Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Bespaar energie: Verminder de energiekosten en help het klimaat te beschermen

  Energie is van groot belang in het dagelijks leven. Het verbruik neemt toe - en tegelijkertijd nemen de negatieve gevolgen van het energieverbruik voor het milieu en de klimaatverandering toe.

  Energiebesparing helpt om kosten te besparen en emissies die schadelijk zijn voor het klimaat te verminderen.

  Een kwart van het jaarlijkse energieverbruik komt voor rekening van particuliere huishoudens. Energiebesparende nieuwe gebouwen, energie-efficiënte renovaties en energie-efficiënte nieuwe apparaten alleen kunnen de vraag naar energie niet volledig verminderen. Moderne technische hulpmiddelen zijn nodig om de honger naar energie te stillen. Deze maken het voor u veel gemakkelijker om de kosten voor water, verwarming en elektriciteit permanent te verlagen en zo de bijbehorende milieueffecten te minimaliseren.


  Waarom is energie besparen belangrijk?

  Zuinig omgaan met energie is een van de eenvoudigste en tegelijkertijd meest doeltreffende maatregelen voor klimaatbescherming en milieu.

  Energieopwekking via fossiele grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool veroorzaakt emissies en leidt tot het broeikaseffect. Verwarming in de winter en opwekking van elektriciteit op fossiele basis produceert de klimaatverwoestende CO2. Naast CO2-emissies vormen koolmonoxide, stikstofoxiden en zwevende deeltjes een belasting voor de gezondheid.

  Door energie te besparen, vermindert u de uitstoot van klimaatschadelijke broeikasgassen.

  De stijging van de energiekosten op lange termijn maakt bewust energiegebruik ook financieel lucratief. Energiekosten zijn immers een heikel punt voor huurders of huurders, maar ook voor uw eigen woning.

  Energie besparen lukt tegenwoordig zonder dat het wooncomfort eronder lijdt. Van verwarmingskosten tot elektriciteitskosten en waterkosten: met gerichte maatregelen kunt u de energiebehoefte van uw huishouden, kantoor of bedrijfspand verminderen.


  Hoe kunt u elektriciteit besparen?

  Hou rekening met het nieuwe EU-energielabel als u een nieuw apparaat koopt

  Besparen op het elektriciteitsverbruik begint al bij de aanschaf van moderne apparaten.

  De belangrijkste energiebesparende tip: let bij de aankoop van koelkasten en apparaten voor de was- en vaatwas op de energie-efficiëntieklasse volgens het verbeterde EU-energielabel.

  Koop indien mogelijk toestellen van klasse A.

  Uitschakelen in plaats van stand-by

  Schakel apparaten volledig uit als je ze niet nodig hebt. Televisies, computers, hifi-systemen en andere apparaten hebben ook energie nodig in stand-by. Gebruik een energiekostenmeter om na te gaan hoeveel elektriciteit in bedrijf en stand-by wordt verbruikt.

  Tip: Meervoudige contactdozen, contactdoosstrips met schakelaars en tijdschakelaars schakelen elektrische apparaten volledig uit.


  Bespaar op licht

  LED-lampen en spaarlampen verbeteren de energie-efficiëntie van de verlichting en besparen tot 80 procent elektriciteit in vergelijking met gloeilampen. Bewegingsmelders zorgen ervoor dat het licht alleen aangaat wanneer u het echt nodig hebt.


  Elektriciteitsbesparing bij airconditioning

  Airconditioners verbruiken veel energie, wat u kunt verminderen door ondersteunende maatregelen te nemen. Sluit ramen en deuren zodat er geen warme lucht binnenkomt die gekoeld moet worden. Door gordijnen, jaloezieën en rolluiken te sluiten als de zon schijnt, blijft de kamertemperatuur ook lager en daalt het energieverbruik.


  Hoe kunt u besparen op warmte?

