezuinige werking van een gebouw niet mogelijk.

  Elektrische systemen in commerciële en openbare gebouwen en in woongebouwen blijven doorgaans decennia lang functioneren. Daarom moet de elektrische installatie verstandig gedimensioneerd, van hoge kwaliteit en goed beveiligd zijn. Ook het leggen van kabels en het monteren van elektrische apparaten maken deel uit van de elektrische installatie. Veel van de componenten zijn verborgen. Dit kan vanuit veiligheidsoogpunt voordelig zijn en geeft u een breed scala aan mogelijkheden voor interieurontwerp en inrichting.

  Waarom is een goede elektrische installatie zo belangrijk?

  De elektrische installatie zorgt voor een betrouwbare en veilige stroomvoorziening in uw pand, bijvoorbeeld voor het gebruik van elektrische verlichting, verwarmings-, koel- en ventilatietechniek, machines en technische installaties. Een goed uitgevoerde elektrische installatie is een voorwaarde voor veilig, comfortabel, energiezuinig, zuinig en toekomstgericht gebruik van gebouwen. Kortom, een goede elektrische installatie zorgt ervoor dat er voldoende bedieningspunten en stopcontacten in uw kamers zijn. Het voorkomt ook lijngerelateerde apparatuur- en machinestoringen en voorkomt bliksem- en overspanningsschade, brand en elektrische ongevallen.

  Moderne communicatieapparatuur en nieuwe digitale toepassingen stellen bijzonder hoge eisen aan elektrische installaties. Vooral als u een nieuwe elektrische installatie bouwt of een bestaande installatie in een gebouw moderniseert, moet u ervoor zorgen dat de elektrische installatie voldoende gedimensioneerd is en aangepast aan uw behoeften. Dit omvat elektrotechnische apparatuur die is geoptimaliseerd in termen van veiligheid en efficiëntie, met een focus op toekomstige smart home- en smart building-toepassingen. Houd rekening met eventuele wijzigingen in het gebruik van kamers.

  In ons assortiment haalt u alle componenten die u nodig heeft voor uw elektrische installaties uit een gekwalificeerde bron. De aangeboden installatiematerialen en innovatieve apparatuur van bekende merken voldoen aan gestelde normen en hoge kwaliteitseisen. Ze zijn zowel geschikt voor de aanleg of uitbreiding van elektrische systemen als voor het controleren, repareren en reviseren van elektrische installaties.

  Hoe werkt een elektrische installatie?

  Elektrische installaties bevinden zich meestal in het bereik van maximaal 1.000 volt wisselspanning en maximaal 1.500 volt gelijkspanning. De elektrische installatie strekt zich uit van de centrale gebouwaansluiting via de kabeltrajecten naar de hoofd- en onderverdelers, stroomonderbrekers, tussenstopcontacten en schakelaars tot stopcontacten, verlichting en vast geïnstalleerde elektrische apparaten en machines.

  Er zijn verschillende varianten voor het uitvoeren van elektrische installaties. In een voornamelijk centrale elektrische installatie worden op het gebied van verdelers zoveel mogelijk componenten gecombineerd. Het voordeel van deze variant is een hoge concentratie aan componenten en daarmee eenvoudige bediening en onderhoud van het systeem. Bij een decentrale elektrische installatie worden de modules nabij de respectievelijke verbruikers geïnstalleerd. Dit resulteert in een beter systeemoverzicht.

  Elektrische installaties kunnen verdekt, op of in het gips worden geïnstalleerd. Een kostenbesparende en servicevriendelijke opbouw van het oppervlak biedt voordelen voor de industrie en productiebedrijven. In de commerciële sector, bijvoorbeeld in kantoren, winkels en lounges, maar ook in de privésector, is verborgen installatie wijdverbreid vanwege de optische voordelen.

  Waar moet u op letten bij elektrische installaties?

  Om de installatiewerkzaamheden in de elektrische sector normconform uit te voeren heeft u een groot aantal verschillende aansluit- en zekeringscomponenten, montagematerialen, schakelaars en stopcontacten nodig. Het voldoen aan de VDE-voorschriften en DIN-normen bij de productselectie, plaatsing en montage garandeert de kwaliteit, veiligheid en brandbeveiliging van uw elektrische installatie.

  Er is een groot aantal normen, voorschriften, verordeningen en wetten voor het opzetten en bedienen van elektrische systemen. De VDE DIN 100-serie en de DIN 18015-norm bevatten belangrijke fundamentele richtlijnen. Voor elk elektrisch systeem moet documentatie beschikbaar of gemaakt zijn. Het beschrijft de feitelijke toestand van het systeem en wordt als onderdeel van de acceptatie aan de operator overgedragen.

