Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Met een schaafmachine schaaft u zelf uw kast bij. Zowel uw schaaf- als freesmachine koopt u via conrad. Extra voordelig ✓ Gratis verzending ✓

  Een schaafmachine maakt elke houtsoort gaaf

  Een schaafmachine is het ideale werktuig voor het gladstrijken van houten oppervlaktes. Met een schaafmachine verwijdert u dan ook een deel van de bovenlaag, waardoor het opnieuw een glad en gaaf geheel wordt. In principe kunt u aan de slag gaan met een klassieke blokschaaf, maar voor grote oppervlaktes is een elektrische schaafmachine een beter idee. Hierbij kunt u opteren voor een schaafmachine met accu, zodat u geen rekening hoeft te houden met een kabel. Hoe herkent u echter een goede schaafmachine? We zetten een aantal zaken op een rijtje om het meest geschikte model te vinden. Hierbij hebben we ook aandacht voor de freesmachine.

  De schaafmessen en de regelbare diepte

  Elke schaafmachine heeft een tot vier messen. Het is belangrijk om rekening te houden met de scherpte en de hardheid ervan. Omkeerbare messen op basis van hardmetaal verdienen de voorkeur. Een hoger aantal messen kan een goed idee zijn, maar houd dan wel enkele aandachtspunten in acht. Een schaafmachine met meer messen beschikt namelijk over een hoger motorvermogen. Deze zal dan ook wat zwaarder in de hand liggen, wat niet altijd even aangenaam is om vlot te werken. Bovendien is de schade bij het raken van een verdwaalde spijker ook een stuk groter, waardoor ook de herstel- en vervangingskosten oplopen. Vooral voor particulieren blijkt dat laatste soms een knelpunt te zijn, terwijl professionals vaker de voorkeur geven aan een schaafmachine met meerdere messen.

  Het vermogen van de schaaf- of freesmachine

  Een schaafmachine met meerdere messen heeft een hoger vermogen om het mes vlot te laten werken. Een hoger vermogen betekent per slot van rekening dat de machine extra kracht zet. Zeker bij het schaven van harde houtsoorten is dat van groot belang om glad te kunnen schaven. Vergeet echter niet om ook rekening te houden met het gewicht: een krachtige motor resulteert in extra gewicht voor uw schaafmachine. Het blijft echter belangrijk dat u de elektrische handschaafmachine steeds eenvoudig kunt hanteren. Ga dan ook voor uw aankoop even na welk type schaafklus u regelmatig uitvoert om het geschikte model te vinden. Ook bij het kiezen van een freesmachine is dat het geval.

  Houd rekening met het oppervlak

  Van kozijnen tot dressoirs, er zijn heel wat oppervlaktes die u onder handen kunt nemen met een schaafmachine. Om raamkozijnen te schaven, opteert u voor een machine die geschikt is voor het verfijnde werk. Voor een dressoir gaat u dan weer voor een brede schaafmachine om in grote halen te kunnen schaven. Let daarnaast op de instelbare spaandiepte. Bij de meeste schaafmachines gaat het om vaste instelposities, maar er zijn ook elektrische schaafmachines met een traploos instelbare spaandiepte.

  Hoe dan ook is het aangewezen om te kiezen voor een elektrische schaafmachine met een zo fijn mogelijke instelbaarheid om fouten en problemen te voorkomen. Houd daarnaast ook rekening met het materiaal dat u gaat schaven. Voor eikenhout zijn meerdere hardmetalen messen en is een hoog vermogen bijvoorbeeld een must. Voor het schaven van een wilgenhouten kastje is dat echter niet nodig, want dan volstaat een eenvoudig en licht toestel.

  Hetzelfde kunnen we ook zeggen van een freesmachine die u voornamelijk gebruikt om in relatief harde materialen te frezen. Denk bijvoorbeeld aan hout of plastic. Maar wilt u daarentegen in extreem harde metalen? Dan moet u ook hier over een aangepaste freesmachine beschikken.

  Bestel ook uw schaafmessen en accessoires bij conrad

  Bij de meeste elektrische schaafmachines ontvangt u meteen ook de bijpassende schaafmessen. Zorg daarnaast dat u steeds voldoende schaafmessen voorradig hebt. Enkel zo kunt u na het raken van een verstopte spijker vlot verder werken. Daarom is voor elke schuurmachine aangegeven welk type schaafmes u nodig hebt. Ook andere accessoires, zoals de bijpassende gereedschapsaccu of een freespenset voor uw bovenfreesmachine, koopt u eenvoudig via conrad.