Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Het spoor in het midden: modelspoorbanen in TT-spoorgrootte 

  • Wat is de TT-meter?

  • Welke componenten zijn er in TT-meter?

  • Waar moet je op letten bij het kopen van modelspoorbanen in TT-spoorbreedte?

  • Veelgestelde vragen: de meest gestelde vragen over de TT-meter

  • Conclusie: hoe vindt u de juiste modelspoorbaan en de juiste accessoires in TT-spoor

  Wat is de TT-meter?

  De TT-spoorbreedte is een modelbaanmaat die in de VS is ontwikkeld en die werd gespecificeerd in de normen van de Europese modelspoorwegen (NEM) met een schaal van 1: 120. De standaardmaat (origineel 1.435 mm) is 12 mm breed in TT-meter. De term TT komt van de Engelse term tafelblad, omdat deze weegschaal relatief weinig ruimte in beslag neemt. De aanduiding "middenmaat" verwijst naar het feit dat de schaal kleiner is dan H0 (schaal 1:87), maar nog niet zo klein als spoorbreedte N (schaal 1: 160), dus een grotere modelbaan dan in schaal H0 met meer detail dan in schaal N.  

  Welke componenten zijn er in TT-meter?

  TT decoratie-accessoires

  TT-spoor

  Levende modellen vragen om natuurlijke en andere details. TT-track bevat ook bomen, planten en andere landschapselementen.

  TT draaitafels

   

  TT-spoor

  TT-meter bevat ook draaitafels met verschillende laadsporen.

  TT-voertuigen

   

  TT-spoor

  De categorie TT-voertuigen omvat alle modelspooraccessoires die wielen hebben maar niet op rails rijden, zoals bussen, aanhangwagens en tractoren. 

  TT-cijfers

   

  TT-spoor

  Op TT-spoor wordt een groot aantal figuren aangeboden die de modelspoorbaan nieuw leven inblazen. Naast beschilderde passantengroepen, passagiers, fietsers en bouwvakkers zijn er ook onbeschilderde figuren beschikbaar, waarmee het Modellbahnland uniek wordt. 

  TT bouwconstructie

   

  TT-spoor

  Door de kleinschaligheid is er op de modelspoorbaan van het TT-profiel veel ruimte om de modelbaan uit te rusten met bebouwing. "City & Village" -gebouwen, treinstations, spoorweggebouwen, maar ook industriële en commerciële gebouwen laten een authentiek ontwerp van miniatuurlandschappen toe. 

  TT lichtsignalen
   

  TT-spoor

  TT-lichtsignalen laten niet alleen kinderogen oplichten, maar ook het systeem zelf. TT-lampen zorgen 's nachts voor sfeer, terwijl TT-seinen het treinverkeer op elk moment van de dag regelen. 

  TT bovenleidingen
   

  TT-spoor

  De exacte modellen hebben de technische details nodig. TT-spoor omvat ook bovenleidingen voor modellen van elektrische locomotieven.

  TT Tillig-baan
   

  TT-spoor

  Wat zou een modelspoorbaan zijn zonder rails? De Tillig-tracks omvatten beddingbanen, tracks zonder bedding, rechte tracks, verschillende punten, gebogen tracks en flex tracks in TT-spoorbreedte. De Tillig-rails hebben railprofielen van nikkelzilver (koper-nikkel-zinklegering), die glanzend en gepolijst worden aangeboden.

  TT-wagens
   

  TT-spoor

  Qua materieel zijn goederen- en personenauto's van verschillende fabrikanten beschikbaar voor TT-spoorbreedte. Door de kleinere schaal kunnen treinen in het TT-spoor, in tegenstelling tot het H0-spoor, in realistische treinlengtes worden samengesteld zonder de grenzen van de lay-out te bereiken.

  TT-treinen, locomotieven

  TT-spoor

  Voor de TT-schaal zijn stoomlocomotieven, diesellocomotieven, elektrische locomotieven en treinstellen uit verschillende tijdperken en van verschillende fabrikanten beschikbaar. 

  Waar moet je op letten bij het kopen van modelspoorbanen in TT-spoorbreedte? 