  Wat houdt de elektrische installatie in?

  De selectie en combinatie van de juiste materialen, apparaten en gereedschappen is een voorwaarde voor een betrouwbare elektrische installatie in gebouwen. Zorg er bij de aanschaf van de componenten voor uw project voor dat de producteigenschappen overeenkomen met uw technische eisen.

  Stroomkabels

  Stroomkabels combineren verschillende van elkaar geïsoleerde draden. Ze worden gebruikt om elektriciteit op een ordelijke manier binnen en buiten gebouwen te transporteren. Om dit te doen, verbinden de kabels verdelers, stopcontacten en aansluitingen en brengen ze verbindingen tot stand met elektrische systemen en consumenten.

  De kleuren van de voedingskabelkernen volgen een Europese regelgeving en laten hun functie zien. In het laagspanningsnet is bijvoorbeeld de buitenste geleider of de fase van de stroomvoerende draad bruin of zwart omhuld. De neutrale geleider of neutrale geleider wordt geïdentificeerd door een blauwe of grijze mantel. De aarding als beschermingsgeleider voor het afvoeren van eventueel optredende contactspanning is groen en geel omhuld.

  Stroomkabels en aansluitkabels zijn verkrijgbaar per meter en in voorgemonteerde lengtes. Andere varianten vindt u in de sectie kabels en draden. De verbinding met apparaten en verdelers is geschroefd, gesoldeerd of insteekbaar. Voor tijdelijke aansluitingen en om grotere afstanden tussen stopcontacten en elektrische apparaten te overbruggen, zijn er kabeltrommels met kabels van verschillende lengtes. Verlengkabels leggen kortere afstanden af.

  Verdeelkast technologie

  De verdeelkast of verdeler is het hart van de stroomverdeling in uw gebouw en de elektrische huisinstallatie. Van hieruit wordt de elektrische stroom getransporteerd via zekeringen, apparaten voor overspanningsbeveiliging en aardlekschakelaars via elektrische leidingen. De kasten bevatten elektriciteitsmeters, meetapparatuur, spanningsmonitors, gateways, netwerkmodules en automatische stroomonderbrekers. Er is keuze uit kasten in opbouw-, opbouw-, inbouw- of spouwmuuruitvoering.

  Moderne verdeelkasttechnologie zorgt voor een gelijkmatig, soepel en efficiënt stroom- en signaaltransport. Door de voortschrijdende digitalisering en nieuwe methoden van energieopwekking, komt steeds meer moderne technologie de distributiekast binnen. De distributie in uw huis ondersteunt u met het gebruik van smart home-componenten en intelligente gebouwentechniek, fotovoltaïsche installaties, warmtepompen, warmtekrachtcentrales, energieopslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto's. Plan vanaf het begin voldoende ruimte in de verdeelkasten voor toekomstige toepassingen.

  Elektrisch installatiemateriaal

  Als u een huis bouwt, een pand renoveert of aanpassingen doet aan bestaande elektrische installaties, dan heeft u het juiste elektrische installatiemateriaal nodig. Het bevat alle elektrische componenten die u nodig heeft voor het verdelen van stroom en het aansluiten van verbruikers. Hier vindt u installatiedozen, aansluitklemmen, stroomstekkers, stroomkoppelingen, schakelaars, dimmers, plakband en andere installatietoebehoren.

  Bliksembeveiliging & aarding

  In elk gebouw moet een potentiaalvereffening worden uitgevoerd volgens DIN VDE 0100 deel 401. Het wordt gebruikt ter bescherming tegen elektrische schokken. Bovendien leiden bliksembeveiligingssystemen en aardingssystemen de bliksemstroom rechtstreeks naar de aarde en minimaliseren ze potentiaalverschillen door blikseminslagen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van gebouwen en brandbeveiliging. Door de bliksemstromen via een onderscheppingssysteem om te leiden naar het aardingssysteem met gelijktijdige potentiaalvereffening, wordt een overslag van spanningen en gevaarlijke rondvliegende vonken voorkomen.

  Intercoms, bellen en gongs

  Signaal-, oproep- en intercomsystemen evenals bellen en gongs kondigen bezoekers voor de deur aan door middel van een oproeptoon, melodie, sirene, claxon of lichtpuls. U en uw medewerkers of gezinsleden weten altijd wanneer er iemand voor de deur staat, opname vraagt ​​of ondersteuning nodig heeft.

