Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

     

  Wat u moet weten over microfoons

  • Hoe werkt een microfoon?

  • Welke soorten microfoons zijn er?

  • Wat is het kenmerk van een microfoon

  • Waar moet je op letten bij het kopen van microfoons?

  • Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over microfoons

  • Kort gezegd: hoe u de juiste microfoon koopt

  Hoe werkt een microfoon?

   

  Een microfoon doet het moeilijk. Een microfoon, zoals de korte termijn wordt gebruikt, moet akoestische geluidsgolven omzetten in elektrische signalen. De taak is daarom niet zo eenvoudig, aangezien microfoons in een breed frequentiebereik moeten werken. Alleen menselijke spraak, inclusief boventonen, heeft een frequentiespectrum van ongeveer 80 tot 12.000 Hz. Als het om muziek gaat, wordt het frequentiebereik nog groter.

  Een microfoon moet de lage tonen net zo goed omzetten als de hoge tonen.

  Bij het implementeren van deze uitdaging zijn in de loop van de tijd verschillende technische oplossingen naar voren gekomen. En de gebruikelijke microfoonklassen zijn ontstaan uit het ontwerp van de geluidstransducer.

  Dynamische microfoons

  Bij een dynamische microfoon wordt de signaalspanning opgewekt door inductie. Daarom worden deze microfoons ook wel elektromagnetische microfoons genoemd. Vanwege het functionele principe zijn dynamische microfoons niet afhankelijk van externe spanningsbronnen. De meest voorkomende vertegenwoordigers van dit type microfoon zijn microfoons met bewegende spoel en lintmicrofoons.

  Dynamische microfoons kunnen in alle gebieden worden gebruikt, maar zijn bijzonder geschikt voor percussie of drums, evenals live zangtoepassingen.

  Bewegende spoel microfoon

  Een moving coil microfoon is bevestigd aan een diafragma dat kan zwaaieneine Gootsteen befestigt. Diese Spule befindet sich im Magnetfeld eines Permanente magneten. Als geluidsgolven het membraan raken, beweegt de spoel het op het ritme van de geluidsgolven. Dadurch wird in der Spule eine Signaalspanning geïnduceerd.

  Een dynamische microfoon werkt volgens hetzelfde principe als een luidspreker. Net andersom. Een luidspreker genereert een elektrisch signaal op de spoel voor een trilmembraan. In een dynamische microfoon genereert een vibrerend membraan een elektrisch signaal op de spoel.

  Daarom worden de ingebouwde luidsprekers in sommige radio's of intercomsystemen vaak als microfoon gebruikt. De nogal slechte signaalkwaliteit is nog steeds voldoende voor spraakoverdracht.

  Geluidsgolven (1), membraan (2), permanente magneet (3), microfoonbehuizing (4), signaalaansluitingen (5), spreekspoel (6).

  Ribbon microfoon

  Een lintmicrofoon werkt op dezelfde manier als een inktspoelmicrofoon. In plaats van een spoel zit er echter een zigzag gevouwen aluminium lint in het magnetische veld van een permanente magneet.

  Als het lint door geluidsdrukgolven in trilling wordt gebracht, kan aan de twee uiteinden van het aluminium lint een geïnduceerde spanning worden gemeten in het ritme van de geluidsdrukgolven.

  Omdat het lint slechts enkele micrometers dik is, is het erg gevoelig. Wind, trillingen en snelle bewegingen leiden dan tot ongewenste stoorsignalen.

  Omdat de interne weerstand (impedantie) van de microfoon en de geïnduceerde spanning erg laag zijn, is een impedantie-omzetter stroomafwaarts van de lintmicrofoon aangesloten. Dit verhoogt de signaalspanning en zorgt voor een uitgangsimpedantie van 200 ohm, wat gebruikelijk is in studiotechnologie.

  Geluidsgolven (1), aluminium lint (2), signaalaansluitingen (3), permanente magneet (4).

  Condensatormicrofoons

  In tegenstelling tot dynamische microfoons gebruiken condensatormicrofoons een heel ander functioneel principe. Zoals de naam al doet vermoeden, worden hier de typische eigenschappen van een condensator gebruikt voor het genereren van signalen. In tegenstelling tot dynamische microfoons hebben condensatormicrofoons een bedrijfsspanning nodig.

  Condensatormicrofoon

  Een condensatormicrofoon heeft een geperforeerde metalen plaat (tegenelektrode), waarvoor een flinterdun en elektrisch geleidend membraan is gemonteerd. Omdat beide componenten elektrisch geïsoleerd zijn, is deze structuur in feite een plaatcondensator met een bepaalde capaciteit. Zodra er spanning op de metalen plaat en het membraan komt, laadt de condensator op. In de praktijk wordt hiervoor vaak de 48 V fantoomvoeding van de microfoonversterker of mixer gebruikt.