  De verwarmingskosten zijn de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld en vormen het grootste deel van het totale energieverbruik in particuliere huishoudens. Op het gebied van verwarming is er dus een groot energiebesparingspotentieel.

  Energiebewust gedrag

  Met elke graad minder kamertemperatuur bespaart u tot zes procent op uw verwarmingskosten. Tip: Gebruik digitale radiatorthermostaten en kamerthermostaten om de kamertemperatuur aan te passen aan de vraag en oververhitting te voorkomen.


  Modernisering van de verwarmingsinstallatie

  Verwarmingsinstallaties zijn complexe systemen. Het precieze samenspel van ketels, pompen, regelaars, radiatoren en thermostatische kranen zorgt voor een laag energieverbruik. Goed afgestelde verwarmingsinstallaties werken energie-efficiënt en dekken precies de energiebehoefte die het gebouw nodig heeft.


  Warmtepomp gebruiken

  Warmtepompen gebruiken omgevingslucht, grondwater of de grond als warmtebron. Dankzij de lage temperatuur van het verwarmingswater verbruiken ze relatief weinig elektriciteit in goed geïsoleerde huizen.


  Vertrouw op warmteterugwinning

  Technische oplossingen voor warmteterugwinning, zoals warmtewisselaars, dienen om warmte terug te winnen en weer bruikbaar te maken.


  Goed ventileren

  Gekantelde ramen geleiden warmte-energie naar buiten, terwijl er nauwelijks frisse lucht naar binnen komt. Het is beter om de ramen te ventileren: Zet de ramen een paar minuten wijd open zodat er luchtuitwisseling kan plaatsvinden.


  Hoe kunt u water besparen?

  Energie-efficiënte huishoudelijke apparaten besparen niet alleen elektriciteit, maar ook water. Let bij de aanschaf van elektrische apparaten op het waterverbruik. Het gaat in de eerste plaats om de wasmachine en de vaatwasser.

  Spaarzame sproeiers en waterstoppen

  Economy sproeiers en waterstop op kranen regelen de hoeveelheid water naar behoefte. Circulatiesystemen voorkomen dat u lang water moet laten lopen voordat het warm uit de kraan komt.


  Het in goede staat houden van de armaturen

  Druppelende kranen en lopende reservoirs veroorzaken water in de afvoer. De eenvoudige oplossing is ze snel te repareren!


  Gebruik van regenwater

  Regen kost niets. Gebruik indien mogelijk regenwater voor het besproeien en voor het schoonmaken van de buitenruimte. U kunt in ons assortiment ook geschikte waterpompen en tuinslangen vinden.


  Energie besparen met zonne- en windenergie?

  De voorraden kolen, olie en gas zijn beperkt. Het is dus zinvol om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, die in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar zijn.

  Fotovoltaïsche- en windenergiecentrales wekken elektriciteit op voor eigen gebruik. Naast zonnestroom levert de zon gratis thermische energie die u kunt gebruiken om water te verwarmen met de zonnecollectoren van een zonnesysteem.

  Als u overweegt uw eigen zonnesysteem op uw dak te installeren, kunt u gebruik maken van onze zonnesysteemplanner! Het zal u helpen met de berekening voor uw zonnesysteem.

  Energie besparen in het Smart Home

  Slimme thuissystemen automatiseren het huishouden en maken het gemakkelijk om het energieverbruik te verminderen. 
  Ze zetten bijvoorbeeld de verwarming lager en doen het licht uit als kamers niet worden gebruikt. De systemen melden wanneer u moet ventileren en de verwarming lager moet zetten terwijl de ramen open staan.

  Intelligente besturing van zonwering, jaloezieën en rolluiken helpt ook om energie in huis te besparen. De tuin krijgt alleen water als het echt nodig is en er geen regen in zicht is.

  De genetwerkte systemen maken gebruik van sensoren, slimme thermostaten, de stand van de zon en de locatie van de bewoners. Tijdroutines en automatische programma's brengen comfort en maken van de smart home een intelligente energiemanager in het huishouden.