Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Wat onderscheidt een RC truck?

  Net als auto's, schepen of vliegtuigen worden ook vrachtwagens als model gebouwd. Daar is een goede reden voor. Omdat maar heel weinig mensen in staat zijn om met een vrachtwagen van 40 ton een klein rondje om het blok te rijden voor testdoeleinden of gewoon voor de lol.

  Los van het hiervoor benodigde rijbewijs heeft u veel ervaring, overzicht en het nodige instinct nodig om een vrachtwagen veilig te besturen. En dat is precies wat modelbouwers aan deze voertuigen fascineert.

  Want net als de grote rolmodellen hebben op afstand bestuurbare modelauto's ook veel oefening en een zeker instinct nodig als een tractor met aanhanger achterwaarts op een parkeerplaats op een baan moet worden gemanoeuvreerd. Dit kan worden bevestigd door iedereen die ooit op modelbouwdagen met een modelvrachtwagen heeft mogen rijden en wanhopig achteruit moet rijden. 

  Maar niet alleen het besturen van een vrachtwagenmodel is een uitdaging. Voor veel modelbouwers is naast functionaliteit ook het getrouwe ontwerp van het model en natuurlijk functionaliteit erg belangrijk. RC trucks zijn dan ook in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen verkrijgbaar.

  Wat zijn RC trucks?

  De meeste modelvrachtwagenliefhebbers ontvingen hun eerste modellen op jonge leeftijd en genoten er echt van. Ook nu nog worden er kindvriendelijke vrachtwagenmodellen aangeboden die tot in de puntjes zijn ontworpen en bepaalde functionaliteiten hebben, zoals het kippen van de laadruimte. Ook al zijn deze modellen vooral bedoeld voor gebruik in de speeltuin of in de zandbak, vindingrijke modelbouwers voorzien deze modellen graag van elektrische aandrijvingen en afstandsbedieningsfuncties.

  In de relevante videoportals zijn er veel voorbeelden van hoe de rij- en stuurfuncties achteraf kunnen worden ingebouwd in goedkope automodellen. Het mag echter niet worden verborgen dat een dergelijke ombouw een beetje handvaardigheid, een goed uitgeruste modelwerkplaats en een flinke portie creativiteit voor slimme oplossingen vereist.

  Wat zijn instapmodellen voor RC trucks?

  De op afstand bestuurbare modellen vertegenwoordigen de volgende evolutionaire fase in vrachtwagenmodellen. De truckmodellen komen rijklaar uit de verpakking, zodat alleen de aandrijfaccu opgeladen hoeft te worden en de batterijen in de afstandsbediening. Bij deze modellen ligt de focus op speel- en rijplezier. Wielladers, graafmachines, kranen, vorkheftrucks en andere bouwplaats- en speciale voertuigen zorgen voor een vlotte bouwactiviteit met uitgebreid grondverzet en veel bouwvoertuigverkeer op de grote bouwplaats in de zandbak.

  RC-vrachtwagen bouwpakket

  Als u kiest voor een hoogwaardige set voor uw nieuwe model vrachtwagen, moet u rekening houden met een paar belangrijke punten. Maar er zijn ook veel voordelen waarvan het kan profiteren.

  • Modelbouw op zijn best 
   Alle onderdelen van een assembly zitten netjes verpakt in zakken. Modelbouwers die genieten van schroeven en monteren, komen aan hun trekken met een vrachtwagen bouwpakket. Want met een truckkitmodel krijgt de toekomstige truckeigenaar een groot aantal schroeven, assen, lagers, hoeken, tandwielen en kleine onderdelen van waaruit hij in alle rust zijn droomtruck kan bouwen. Ook al lijkt het in eerste instantie beangstigend hoeveel onderdelen er nodig zijn voor een hoogwaardig vrachtwagenmodel, de systematische constructie is eenvoudig te realiseren. Mits u de montage-instructies nauwgezet opvolgt, die bijvoorbeeld bij Tamiya echt voorbeeldig zijn.

  • Goede bouwinstructies zijn belangrijk
   Voordat u een kitmodel kiest, dient u de montage-instructies kritisch te bekijken. Als de schroeven en kleine onderdelen op de bouwtekening in hun originele maat worden weergegeven, kunt u snel zien of de juiste onderdelen worden gebruikt voor de huidige montagestap door ze er eenvoudig op te plaatsen. Als bovendien een gedetailleerde tekening precies laat zien waar welk onderdeel moet worden vastgeschroefd, kan er bij de montage van de vrachtwagen niets misgaan. Op de plattegrond staat precies waar wat er komt te staan.

  Handige tools maken het werk gemakkelijker

  Goed gereedschap is erg belangrijk bij het samenstellen van een bouwpakket. Wie een bouwpakket wil kopen, moet ook kritisch naar de gereedschapslade kijken omdat het voor de montage van de kit voordelig is als er hoogwaardige schroevendraaiers en dopsleutels beschikbaar zijn. Door het gebruik van inferieure inbussleutels of ongeschikt gereedschap, bestaat er een zeer snel risico op beschadiging van schroeven tijdens de montage.

  Iedereen die ooit een differentieel met conische tandwielen heeft gemonteerd of een schakelvork in een transmissie met 3 versnellingen heeft geplaatst, zal in de ware zin van het woord begrijpen hoe de technologie erachter werkt. Deze technische basiskennis is uiterst nuttig als het truckmodel defect is. Want alleen wie precies weet hoe een mechanisme of een aandrijving werkt, kan storingen opsporen en reparaties uitvoeren.

