Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier gewoon over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier gewoon over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Bent u op zoek naar temperatuurmeetapparatuur? Of u nu een warmtebeeldcamera nodig heeft, een infrarood thermometer, temperatuurmeters of sensoren, voor elke branche en iedere toepassing vindt u de juiste temperatuurmeter.

  Interessante feiten over temperatuurmeetapparatuur

  Van eenvoudige kamerthermometers tot complexe warmtebeeldcamera's, temperatuurmeettechnologie omvat een groot aantal meetinstrumenten die kunnen worden gebruikt om de temperatuur van objecten, lichamen of oppervlakken te meten. Hieronder leest u hoe de apparaten werken en voor welke toepassingsgebieden ze geschikt zijn.

  Apparaten en hulpmiddelen voor het meten van temperatuur

  Met temperatuurmeetapparatuur kan de temperatuur van oppervlakken, vaste stoffen, vloeistoffen en andere media snel en gemakkelijk worden gemeten. Elektronische meetinstrumenten zijn meestal uitgerust met temperatuursensoren en gemakkelijk af te lezen displays. Af en toe hebben ze geheugenfuncties die handig zijn bij het instellen van meetreeksen of bij het permanent registreren van temperaturen. Temperatuurmeetapparatuur is verkrijgbaar in veel verschillende versies en wordt gebruikt in zowel particuliere huishoudens als in de industriële sector en zijn afhankelijk van de toepassing verschillend ontworpen.

  Zo worden insteek- en voedselthermometers specifiek gebruikt om de kerntemperatuur van voedsel te meten. Hiervoor zijn ze voorzien van een insteeksonde die in het te meten object wordt gestoken. Dit kunnen bijvoorbeeld vloeistoffen, lucht en gassen zijn, maar ook halfvloeibare en stroperige massa's zoals vlees, melkproducten of deeg.

  Infraroodthermometers en pyrometers zijn bij uitstek geschikt voor contactloze temperatuurmeting. Ze meten warmte of infraroodstraling die een object afgeeft, waarvan de temperatuur boven het absolute nulpunt ligt. Infraroodstralen zijn elektromagnetische straling die door een in de thermometer geïntegreerde sensor wordt gedetecteerd, omgezet in een elektrisch signaal en uiteindelijk verwerkt. Infraroodthermometers en pyrometers maken een betrouwbare temperatuurmeting van oppervlakken mogelijk en kunnen ook op afstand van het meetobject worden gebruikt. De meetinstrumenten presteren goed in werkplaatsen of als onderdeel van bouwwerkzaamheden.

  Infraroodstraling wordt ook geregistreerd door warmtebeeldcamera's, die beschikbaar zijn als individuele apparaten of die kunnen worden geïntegreerd in infraroodthermometers. Warmtebeeldcamera's - zoals de naam al doet vermoeden - tonen de temperatuurverdeling van een oppervlak. Het beeldvormingsproces wordt technisch thermografie genoemd. Lagere temperaturen worden weergegeven in blauw en violet, hoge temperaturen in rood tot wit. Warmtebeeldcamera's bieden het voordeel dat ze objecten kunnen onderzoeken die verder weg zijn en bijvoorbeeld zeer geschikt zijn voor het lokaliseren van koudebruggen in gebouwen of voor het identificeren van zwakke punten in verwarmingssystemen.

  Temperatuurmeetstroken zijn een alternatief voor complexe temperatuurmeetinstrumenten. Dit zijn meestal zelfklevende films die permanent op één plek zijn bevestigd en daarom zeer geschikt zijn voor permanente temperatuurbewaking. Temperatuurmeetstroken zijn voorzien van warmtegevoelige stoffen (indicatoren) die van kleur veranderen zodra een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Temperatuurmeetstroken zijn vaak ook voorzien van een nummerschaal en geven daarmee specifieke meetwaarden.

