Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Frezen doet men zeker niet alleen in de houtverwerkende industrie. Ook professionals in de metaalsector of in de kunststofverwerkende industrie hebben vaak ervaring met frezen. Voor de vele toepassingen bestaan er verschillende soorten frezen. In zijn meest eenvoudige vorm gaat het om een universele frees of om een vingerfrees, maar denk bovendien ook aan spiebaanfrezen, ruwe frezen, speciale frezen voor de houtsector en zaagfrezen.

  Frezen en de vele toepassingen

  Een volledig overzicht bieden van alle freessoorten lijkt wel onbegonnen werk te zijn. Daarom houden we het bondig. U vindt in ons aanbod diverse soorten gleuffrezen voor T-spangleuven met verschillende tandvormen zoals rechte zigzagtanden, traptanden en hellende zigzagtanden. Daarnaast hebben de frezen verschillende kolven, zoals cilindrisch en conisch, al dan niet met schroef- of aantrekdraad.

  Neem daarnaast een kijkje naar de spiebaanfrezen, ook wel spie-groeffrezen genoemd. Dergelijke frezen gebruikt u voor het bewerken van niet uitlopende uitsparingen en komen als tweesnijder en als driesnijder. Wij merken dat er vaak onduidelijkheid is over het onderscheid daartussen, maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Bij een tweesnijder is de ruimte voor de afvoer van de spanen groot, terwijl het een verminderde stabiliteit kent. Een tweesnijder is daardoor niet erg geschikt voor het bewerken van materialen die een grote treksterkte kennen. Dan kiest u beter voor een driesnijder.

  Tot slot denkt u uiteraard ook aan de zogenoemde kopfrezen. Dergelijke frezen gebruikt u om het oppervlak loodrecht te bewerken. In de praktijk heeft u hierbij de keuze tussen de zogenoemde mantelkopfrees en de meskopfrees. De mantelkopfrees heeft extra omtrektanden waardoor het gebruikt wordt voor het frezen van grotere vlakken. Bij een meskopfrees zijn de messen echter in het lichaam geklemd. Het gebruik van zo'n meskopfrees heeft een aantal voordelen, zoals de goede spaanafvoer en het goedkopere prijskaartje.

  Ook minder gebruikelijke frezen verkrijgbaar

  Bij Conrad vindt u een ruim gamma aan speciale soorten frezen. Denk bijvoorbeeld aan frezen voor het bewerken van zwaluwstaartvormige rechtgeleidingen, eventueel met hardmetalen tanden. Deze tanden zijn onder andere noodzakelijk als u de frees gebruikt voor non-ferrometalen. Daarnaast zijn er de tandwielfrezen met kromme tanden, voor het frezen van tanden in tandwielen, en afwikkelfrezen, voor het frezen van ketting- en wormwielen.

  De universele kracht van vingerfrezen

  Voor wie bewerken dagelijkse kost is, is bovenstaande uitleg vanzelfsprekend en makkelijk. Als u niet vaak een verspaanklus heeft, is een goede vingerfrees een betere keuze. Dit type frees wordt ook wel eens een universele frees genoemd, en dat is geen toeval. De vingerfrees is een ideaal instrument voor horizontale verspaning. Uiteraard komt de vingerfrees net zoals de andere frezen in diverse materialen, zoals hardmetaal of HSS.

  Bij Conrad vindt u een ruim assortiment voor elke klus, waarbij de Bosch vingerfrezen absolute aanraders zijn. Deze frezen komen in uiteenlopende uitvoeringen en formaten en dat met de uitstekende kwaliteit van Bosch. Kiest u toch liever voor een ander merk? Via conrad.be vindt u ook vingerfrezen van topmerken zoals Dremel en Alpen voor een compleet gamma. Vergeet daarbij niet een veiligheidsbril en een stofmasker te bestellen. Ook een goede gehoorbeschermer mag niet ontbreken, want zoals altijd staat uw veiligheid voorop.