Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Interessante feiten over G-spoor: de grote spoorlijn voor binnen en buiten

  • Wat is de G-meter?

  • Welke modelspoorcomponenten zijn er in G-spoor?

  • Waar moet ik op letten bij het kopen van modelspooraccessoires in spoorbreedte G?

  • Veelgestelde vragen: De meest gestelde vragen over G-meter

  • Conclusie: zo koopt u de juiste componenten voor uw modelspoorbaan in G-schaal

  Wat is de G-meter? 

  De G-meter is de slangterm voor de nominale maat 2 of IIm (metermaat) en geeft een modelmaat van 45 mm aan. De modelspoorwegen zelf hebben een schaal van 1: 22,5. De naam G-meter is terug te voeren op het gebruik van de spoorweg in de tuin of zijn eigendom van een grote spoorweg. Modelbaaninstallaties met een G-schaal vragen door hun grote schaal veel ruimte, maar kunnen door hun robuustheid ook buiten worden gebruikt. Bij gebruik als tuinspoorlijn biedt de G-spoorbreedte de buitengewone mogelijkheid om alle gezinsleden te betrekken bij het ontwerp van het spoorwegsysteem, wat het erg populair maakt. Een ander voordeel van de grote schaal is de rijkdom aan details in de modellen die met het blote oog te zien zijn. In combinatie met de integratie van de echte natuur, produceert G-gauge adembenemende miniatuurlandschappen - een genot voor beginners en professionals.  

  Welke modelspoorcomponenten zijn er in G-spoor? 

  G locomotieven

  Locomotieven zijn de sterren van elk spoorwegsysteem en de grootste trots van hun eigenaren; zonder dat beweegt niets. In spoor G zijn locomotieven uit verschillende tijdperken evenals spoorwegadministraties en met verschillende gebruiksgebieden beschikbaar. Om het systeem net dat beetje extra te geven, zijn stoomlocomotieven, diesellocomotieven, elektrische locomotieven, draisines en railbussen ideaal als tractievoertuig. Alle locomotieven met spoor G werken met gelijkstroom (DC) en zijn ofwel analoog gestuurd, hebben een digitale interface of zijn in principe digitaal. 

   

  G treinen

  G-treinen duiden een set aan voor de G-spoorbreedte die normaal bestaat uit een locomotief en bijbehorende wagons. Treinen maken het met name beginners met weinig uitrusting gemakkelijker om het treinverkeer snel te laten verlopen, aangezien treinen doorgaans goedkoper zijn dan afzonderlijke componenten aan te schaffen en ze altijd op elkaar zijn afgestemd. 

   

  G personenauto

  Terwijl goederenwagons de ruggengraat van de modelspoorbaan vormen, zijn het alleen passagierswagons die de modelbaan zijn gezicht geven. Het punctueel volgen van de dienstregeling, de juiste nadering van de stations en de afhandeling van reizigers is ondenkbaar zonder auto. Voor een realistische uitvoering biedt G-spoor onder andere 1e en 2e personenauto's aan. Klasse, restauratiewagen en bagagewagen. Veel van de personenauto's zijn ontworpen voor binnenverlichting om romantische nachtscènes mogelijk te maken - een bedwelmend hoogtepunt op de tuinspoorwegen waaraan niemand kan ontsnappen. 

   
   

  goederenwagens

  In Modellbahnland worden goederen per spoor vervoerd. Hiervoor is een groot aantal goederenwagens in G-spoor beschikbaar - van lageboordwagens tot rongenwagens tot ketelwagens met een grote verscheidenheid aan opdrukken. Een grote keuze maakt het mogelijk om lange, gevarieerde transporten samen te stellen. 

   

  G LGB-spoor

  De planning van de sporen van elke modelspoorbaan is de meest complexe stap in de realisatie van het project, maar tegelijkertijd ook de stap die naast de daadwerkelijke exploitatie het meeste plezier belooft. Onder G LGB-Gleis vindt u alles wat nodig is voor de constructie van het spoorbed: wissels, rails, bochtstukken met verschillende radii, bufferaanslagen, herplaatsingshulpmiddelen en nog veel meer. Zeker in de planningsfase is het handig om een overzicht te krijgen van de oplossingen die LGB biedt. 

   

  G Piko-nummer

  Net als LGB biedt Piko een volledig assortiment baanmateriaal aan. Het G Piko-spoor is compatibel met zowel LGB-locomotieven als LGB-sporen en kan ook buiten worden gebruikt. De dwarsliggers van de G Piko-baan zien er iets anders uit dan de dwarsliggers van de LGB-banen (de korrel is nauwkeuriger gemodelleerd), maar de keuze is een kwestie van smaak. 