  In veel gevallen vormen temperatuursensors de basis voor nauwkeurige temperatuurmeting. Dit zijn elektronische componenten die vaak deel uitmaken van temperatuurmeetapparatuur. Afhankelijk van het toepassingsgebied wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen luchtsensoren, oppervlaktesensoren en dompelsensoren. Temperatuursensoren zijn sensoren die op verschillende manieren opgebouwd kunnen worden. Zogenaamde thermistors, ook wel NTC-thermistors (NTC = Negative Temperature Coefficient) genoemd, verminderen hun weerstand bij toenemende temperatuur. Bij PTC-thermistors of PTC-thermistors (PTC = Positive Temperature Coefficient) neemt de weerstand echter toe met de temperatuur. Alle temperatuursensoren hebben gemeen dat ze de geregistreerde temperatuur omzetten in een elektrisch signaal en daarmee meetbaar maken. Met behulp van accessoires voor temperatuursensoren zoals adapters, kabels en connectorsets kunnen de sensoren naar eigen inzicht worden verwisseld of uitgelijnd op het meetinstrument.

  Tip voor het correct meten van de temperatuur

  Als een temperatuurmeetapparaat is uitgerust met een sensor, is het belangrijk om het zo verticaal mogelijk op het meetoppervlak te plaatsen. Het te meten oppervlak moet ook vlak zijn. Als de sensor onder een hoek wordt geplaatst of als het oppervlak ongelijkmatig is, kan dit de meetresultaten vervalsen. Anderzijds is het bij contactloze temperatuurmeting belangrijk dat het oppervlak vrij is van storingen zoals stof, vuil, vocht en dergelijke, aangezien de toplaag altijd wordt gemeten.

  Waar moet u op letten bij de aankoop van temperatuurmeetapparatuur?

  Een essentieel criterium bij het kopen van een temperatuurmeetapparaat is het beoogde gebruik. Als de temperatuur van moeilijk bereikbare plaatsen of bewegende objecten moet worden geregistreerd, wordt aanbevolen om infraroodthermometers of pyrometers te gebruiken, die contactloze temperatuurmeting mogelijk maken. Voor het meten van de kerntemperatuur van vloeistoffen en voedsel is echter een contacttemperatuurmeting aan te raden. De reden hiervoor is dat thermometers die contactloos meten altijd alleen de oppervlaktetemperatuur registreren. Bovendien biedt een contacttemperatuurmeting op gladde, thermisch geleidende oppervlakken een grotere nauwkeurigheid dan een contactloze meting. Meetinstrumenten met een set van verschillende temperatuursensoren die kunnen worden gewijzigd, zijn geschikt voor verschillende toepassingsgebieden en kunnen daarom flexibel worden gebruikt.

  Daarnaast zijn het meetbereik (minimum en maximum temperatuur) en de meetnauwkeurigheid belangrijke factoren bij het kiezen van een geschikt meetinstrument. Beide moeten verstandig worden gekozen. Een meetbereik tussen -50 en +5000 ° C is niet nodig voor normale huishoudelijke metingen, terwijl temperatuurmeettechnologie, die geen nauwkeurige meetwaarden oplevert, geen goede basis is voor professionele analyses. De meetsnelheid geeft de frequentie aan waarmee een temperatuursensor meet en kan ook een belangrijke rol spelen in de nauwkeurigheid van een meting. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het type kalibratie (DAkkS, ISO) en de IP-beschermingsgraad, vooral als verwacht mag worden dat de thermometer of het meetapparaat in contact komt met stof of water.

  Apparatuur en functies van een meetinstrument moeten voldoen aan de eisen van de meting en het toepassingsgebied. Meetinstrumenten met geïntegreerde dataloggers voor het opslaan van meetwaarden zijn uitermate geschikt voor het uitvoeren van temperatuurwaarnemingen en analyses. De gegevens kunnen naar de pc worden overgebracht en uiteindelijk worden geëvalueerd via een interface (SD-kaart, microUSB, WLAN, enz.). Een goede schermresolutie en LED-verlichting bieden gebruiksgemak, dat niet mag worden verwaarloosd, vooral bij regelmatige temperatuurmetingen.