  Als het membraan wordt bewogen door geluidsgolven, verandert de afstand tussen het membraan en de metalen plaat in het ritme van de geluidsdrukgolven. De capaciteit van de condensator verandert ook in dezelfde mate. Als de afstand tussen het membraan en de metalen plaat kleiner wordt, neemt de capaciteit toe en kan de condensator meer lading opnemen. Als de afstand toeneemt, neemt de capaciteit af en kan de condensator minder lading vasthouden. Omdat een hoogwaardige weerstand echter de snelle uitwisseling van ladingen verhindert, kan via deze weerstand een van de geluidsgolven afhankelijke spanning worden afgetapt.

  Geluidsgolven (1), elektrisch geleidend membraan (2), hoogwaardige weerstand (3), microfoonbehuizing (4), signaalaansluitingen (5), spanningsbron (6), geperforeerde metalen plaat (7).

  Omdat het membraan een lage massa heeft en zeer gevoelig reageert, zijn condensatormicrofoons ook erg gevoelig in het hoge frequentiebereik. Daarom worden ze vaak gebruikt als studiomicrofoons. De windgevoelige microfoons worden door een extra apparaat tegen de luchtstroom beschermd.

  Als het diafragma kleiner is dan 1 "(2,54 cm), spreken experts van kleinmembraan microfoons. Als het diafragma groter is, is het een condensatormicrofoon met groot diafragma.

  Electret condensator microfoon

  In een condensatormicrofoon bevindt zich lucht als diëlektricum tussen het elektrisch geleidende membraan en de metalen plaat. In een electret-microfoon wordt een electret geïnstalleerd als een diëlektricum tussen het membraan en de metalen plaat. Een elektrisch isolerende maar voorgeladen polymeerfilm wordt gebruikt als elektret.

  Dit betekent dat de moleculen van de film permanente dipooleigenschappen hebben, zodat een elektrisch veld kan worden gemeten. Vanwege het electret-diëlektricum wordt de condensator door invloeden met tegengestelde polariteit geladen. Voeding van buitenaf is niet meer nodig.

  Als het membraan nu door geluidsgolven wordt bewogen, verandert de afstand tussen het membraan en de metalen plaat en daarmee de capaciteit van de condensor in het ritme van de geluidsdrukgolven. Omdat de invloedslading altijd hetzelfde blijft, verandert de spanning op de condensator onvermijdelijk.

  Deze spanning wordt vervolgens naar de in de microfoon geïntegreerde versterker gevoerd.

  Geluidsgolven (1), elektrisch geleidend membraan (2), geïntegreerde versterker (3), microfoonbehuizing (4), signaalaansluitingen (5), geperforeerde metalen plaat (6), elektretfolie (7).

  Na jarenlang aanvankelijke problemen bij het ontwikkelen van een stabiel elektret, hebben elektret-condensatormicrofoons zich nu over de hele linie gevestigd. Dankzij de kostenbesparende productie en compacte afmetingen worden deze microfoons onder meer ingebouwd in telefoons, dicteerapparaten of headsets. Hoogwaardige electret-microfoons worden ook gebruikt in studio's en in de muziekindustrie.

  Carbon microfoons en piëzomicrofoons

  Ook al spelen koolstof- en piëzo-microfoons tegenwoordig geen rol meer, ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de technische vooruitgang. Koolstofmicrofoons werden bijvoorbeeld tot 1970 in grote aantallen gebruikt in de telecommunicatietechnologie. Het werkingsprincipe was vrij eenvoudig: een koolstofgranulaat werd samengedrukt door een membraan in het ritme van de geluidsgolven, waardoor de weerstand van het granulaat veranderde. Het grote voordeel van deze microfoons was het hoge uitgangssignaal, waardoor er geen downstream voorversterkers nodig waren. Het granulaat verouderd echter, wat na verloop van tijd leidde tot een verdere verslechtering van de geluidskwaliteit, die sowieso niet goed was.

  Bij een piëzo-microfoon is piëzo-keramiek mechanisch gekoppeld aan het geluidsmembraan. Het piëzo-element wordt minimaal "verbogen" door de geluidsgolven, waarna het element een spanning afgeeft. Door de hoge vervormingsfactor waren de microfoons niet geschikt voor hoogwaardige opnames en werden ze snel vervangen door andere microfoonconcepten. Daarentegen heeft het piëzo-principe zich tot op de dag van vandaag kunnen handhaven als pick-up voor instrumenten of als vibratie-pick-up.

  Welke soorten microfoons zijn er?

  Naast de constructieve verschillen worden microfoons ook ingedeeld naar toepassingsgebied.  

  Zangmicrofoons

  Zangmicrofoons moeten de stem van de artiest reproduceren zoals verwacht door het publiek - krachtig, krachtig en duidelijk verstaanbaar.

