Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Bescherm kwetsbare componenten tegen ESD

  Bijna alle consumentenelektronica en producten die industriële elektronische componenten bevatten, zijn gevoelig voor elektrostatische ontladingen. Een consequent ESD-beleid voorkomt het ontstaan van dure schades tijdens de productie – en beschermt eindgebruikers tegen defecte producten. Elektrostatische ontladingen zijn een alledaags verschijnsel. Wanneer we bijvoorbeeld over een vloerkleed lopen en direct daarna een metalen deurklink of radiator aanraken, voelen we vaak „een schok“. In ons dagelijks leven zal het doorgaans bij deze onaangename sensatie blijven, maar in een professionele omgeving kan het tot fundamentele problemen leiden – als u zich er niet met speciale producten en maatregelen tegen beschermt.

  Voordelen:

  • Voorkom schade aan componenten
  • Geen last van een schok
  • Bespaar op defecte componenten door elektrostatische ontlading

  Nadeel:

  • Het dragen van een antistatische band

  ESD wordt vaak niet opgemerkt

  In het vakgebied gebruikt men vaak de afkorting ESD van „Electrostatic Discharge“ wanneer men elektrostatische ontlading bedoelt. Hoge potentiaalverschillen veroorzaken dergelijke ontladingen – die op hun beurt weer korte maar grote spanningspieken kunnen veroorzaken die elektronische componenten beschadigen. Dat geldt dan met name voor componenten, modules en producten met een hoge inwendige weerstand die extra gevoelig zijn voor dergelijke „elektroshocks“. Ook in omgevingen waar explosiegevaar kan ontstaan, rondom tankstations en gasopslagvoorzieningen bijvoorbeeld, mag dit verschijnsel niet worden onderschat. Want ESD treedt al op ver beneden de menselijke waarnemingsgrens, en dat maakt maatregelen noodzakelijk om de kans op elektrostatische oplading te minimaliseren en eventuele ontladingen veilig af te kunnen voeren. Daarnaast lopen vrijwel alle elektrische, elektronische, micro-elektronische en opto-elektronische componenten met een hoge inwendige weerstand gevaar.

  ESD-beveiligde toeleveringsketen

  Bedrijven die alle risico's willen uitsluiten, kopen hun elektrische onderdelen en elektronische componenten bij leveranciers die ESD-procedures hanteren conform DIN EN 61340-5-1 en die een consequent ESD-beleid implementeren. In het elektrostatisch beveiligde EPA-gedeelte van het centrale magazijn van Conrad Electronic voldoen zowel de opslagsystemen als de omgeving en het overkoepelende ESD-beleid aan alle certificeringseisen. Op die manier creëren we een ESD-beveiligde toeleveringsketen die volledig gecertificeerd is, een unicum in de high-servicelogistiek.

  ESD-training levert winst op

  Alle medewerkers die aan of met elektronische apparatuur werken of ermee in contact komen, moeten een specifieke ESD-training krijgen waarin de gevaren van statische ontladingen worden behandeld. Binnen het bedrijf moeten ESD-veilige zones worden ingericht die duidelijk herkenbaar zijn aan een opvallende markering. Uitsluitend ESD-gecertificeerd personeel mag deze zones betreden. Alle bezoekers moeten door gekwalificeerde medewerkers worden begeleid, en dienen voor het betreden van een veilige zone zorgvuldig te worden geïnformeerd over de basisprincipes van ESD-beveiliging. Zorgvuldige implementatie van een consequent ESD-beleid betaalt zich direct in drievoud terug: de gebruiker wordt niet teleurgesteld, winkeliers en tussenhandelaren ontvangen geen klachten – en de fabrikant lijdt geen vermijdbare reputatieschade.

  ESD kan hoge kosten veroorzaken

  Elektrostatische ontladingen kunnen onderdelen zodanig beschadigen dat ze niet meer correct werken. Want de energie van een statische ontlading is voor een halfgeleider vergelijkbaar met wat wij ervaren als de energie van een blikseminslag in een boom. Een elektrostatische ontlading is weliswaar klein en levert doorgaans slechts een minieme hoeveelheid elektrische energie. Maar omdat de ontlading meestal extreem kort duurt en het getroffen gebied minuscuul is, creëert dat in elektronische componenten een extreem hoge vermogensdichtheid waar het piepkleine onderdeel niet tegen bestand is. ESD is daarom bij halfgeleiders één van de meest voorkomende oorzaken van defecten. Met name hoogfrequentschakelingen, diodelasers, veldeffecttransistoren en lichtgevende dioden zijn zeer gevoelig voor ESD.

  Producten die beschermen tegen ESD

  In veel bedrijven en werkplaatsen is het belangrijk dat medewerkers de gefabriceerde producten beschermen tegen elektrostatische ontladingen. Allerlei benodigdheden als handschoenenESD-veiligheidsschoenenmattenarmbandengereedschappen, werkoppervlakken, stoelen, afgeschermde zakkendraagplateaus en verpakkingen, geleidende vloerbedekking en dergelijke zijn tegenwoordig in een ESD-veilige uitvoering leverbaar. Conrad levert bijvoorbeeld antistatische schoenen en veiligheidsschoenen voor alle vakgebieden en toepassingen. Ook de ESD-veilige werkhandschoenen van Conrad zijn bijzonder: wat hun elektrostatische veiligheid betreft voldoen deze aan EN 16350 resp. testmethode EN 1149-2. ESD-veilige bovenkleding wordt gemaakt van antistatisch katoen of van een speciale stof met geleidende vezels die een hoge elektrische geleiding creëren. ESD-veilige kleding moet nauwsluitend zijn en altijd volledig worden dichtgemaakt. Alleen op die manier kunnen elektrische ladingen worden afgevoerd die ontstaan door contact met opgeladen oppervlakken of door huidcontact met de kleding.

  Wist u dat?

  De recent verbouwde, ESD-veilige opslagruimte in het centrale magazijn van Conrad in Wernberg en alle ESD-procedures zijn uitgebreid getest door TÜV NORD CERT, die een certificering heeft afgegeven op basis van DIN EN 61340-5-1. Dat garandeert dat we wereldwijd ook ESD-gevoelige componenten van de hoogste kwaliteit kunnen leveren.