  Inbouw gongs en belsystemen voor inbouw passen naadloos in de omgeving. Radiogongs en radiobellen geven u volledige bewegingsvrijheid en zijn bijzonder geschikt voor installatie achteraf zonder kabels te leggen. Intercomsystemen zijn verkrijgbaar als complete pakketten of in de vorm van individuele componenten voor individuele configuratie.

  Wisselstroomtechniek

  Driefasige wisselstroomtechnologie werkt met 400 volt en wordt gebruikt om krachtige elektrische machines te bedienen, bijvoorbeeld liften, bouwmachines en elektrische voertuigen. De beschikbare CEE-stekkers, CEE-adapters en CEE-stroomverdelers komen het meest voor bij driefasige stroom. Stroomverdelers op locatie zijn ook uitgerust met deze connectoren.

  Schakelaars en stopcontacten

  Stopcontacten en schakelaars zijn onmisbaar voor comfortabel gebouwgebruik en de bediening van lichttechniek en machines. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de technische bouwuitrusting en behoren tot de doorgaans zichtbare onderdelen van de elektrische installatie. Daarom is het ontwerp van de dozen en schakelaars zo belangrijk. Kamers kunnen worden opgewaardeerd door vorm, kleur en materiaal op elkaar af te stemmen. Om deze reden zijn er talloze schakelaarprogramma's van klassiek tot modern tot retro.

  De schakelaarprogramma's van bekende fabrikanten zoals Berker, Busch-Jaeger, Gira, Jung, Kopp, Merten, PEHA, REV en Siemens bieden voor elke stijl en elke faciliteit passende varianten. Fabrikantoverkoepelende centrale inzetstukken en de compatibiliteit van sommige smarthome-actuatoren met populaire schakelaarprogramma's bieden u mogelijkheden voor elektrische apparatuur.

  Voor de inbouwvarianten opbouw, inbouw, wand, vloer, plafond, inbouw en tafel zijn stopcontacten, schakelaars en dimmers leverbaar. Voor het aansluiten van kachels en ovens zijn speciale stopcontacten verkrijgbaar. Voor buitengebruik zijn modules met bescherming tot IP68 (volledig waterdicht) verkrijgbaar.

  Hoe geschikt elektrisch installatiemateriaal te kiezen

  Bij de aanschaf van elektrisch installatiemateriaal is het belangrijk om vooruit te plannen. Vertrouw op hoogwaardig installatiemateriaal dat eenvoudig en snel geplaatst kan worden. De componenten moeten in ieder geval voldoen aan de veiligheidsrelevante eisen, de specificaties van de apparaatfabrikant en de bestaande wettelijke eisen.
  Bij aanpassingen aan bestaande installaties of reparaties aan de elektrische installatie oriënteert u zich eenvoudig op de onderdelen die u wilt vervangen. De nieuwe onderdelen moeten dezelfde of betere technische eigenschappen hebben dan de voorgaande elementen. Let op het betreffende toepassingsgebied. Er zijn speciale elektrische installatieproducten voor vochtige ruimtes, ruimtes met hoge temperaturen of gevarenzones. De informatie in de productbeschrijving en op de datasheets die aan veel producten zijn gekoppeld, geven informatie over geschikte toepassingsgebieden en ondersteunen u zo bij de productselectie.

  Indien het bestaande systeem voornamelijk componenten van een bepaald merk bevat, is het raadzaam om reserveonderdelen van het betreffende merk te kiezen. Voor zichtbare componenten zoals schakelaars en stopcontacten moet u om optische redenen dezelfde serie gebruiken.

  Bij een grotere elektrische installatie heb je vaak een grote hoeveelheid elektrisch installatiemateriaal en gereedschap nodig. Maak een materialenplan waarin je alle relevante componenten, kabels en aansluitmaterialen vastlegt. Het plan maakt het eenvoudiger om het product in elkaar te zetten, bespaart tijd bij de inkoop van onderdelen en maakt het ook mogelijk onderdelen snel te controleren.

  Wie mag elektrische installaties leggen, wijzigen of repareren?

  Op grond van bestaande wet- en regelgeving mogen alleen geautoriseerde elektriciens elektrische installaties commercieel installeren of reparaties of wijzigingen aan bestaande elektrische installaties en elektrotechnische systemen uitvoeren. Paragraaf 5.2 van DIN VDE 1000-10 beschrijft de noodzakelijke kwalificaties hiervoor.