  Naast het mechanisch inzicht, brengen de elektrisch aangedreven modelvrachtwagens met hun uitgebreide afstandsbediening, licht- en geluidstechniek ook een gedegen basiskennis over op het gebied van elektronica en elektrotechniek. Iedereen die zo'n transmissie in elkaar zet, leert hoe het werkt.

  Creativiteit is vereist

  Hoe nauwkeurig u zich ook moet houden aan de montage-instructies bij het monteren van de rc truck, u heeft creatieve vrijheid bij het kleurontwerp van het voltooide model. Afhankelijk van uw smaak en technische mogelijkheden kan de overkapping óf uniform in één kleur worden geverfd óf kunt u kiezen voor een uitgebreide meerkleurige schildering. Getalenteerde specialisten hebben hun modelauto's al omgetoverd tot ware kunstwerken met airbrush-illustraties. Maar u hoeft niet per se een kunstenaar te zijn. Zelfs de eenvoudigste airbrush-ontwerpen met gebruiksvriendelijke kleurovergangen maken van een standaard modulaire truck een geweldige eenmalige truck met een opvallende garantie. 

  Verscheidenheid aan opleggers

  De bijpassende opleggers zijn net zo divers als de trekkers. Afhankelijk van de lading kunnen bak-, container-, tank- en dekzeilopleggers of zelfs diepladers en kiepwagens aan de truck worden gekoppeld.

  Overigens: manoeuvreren en parkeren met een vrachtwagenmodel wordt pas in combinatie met een aanhanger een echte uitdaging. Met de nodige trailerverlichting en eventuele speciale functies, zoals elektrisch verstelbare trailersteunen of de kiepfunctie van de laadbak, wordt een truck pas echt interessant.

  Welke afstandsbedieningen zijn geschikt voor vrachtwagenmodellen?

  Een 6-kanaals afstandsbediening is voldoende voor rijden, sturen en speciale functies. Voor de rij- en stuurfunctie is in principe een eenvoudig 2-kanaals radiografisch afstandsbedieningssysteem voldoende. Maar meestal hebben vrachtwagenmodellen andere extra functies die ook via de radio moeten worden bediend.

  Er is de handgeschakelde versnellingsbak of de koppelschotel, die elk mechanisch worden bediend door een eigen servo. Een eenvoudig 2-kanaals afstandsbedieningssysteem is dan niet meer voldoende. Het is beter om een 4- of 6-kanaals radiografisch afstandsbedieningssysteem te gebruiken dat voor de nodige bedieningselementen op de zender zorgt. In de praktijk zijn bureau- of handzenders die in het 2,4 GHz-frequentiebereik werken ideaal gebleken. Natuurlijk kunnen ook oudere 40 MHz afstandsbedieningen worden gebruikt, maar de lange antennedraden van de ontvanger verstoren het uiterlijk van het model aanzienlijk. De korte antennes van een 2,4 GHz-ontvanger kunnen daarentegen gemakkelijk worden verborgen.

  Bij de montage van de ontvanger moet er echter rekening mee worden gehouden dat koolstof- of metalen onderdelen een afschermende werking hebben, aangezien het kortegolfzendsignaal alleen probleemloos door kunststof onderdelen kan dringen. Aangezien modelvrachtwagenchauffeurs hun modellen nooit ver weg laten rijden, vormt de radioverbinding niet zo'n groot probleem als bij modelpiloten, zelfs onder ongunstige ontvangstomstandigheden.

  Onze praktische tip:

  Om verschillende schakelfuncties met een eenvoudige 4-kanaals afstandsbediening te kunnen gebruiken, bieden sommige fabrikanten multifunctionele modules aan. Met behulp van de twee stuurknuppels op de zender kunnen vervolgens een grote verscheidenheid aan schakelfuncties worden gerealiseerd. Veel vrachtwagenchauffeurs geven er echter de voorkeur aan de speciale functies te bedienen met de tuimelschakelaar op de zender, omdat dit veel duidelijker is. In dit geval is een hoogwaardige afstandsbediening aan te bevelen, waarbij de posities van de tuimelschakelaars kunnen worden gemengd of toegewezen aan de stuurknuppelsignalen via interne mixers of zender- / kanaaltoewijzingen.

  Conclusie:

  In tegenstelling tot bestuurbare vliegtuigen, RC-helikopters, speedboten of racewagens, ligt de hartslag bij het besturen van een op afstand bestuurbare modelvrachtwagen eerder in het hartslagbereik in rust. Maar juist dit diep ontspannen rijgedrag van een modelvrachtwagen is bewust bedoeld. Omdat het bij een RC-modelvrachtwagen niet gaat om snelheid of pure adrenaline. Het gaat eerder om de getrouwe replicatie van een interessant prototype en het voertuiggedrag dat trouw is aan het origineel.

  En wie het al heeft meegemaakt, kan het alleen maar bevestigen: het is diep indrukwekkend wanneer de "virtuele dieselmotor" in het vrachtwagenmodel akoestisch tot leven wordt gebracht door middel van een afstandsbediening. Het typische geluid van de startmotor wordt door een verborgen luidspreker absoluut origineel gereproduceerd.

  De bestuurderscabine, die tegelijkertijd trilt van opwinding, met zijn trillende buitenspiegels rondt de ingenieuze illusie van het starten van de motor perfect af. Toen de zescilinder met hoge cilinderinhoud tevreden wegkwam tijdens het stationair draaien, leken de talloze lampen in de vrachtwagenlichten als bij toverslag aan te gaan. De gesimuleerde persluchtrem laat de wielen met een sissend geluid los en langzaam komt de complete truckset in beweging met een gestaag toenemend motortoerental. Alvorens naar de volgende versnelling te schakelen, klinkt de truckerfanfare kort en is de chauffeur al onderweg met zijn lading richting snelweg.