  Zangmicrofoons hebben veel te verduren, zeker tijdens live optredens. Het kan snel gebeuren dat een microfoon naar beneden valt of dat de microfoonstandaard omvalt. Om nog maar te zwijgen van de gerichte werp- en slingeracties van de artiesten.

  En in de winter, wanneer de microfoons van de koude laadruimte van de bestelwagen naar de goed verwarmde club worden gebracht, zouden de soms gewelddadige temperatuurschommelingen geen probleem moeten zijn. Daarom worden hier vaak robuuste moving coil microfoons gebruikt.

  Naar de zangmicrofoons
   

  Instrument microfoons

  Instrumenten stellen heel specifieke eisen aan een microfoon. Drums ontwikkelen krachtige en harde beats, terwijl gitaren een microfoon nodig hebben met een zeer breed frequentiebereik en uitstekend impulsgedrag.

  Deze professionele en gespecialiseerde microfoons bieden de perfecte technologie voor helder geluid, de juiste vorm en ook passende accessoires voor elk instrument.

  Naar de instrumentmicrofoons
   

  Studio microfoons

  Iedereen die als hobbymuzikant of professional veel belang hecht aan de hoogste geluidskwaliteit, maakt gebruik van geschikte studiomicrofoons.

  Afhankelijk van de uitrusting neem je ook geschikte software mee in sets met mengpanelen en andere accessoires. Dankzij meerdere ingangen zijn stereo- en surround sound-opnames mogelijk, die nog op de computer in de studio te bewerken zijn.

  Naar de studiomicrofoons
   

  Cameramicrofoons

  Het juiste geluid is vooral belangrijk bij video- en filmproducties.

  Daarom hoeven cameramicrofoons alleen de geluiden van de scène op te vangen en geen storende achtergrondgeluiden.

  Dankzij een specifiek richtingskarakteristiek in combinatie met een hoge gevoeligheid worden ook signalen met een zwakke akoestiek vanuit de richting van de camera opgenomen. 

  Naar de cameramicrofoons
   

  Spraakmicrofoons

  Spraakmicrofoons zijn zo ontworpen dat gesproken woorden duidelijk en verstaanbaar worden overgebracht. Storende ademhalingsgeluiden moeten effectief worden geblokkeerd en de gebruiker mag niet te veel worden belemmerd. Om uw handen vrij te houden, zijn stemmicrofoons vaak geïntegreerd in headsets of ontworpen als clip-on microfoons (lavalier-microfoons).

  Om de moderator de juiste bewegingsvrijheid te bieden, worden vaak stemmicrofoons gebruikt in verband met radiotransmissie.

  Naar de stemmicrofoons
   

  USB-microfoons

  Een USB-microfoon kan in slechts een paar eenvoudige stappen op een pc worden aangesloten met een USB-kabel.

  Een geïntegreerde A / D-converter zet de analoge microfoonsignalen om in digitale informatie die met speciale software op de computer kan worden opgeslagen en verwerkt.

  Een USB-microfoon is ideaal voor podcastproducties, multimediapresentaties of zelfs testopnames. 

  Naar de USB-microfoons

  Onze praktische tip: draadloos of bedraad?

  Microfoons kunnen zowel bedraad als draadloos worden gebruikt. Een bedrade microfoon biedt een hoge transmissiebeveiliging, maar de kabel beperkt de bewegingsvrijheid van de gebruiker aanzienlijk.

  Een radiomicrofoon biedt veel bewegingsvrijheid, maar heeft batterijen nodig om de zender van stroom te voorzien. Ongunstige radiocondities kunnen tot storing in de transmissie leiden.

  Een draadloze microfoonset bestaat uit een zender (microfoon) en een ontvanger die is aangesloten op een mixer of een versterker.

  Wat is het kenmerk van een microfoon?

  Het ontwerp van microfoons heeft invloed op hoeveel geluid wordt opgevangen vanuit welke richting. Men spreekt van de richtingskarakteristiek. In de meeste gevallen wordt voor zang een "cardioïde" karakteristiek gekozen, die wordt geboden door zowel dynamische als condensatormicrofoons.

  Een cardioïde microfoon pikt voornamelijk op aan één kant van de microfoon en onder een hoek van 90 °°geluidsgolven aan beide kanten. Onder een hoek van 180°(op de achterkant) de microfoon is ongevoelig. Voor bepaalde instrumenten kan een ander kenmerk, bijvoorbeeld het cijfer acht of bal, ook erg handig zijn voor de opnamestudio of de repetitieruimte-opnames als het geluid vanuit twee richtingen (bijvoorbeeld boven de drums) moet worden opgenomen.