  De schaal

  TT-spoor  Elke trackgrootte is onlosmakelijk verbonden met een schaal. Om te voorkomen dat de passagiers te groot worden om bijvoorbeeld in de trein of toren boven het stationsgebouw te stappen, is het belangrijk om bij het kopen van accessoires te weten dat het TT-spoor is ontworpen op een schaal van 1: 120. Bij modelspooraccessoires wordt de spoormaat meestal op de verpakking vermeld, bij collectieve voertuigmodellen meestal de schaal. 

  Het tijdperk

  TT-spoor

  Om een authentieke sfeer in TT-spoor te kunnen creëren is het belangrijk dat rollend materieel, gebouwen en voertuigen uit dezelfde tijd komen. Bij de aanleg van modelspoorbanen werd dit probleem aangepakt door tijdperken te definiëren. Er zijn in totaal zes tijdperken die altijd een bepaalde periode beslaan. Uit welke periode modelspooraccessoires kunnen worden gebruikt, staat in de artikelomschrijving in Romeinse cijfers aangegeven.

  De controle

  TT-spoor

  Om het treinbedrijf op TT-spoor soepel te laten verlopen, moeten de treinen digitaal of analoog via de locomotieven worden bestuurd. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het plannen van het spoor en bij de aanschaf van nieuwe locomotieven, aangezien analoog treinverkeer een andere spoorarchitectuur vereist. 

  Onze praktische tip

  Door de modulaire opbouw kan het modelspoorsysteem praktisch naar believen meegroeien. In modelspoorwegen zijn modules individuele diorama's die kunnen worden gecombineerd tot een grotere modelbaan. Verschillende normen regelen de positie van de spooraansluitingen en de hoogte van de onderconstructie, zodat verschillende modelspoorbanen hun modules kunnen aansluiten en als een groot systeem kunnen besturen. Modules zijn altijd een goed idee om het transport van een modelspoorwegsysteem te vereenvoudigen en om modulebijeenkomsten bij te wonen die bijzonder populair zijn in de TT-scene. 

     

  Veelgestelde vragen: de meest gestelde vragen over de TT-meter

  Kan ik mijn oude VEB-BTTB-locomotief laten rijden met nieuwe wagons? 

  Ja en nee. De koppelingen zijn inmiddels veranderd, maar er zijn koppelingen en koppelingsadapters beschikbaar waarmee oude locomotieven omgebouwd kunnen worden. Als je dit knutselwerk uit de weg gaat, is het gemakkelijker om treinen uitsluitend van nieuw of oud materiaal samen te stellen. 

  Ik heb nog steeds oude Rokal-treinen (West-Duitse fabrikant tot 1974). Kan ik deze gebruiken op de nieuwe Tillig-tracks? 

  Helaas niet, aangezien de wielflenzen op deze modellen te groot zijn. Er is een mogelijkheid tot ombouw, maar hiervoor is diepgaande modelleerkennis vereist. 

  Wat is de doorsnede van de kabel voor mijn TT-modelspoorbaan? 

  Voor het aandrijven van de TT-locomotieven is er bij de sporen een 2-polige ringlijn met een doorsnede van minimaal 0,25 mm²bewezen, waarvan elke 2 m een voer naar de sporen leidt.

  Conclusie: hoe vindt u de juiste modelspoorbaan en de juiste accessoires in TT-spoor 

  TT-spoor

  Er zijn goede redenen om voor een modelspoorbaan in TT-schaal te kiezen: De kleinere benodigde ruimte in combinatie met modellen die nog zeer gedetailleerd zijn. In het geval van een TT-profiel begint de planning meestal met de "tafel", dat wil zeggen de plaat waarop het TT-spoor moet lopen. Dit kan een bord uit de ijzerhandel zijn dat goed bij de maat past, of, veel spannender, een bord dat voldoet aan de modulevoorschriften van een TT-club en de mogelijkheid biedt om onderdeel te worden van een echt groot systeem tijdens een modulebijeenkomst. Als de maat eenmaal is bepaald, begint het ontwerp, dat eigenlijk nooit eindigt. En daarmee is de vraag naar de juiste modelspoorbaan en de juiste accessoires al beantwoord: alles wat je leuk vindt.