Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Wat u moet weten over faxmachines

  Faxmachines verzenden en ontvangen faxen. Dit zijn op afbeeldingen gebaseerde faxkopieën die via het telefoonnetwerk tussen twee faxmachines worden verzonden. Faxen zijn een goedkoop en tijdbesparend alternatief voor brieven. Bij de rechtbank hebben faxen vaak een hogere bewijskracht dan e-mails, waardoor ze nog steeds veel worden gebruikt in officiële correspondentie, op medisch gebied en voor andere (semi-) officiële brieven.

  • Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van een faxapparaat?

  • Faxapparaten gebruiken via VoIP? - Dat is hoe je het doet!

  • Alternatieven voor faxmachines

  Hoe werken faxmachines?

  Fax is een afkorting voor fax. Een facsimile is een getrouwe replica. De term wordt vaak gebruikt in verband met drukwerk en beschrijft bijvoorbeeld ook de reproducties van historische geschriften.

  Faxmachines verzenden en ontvangen faxen, dit zijn faxkopieën van de originele documenten. De gegevens worden over het telefoonnetwerk verzonden als afbeeldingen, die zwart en wit zijn en alleen gerasterd door lijnen en pixels nemen weinig transmissiebandbreedte in beslag.   

  • Voordat u een fax verzendt, moet met een scanner een afbeelding van het origineel op het verzendende faxapparaat worden gemaakt.
  • Bij ontvangst maakt een printer op het ontvangende faxapparaat een faxkopie van het document.

  Overigens: begin jaren zeventig kwamen de eerste faxmachines op de vrije markt. Ze vonden een grote markt in Japan, omdat het schrijven daar gemakkelijker kon worden overgedragen met behulp van beeldtechnologie, terwijl het transcriberen in Latijnse letters voordat het werd verzonden onevenredig veel tijd kostte.

  Welke faxmachines zijn er?

  Bij faxtoestellen wordt onderscheid gemaakt tussen laserfaxmachines en thermotransferfaxmachines.

  • Laserfaxmachines gebruiken laserprinten om faxkopieën te maken. Ze kunnen worden gevuld met normaal papier.
  • Faxmachines met thermische overdracht printen op speciaal gecoat thermisch papier dat bij blootstelling aan hitte kleurstof vormt.

  Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van een faxapparaat?

  Met behulp van de filters in onze winkel kunt u de gewenste eigenschappen van uw faxtoestel selecteren.

  Functionaliteit

  Aangezien een scanner nodig is om een verzendklare afbeelding te produceren en een printer in elk faxapparaat nodig is om faxen af te drukken, ligt het voor de hand dat deze functies ook voor andere doeleinden moeten worden gebruikt. Bovendien kunnen sommige faxapparaten ook worden gebruikt als zwart-witkopieerapparaten.

  Waarschuwing: faxmachines implementeren alle functies alleen in zwart-wit. Maar ze zijn vrij zuinig in verbruik. Als u kleurrijke scans en afdrukken wilt genereren met een apparaat dat geschikt is voor faxen, kunt u beter een multifunctionele printer met faxfunctie aanschaffen. Meer informatie hierover vindt u aan het einde van dit artikel onder het kopje "Alternatieven voor faxapparaten".

  Laserfaxapparaat met printfunctie

  Pagina- / documentinvoer

  De documentinvoer van faxmachines bevat verschillende hoeveelheden papier, die automatisch als sjabloon kunnen worden ingevoerd. In de regel kunt u 20-30 vellen papier ongemerkt invoegen en verzenden voordat u handmatig meer pagina's moet toevoegen.

  Tip: Uiteraard moeten clips, afdekkingen etc. vooraf worden verwijderd.

  Geheugen verzenden / ontvangen

  Het verzend- of ontvangstgeheugen van een faxapparaat geeft de interne geheugencapaciteit in pagina's aan. Een hoge geheugencapaciteit in het faxapparaat is vooral belangrijk wanneer faxen sneller aankomen dan ze kunnen worden afgedrukt. Maar de capaciteit is ook relevant bij het verzenden van grote documenten of als er papiergebrek is en het apparaat de openstaande inhoud tot implementatie moet onthouden.

