Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Interessante feiten over naderingsschakelaars en naderingssensoren

  • Wat zijn naderingsschakelaars?

  • Waar worden de naderingssensoren gebruikt?

  • Wat zijn de verschillende schakelaars?

   

  Wat zijn naderingsschakelaars?

  Naderingsschakelaars of sensoren zijn actieve componenten die contactloos reageren op een bepaalde afstand tot de nadering van bepaalde materialen of objecten. Afhankelijk van hoe ze werken, verschillen deze enorm qua structuur, omdat sommige sensoren reageren op de verandering in een elektrisch veld. Anderen zijn echter magnetische naderingsschakelaars; dit betekent dat ze worden veroorzaakt door het naderen van magneten. Alle exemplaren worden echter gekenmerkt door een aantal veelvoorkomende voordelen: Doordat ze contactloos werken, werken ze vrijwel geheel slijtvast en hebben daarom een lange levensduur. Bovendien werken ze grotendeels vrij van omgevingsinvloeden en werken daardoor zeer betrouwbaar.

   

  Waar worden de naderingssensoren gebruikt?

  Vanwege deze positieve eigenschappen zijn de naderingsschakelaars erg populair en worden ze op verschillende gebieden voor verschillende doeleinden gebruikt op het gebied van sensoren. Ze kunnen worden gebruikt in productieprocessen om de positie van machines, fabricagedelen of assen te bepalen, voor kwaliteitsborging, om materiaal- of materiaaldikte te controleren, afstanden of het vulniveau te meten, als eindschakelaars en ook in veiligheidstechnologie als contactloze naderingsschakelaars. Ze worden daarom vaak gebruikt, vooral in industrieën die sterk geautomatiseerd zijn of waarin de grootst mogelijke automatisering wordt nagestreefd. Naast de technische gegevens spelen ook de kosten een belangrijke rol bij het gebruik van de componenten, omdat goedkopere varianten met een kleiner functiegebied ook geschikt zijn voor individuele toepassingsgebieden.

   

  Wat zijn de verschillende schakelaars?

  Er is een breed scala aan verschillende varianten, die allemaal een speciale oriëntatie hebben. In de Conrad-winkel kunt u drie van de meest gebruikte componenten vinden, die afkomstig zijn uit de groep van ultrasone sensoren, capacitieve sensoren en inductieve sensoren.

  Inductieve sensor

  Sensoren die reageren op de verandering in een zelf opgewekt elektromagnetisch veld worden inductieve naderingsschakelaars genoemd. Hiertoe bestaan ze uit een oscillator, een aangesloten optie voor het evalueren van het ontvangen signaal en een eindtrap. Door zijn speciale ontwerp wekt de oscillator een in een bepaalde richting gericht magnetisch veld op, dat het actieve oppervlak van de sensor vertegenwoordigt. Als een stuk metaal naar het oppervlak van de inductieve naderingsschakelaar wordt gebracht, verandert het magnetische veld, de sensor herkent dit en geeft een signaal af. Omdat de inductieve schakelaar alleen op metalen materialen reageert, is de sensor niet overal te gebruiken, maar over het algemeen wat goedkoper dan andere sensoren.

   

  capacitieve sensor

  Capacitieve naderingsschakelaars werken in principe als een condensator en reageren daarom op de verandering in capaciteit door een object in een elektrisch veld te introduceren. In het geval van de capacitieve sensor is dit het zogenaamde actieve gebied. In tegenstelling tot inductieve naderingssensoren kunnen de capacitieve schakelaars ook reageren op niet-metalen materialen zoals plastic of zelfs vloeistoffen. Dankzij deze flexibiliteit kunnen capacitieve sensoren worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan industriële gebieden met verschillende taken, van gebruik als niveausensor tot positiebepaling.

  Ultrageluid-sensor

  Een iets ander type naderingssensoren zijn ultrasone naderingsschakelaars. Deze reageren niet op een specifiek materiaal, maar gebruiken in plaats daarvan de reflectie van een ultrasoon signaal om objecten te detecteren die binnen hun meetradius vallen.

  Heeft u interesse in een van de sensoren en bent u op zoek naar een meer gedetailleerde beschrijving? Meer informatie over de individuele varianten vindt u bij Conrad op de respectievelijke pagina's van de sensoren.