   

  Bouwpakketten schaal G

  Met name in de wintermaanden is het monteren van de G-schaal bouwpakketten een goede oplossing om door te werken aan de tuinspoorbaan, ook als de werkzaamheden door weersomstandigheden zijn gestaakt. Een grote selectie van verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken op een schaal van 1: 22,5 zorgt voor authenticiteit op de modelbaan. Een beetje geduld en goede plastic lijm is voldoende om hele steden te creëren. 

   

  G cijfers

  Figuren zijn de kers op de taart op elke modelbaan, brengen leven in het modellandschap en versterken de sfeer. De G-beeldjes zijn verkrijgbaar in de mode van verschillende tijdperken om stijlvolle reizen naar het verleden mogelijk te maken. Natuurlijk zijn er ook ongeverfde G-figuren, waarmee de verbeelding geen grenzen kent. 

   

  Waar moet ik op letten bij het kopen van modelspooraccessoires in spoorbreedte G? 

  Tijdsperiode van het modelsysteem 

  • Tijdperk I: Länderbahn-tijdperk (1835 tot 1920)
  • Tijdperk II: Reichsbahn-tijdperk (1920 tot 1949)
  • Tijdperk III: vroege Bundesbahn en DDR Reichsbahn (1949 tot 1970)
  • Tijdvak IV: late Federal Railroad en DDR Reichsbahn (1970 tot 1990)
  • Tijdvak V: Modern Times (1990 tot 2007)
  • Tijdperk VI: nieuwe UIC-nummers (landcode) voor de locomotieven (vanaf 2007) 

   

  Rail constructie 

  • Grootte van de plant
  • Aantal schakelaars en tracks
  • Stroomvoorziening

  Regeling

  • analoog
  • Digitaal
  • PC-gestuurd

  Onze praktische tip

  Het spoormateriaal van een tuinspoorbaan staat in de winter buiten, terwijl het rollend materieel in het koude seizoen normaal wordt opgeslagen. Het is daarom in het voorjaar bijzonder belangrijk om vreemde voorwerpen van de spoorbedding te verwijderen om schade aan het rollend materieel te voorkomen. Om het stroomverbruik te waarborgen, moeten bovendien oxidaties van de messing sporen worden verwijderd. Deze “voorjaarsschoonmaak” kan zowel handmatig als met speciale railreinigingsvoertuigen worden uitgevoerd. Vergeet niet de wissels te smeren! 

            

  Veelgestelde vragen: De meest gestelde vragen over G-meter 

  Is het beter om de tuinspoorbaan digitaal aan te sturen in plaats van analoog?

  Digitale besturingen bieden aanzienlijk meer oplossingen dan analoge besturingen, maar zijn duurder in aanschaf en veel complexer om te configureren. Uiteindelijk bepaalt de omvang van het rollend materieel welke besturing verstandiger is. Bij een klein aantal locomotieven is digitale besturing niet absoluut noodzakelijk, maar het maakt het wel gemakkelijker om het systeem uit te breiden. 

  Moet ik in het begin beslissen of ik LGB- of PIKO-baanmateriaal ga gebruiken?

  Nee, al het baanmateriaal van LGB en PIKO is compatibel en kan samen worden gebruikt. Het gebruik van de ene of de andere fabrikant is primair een subjectieve voorkeur. Zelfs als de bielzen er iets anders uitzien, kan het gebruik van beide fabrikanten de constructie van het systeem vergemakkelijken, aangezien de fabrikanten verschillen in hun radii en baanlengtes.

  Conclusie: zo koopt u de juiste componenten voor uw modelspoorbaan in G-schaal

  Sluit eerst uw ogen en stel u voor hoe uw tuinspoorweg of groot spoorwegsysteem eruit zou kunnen zien. Als je dit plaatje voor ogen hebt, is de selectie van de benodigde onderdelen bijna kinderspel, zoals je bijvoorbeeld weet uit welk tijdperk de bovenbouw en het rollend materieel moeten komen. De volgende stap is de routing, waarbij u het gebruik van een maatstaf, papier en potlood niet kunt vermijden. Als je een schets hebt van je route (s) met sporen, wissels en zijspoor, kun je daadwerkelijk beginnen met bouwen - of alles in elkaar past is vaak alleen te zien op het afgewerkte model. Verkeerde inschattingen kunnen echter gemakkelijk worden gecorrigeerd, begin gewoon!