  In het geval van faxmachines is het verlies van inkomende informatie bijzonder tragisch vanwege een gebrek aan vrij geheugen, aangezien de informatie niet noodzakelijkerwijs op een later tijdstip opnieuw door de afzender wordt verzonden, zoals het geval is bij een gemist telefoongesprek. Om dit te voorkomen, vindt u in onze winkel faxmachines met verzend- en ontvangstgeheugens tussen de 400 en 600 pagina's.

  Extra functies

  Voor de faxfunctie moet het faxnummer van de ontvanger bekend zijn. Dit wordt op het numerieke toetsenbord ingevoerd zoals een telefoon met een toetsenbord. Sommige faxtoestellen bieden handige extra functies die u kunt voorselecteren in het bijbehorende filter.

  • Nummerweergave: Nummerweergave is belangrijk om bij het invoeren van telefoonnummers te kunnen controleren of er geen nummerrotaties binnensluipen. Bovendien kunt u zien wie u momenteel een fax stuurt met behulp van de telefoonnummerweergave, zelfs voordat u deze informatie op de rand van de faxafdruk of in het verzendlogboek kunt lezen.
  • Opnieuw kiezen: net als telefoonlijnen kunnen faxnummers ook tijdelijk bezet zijn. Opnieuw kiezen is hier handig, omdat het contact probeert te maken totdat er een kiestoon klinkt en de fax kan worden verzonden.
  • Directe selectieknoppen: Met directe selectieknoppen kunt u een aantal veelgebruikte contacten opslaan, die vervolgens automatisch worden gebruikt wanneer u op de bijbehorende knop drukt. Dit bespaart veel tijd en moeite bij het verzenden van faxen.
  • Telefoonfunctie: Een telefoonfunctie op faxmachines is zeldzaam, omdat iedereen het onaangename geluid kent wanneer een faxmachine belt aan de andere kant van de telefoonlijn. Het gaat daarbij niet om het bellen naar andere faxnummers, maar om bijvoorbeeld een ontvanger vooraf telefonisch te informeren dat een belangrijke fax op het punt staat te worden verzonden. Dit telefoontje wordt bijvoorbeeld gedaan om er zeker van te zijn dat iemand niet zomaar weg is en dat de fax meerdere dagen ongezien blijft of omdat meerdere mensen gratis toegang hebben tot het ontvangende apparaat en u zeker wilt weten dat de echte ontvanger van de fax het papier van de fax is voor vertrouwelijke documenten houdt voor het eerst in de handen.

  Faxapparaat met telefoonfunctie

  Faxapparaten gebruiken met VoIP? - Dat is hoe je het doet!

  Terminaladapter met statusindicatoren

  Terminaladapter met statusindicatoren

  Telefoonaansluitingen worden steeds vaker omgezet naar digitale ontvangstkanalen en zo rijst de vraag in het hele land of en hoe analoge faxtechnologie de stap naar de toekomst kan zetten of dat het tijd is om afscheid te nemen van een geliefd toestel. Er is goed nieuws voor faxliefhebbers:

  U kunt een oud faxtoestel blijven gebruiken, ook als uw telefoonverbinding al digitaal loopt met Voice over IP (VoIP). Er zijn terminaladapters beschikbaar om faxapparaten in moderne digitale systemen te integreren.

  Alternatieven voor faxmachines

  Tegenwoordig zijn pure faxtoestellen steeds minder verbonden via het telefoonsysteem. In plaats daarvan winnen multifunctionele printers met faxfuncties terrein. Vooral in kleine kantoren en voor particuliere gebruikers, waar de aanschaf van een apart apparaat voor het kleine aantal faxen niet de moeite waard zou zijn en waar een alles-in-één oplossing ruimte zou moeten besparen.

  In onze winkel vind je:

  • Multifunctionele inkjetprinter met faxfunctie
  • Multifunctionele laserprinter met faxfunctie

  Een ander alternatief is digitale faxtoegang, die werkt zonder papier. Veel internetmodems bieden de mogelijkheid om een bestaand vast telefoonnummer als faxnummer op te geven en de ontvangen faxen op te roepen via de routersoftware of als e-mail. Faxen kunnen dan ook digitaal verstuurd worden. Fax over IP maakt ook gebruik van digitale signalen.