  Lintmicrofoons zijn in principe niet-richtingsgevoelig en hebben een "sferische" karakteristiek, dwz ze vangen geluidsgolven uit alle richtingen met dezelfde intensiteit op. Inmiddels zijn er echter technisch aangepaste varianten die ook een cardioïde eigenschap hebben. Welke eigenschap de juiste is, hangt vooral af van het instrument, de stem en de plaats van gebruik. Op een podium, dat eventueel is uitgerust met monitoren, zijn er beduidend meer geluiden in de kamer dan in een studio.

  Overzicht van de meest voorkomende karakteristieke vormen

  Kenmerk: bal

  Kenmerk: acht

  Kenmerken: club

  Kenmerkend: nier

  Kenmerken: breed cardioïde

  Kenmerk: supercardioïde

  Waar moet je op letten bij het kopen van microfoons?

  Het belangrijkste aankoopcriterium is het beoogde gebruik. Voor bijna elke toepassing worden geoptimaliseerde microfoons of microfoonsets aangeboden. Op deze manier kunnen de beste akoestische resultaten worden bereikt met live optredens of studio-opnames.

  Beoogd gebruik

  • Speciale spraakmicrofoons voor helder stemgeluid en goede verstaanbaarheid
  • Zangmicrofoons voor volumineus geluid zonder achtergrondgeluid
  • Geschikte microfoons voor het betreffende instrument, b.v. B. drums of piano
  • Speciale meetmicrofoons voor meetkamers
  • Speciale vormen zoals cameramicrofoons of gsm-microfoons met de juiste aansluitingen

  Uitrusting en ontwerp

  • Draadloze microfoons voor live optredens of in de oefenruimte en voor presentaties
  • Bedrade microfoons voor stationair gebruik en optimale plaatsing
  • Headset microfoons voor vrij spreken of zingen met veel bewegingsvrijheid
  • Geschikt ontwerp voor statieven, cliphouders of andere bevestigingen
  • Geschikte aansluitingen voor het gewenste doel: mini-jack, jack, XLR, USB
  • Extra's zoals popbescherming, windbescherming of statief

  Onze praktische tip: coördinatie van de techniek

  De optimale afstemming van microfoon en beoogd gebruik kan doorslaggevend zijn voor het geleverde geluid. Het is echter ook belangrijk dat het perfect is afgestemd op de complementaire technologie: z. B. Mixer, versterker en luidspreker. Wat voor nut heeft de microfoon immers het beste als de downstreamtechnologie van slechte kwaliteit is?

  Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over microfoons

  Welke accessoires heb je nodig voor microfoons?

  Een microfoon alleen maakt geen geluid. Een megafoon dient hiervoor. Luidsprekers, versterkers en radioverbindingen zijn vereist. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de kabels en geschikte adapters (bijvoorbeeld mini-jack naar XLR) zodat alles werkt op mengpanelen of bij aansluiting op de computer. Daarnaast zijn statieven, clipsluitingen en voetjes belangrijke toevoegingen.
   

  Hoe duur is een goede microfoon?

  Afhankelijk van waar een microfoon voor gebruikt wordt, kunnen de prijzen sterk variëren. Beginners krijgen al een goed geluid in het midden prijssegment, wat erg leuk is. Professionals met speciale wensen vinden daarentegen meestal wat ze zoeken in het hogere prijssegment, omdat er speciale specificaties nodig zijn.
   

  Kun je met elke microfoon opnemen?

  In principe kan elke microfoon worden gebruikt om op te nemen. Allereerst zijn de accessoires cruciaal. Hiertoe behoren passende aansluitkabels (jack voor de grafische kaart, XLR voor een mixer), eventueel een mixer en de bijbehorende software. De kwaliteit kan echter sterk variëren, afhankelijk van de geselecteerde microfoon.

  Kort gezegd: hoe u de juiste microfoon koopt

   

  Voordat u koopt, moet het duidelijk zijn voor welk doel de microfoon zal dienen en waar deze zal worden gebruikt. Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kenmerken en eventueel de juiste uitrusting voor verschillende instrumenten. Ten slotte zijn ook de juiste accessoires relevant.

  Een goedkope microfoon kan al het gewenste effect bereiken voor de karaokeavond thuis. Als je veel bewegingsvrijheid nodig hebt, kun je het beste draadloze microfoons gebruiken met het juiste bereik. Sets voor studiomicrofoons zijn bijzonder geschikt voor het opnemen en bewerken van muziek, leveren een bijzondere kwaliteit en bevatten afhankelijk van de uitrusting ook software. Voor speciale toepassingsgebieden zoals camera-opnames of de extra microfoon op de mobiele telefoon wordt het passende model gebruikt.

  Of een condensatormicrofoon of een dynamisch model de juiste is, hangt enerzijds af van het specifieke toepassingsgebied en anderzijds van persoonlijke smaak.


   

  Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
  U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
  Afwijzen
  Akkoord