Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Elk huishouden moet ten minste één weegschaal hebben in de vorm van een personen- of keukenweegschaal. Maar de toepassingen van moderne weegschalen zijn niet beperkt tot het aangeven van het lichaamsgewicht of het wegen van ingrediënten. Ontdek hieronder welke soorten weegschalen er zijn en waarvoor ze worden gebruikt. 

  Welke soorten weegschalen zijn er en waar worden ze voor gebruikt?

  De moderne weegtechniek heeft voor bijna elk gebied een geschikte weegschaal: Nauwkeurig gekalibreerde medische weegschalen worden gebruikt in ziekenhuizen, dokterspraktijken en zorginstellingen om het gewicht van patiënten met grote nauwkeurigheid te bepalen. Er zijn ook speciale babyweegschalen voor baby's. Een personenweegschaal vervult dezelfde functie in particuliere huishoudens. Weegschalen spelen ook een belangrijke rol bij de productie van levensmiddelen om de juiste hoeveelheid ingrediënten af te wegen.

  Hoe zwaar de bagage van een passagier is, wordt meestal op luchthavens bepaald. Maar ook de rest van de in het vliegtuig vervoerde vracht moet vóór het opstijgen nauwkeurig worden gewogen om de veiligheid te garanderen. In onderzoeks- en farmaceutische laboratoria zijn speciale laboratoriumweegschalen en precisiebalansen nodig om bijvoorbeeld werkzame stoffen met grote precisie te kunnen doseren. Voor veldonderzoek door onderzoekers kan een compacte zakweegschaal waardevolle diensten bewijzen. En natuurlijk willen logistieke dienstverleners weten wat het gewicht is van het pakket of de brief die moet worden bezorgd. Met behulp van speciale pakket- en brievenweegschalen berekenen zij dan hoeveel u voor de zending moet betalen.  
  Voor bijzonder zware lasten van verscheidene tonnen zijn zogenaamde kraanweegschalen geschikt, die, zoals de naam al aangeeft, aan de haak van een kraan worden bevestigd. Wanneer het te meten voorwerp wordt opgetild, hangt het gewicht aan de weegschaal. Het principe is vergelijkbaar met dat van de kleinere veerweegschalenTelweegschalen zijn bijzonder nuttig in de productie of voor het opmaken van voorraden. Het gebruik van dergelijke schalen is zeer praktisch, vooral voor veel kleine onderdelen. Het gewicht van een of meer afzonderlijke onderdelen wordt bepaald en opgeslagen als referentiewaarde. Wanneer vervolgens nog meer onderdelen van hetzelfde type op de weegschaal worden gelegd, kan het precieze aantal afzonderlijke onderdelen snel worden bepaald op basis van de eerder bepaalde referentiewaarde.

  Voertuigweegschalen worden door de politie gebruikt om te controleren of een motorvoertuig het toegestane brutogewicht niet overschrijdt. Op een iets grotere schaal zijn dergelijke weegschalen ook beschikbaar voor het meten van het gewicht van vrachtwagens. Vloerweegschalen worden daarentegen vaak gebruikt in magazijnen. Een voertuig of een transportwagen kan gewoon op de in de vloer verzonken weegplaat worden gereden om het gewicht te bepalen. In ons uitgebreide assortiment vindt u een verscheidenheid aan weegschalen van hoge kwaliteit voor vele toepassingen. Bovendien bieden wij passende accessoires en ijkgewichten aan. 

  Hoe werkt een digitale weegschaal?

  In een elektronische weegschaal zit de weegcel. Dit zijn een of meer kleine stukjes metaal waarop fijne draadjes zijn bevestigd. Door deze draden loopt een kleine stroom en zij fungeren als spanningsmeters. Wanneer er gewicht op de digitale weegschaal wordt gezet, buigen de strips minimaal en neemt de elektrische weerstand toe. Een in de weegschaal geïntegreerde microchip kan deze verandering gebruiken om het precieze gewicht te berekenen dat op de meetstrippen inwerkt. De regel hier is dat de weerstand toeneemt naarmate het gewicht toeneemt.

  Waarop moet u letten bij het kopen van een weegschaal?

  In de eerste plaats heeft u de keuze tussen een digitale weegschaal en een analoge weegschaal.

  • Digitale weegschaal:
   De display van een digitale weegschaal scoort met een betere leesbaarheid. Bij veel modellen worden de meetwaarden weergegeven met meerdere decimalen. Digitale weegschalen hebben echter altijd een stroomvoorziening nodig, hetzij batterijen, hetzij een aansluiting op het elektriciteitsnet.
   Bij de aankoop van een weegschaal moet niet alleen worden gelet op de algemene kwaliteit, maar ook op de nauwkeurigheid en, in het geval van laboratoriumweegschalen bijvoorbeeld, op de reproduceerbaarheid. Sommige toepassingsgebieden vereisen een industriële weegschaal met een specifieke ijking. Hier hebt u meestal de keuze tussen een DAkkS- of een ISO-certificaat. 
  • Peronenweegschaal:
   Personenweegschalen bieden tegenwoordig meer functies dan alleen het meten van het lichaamsgewicht. Een moderne weegschaal kan bijvoorbeeld ook de BMI berekenen en het percentage lichaamsvet of de spiermassa bepalen. Sommige modellen kunnen hun gegevens ook via Bluetooth, USB of WLAN naar een smartphone of de cloud sturen. Controleer voor de aankoop of het model dat u wilt de functies heeft die u nodig hebt en of er compatibiliteit is tussen de weegschaal en uw smartphone. Als u van plan bent een mobiele weegschaal te kopen, zorg er dan voor dat het apparaat niet te zwaar is en voldoende robuust is.

  Praktijktip:

  Voor commercieel gebruikte weegschalen, zoals weegschalen voor vrachtwagens of precisieweegschalen, is regelmatig onderhoud essentieel om de functie te behouden en voor een correcte meting. In ieder geval moet de ijking worden gecontroleerd. Het is ook belangrijk het automatische ijksysteem en de kabelverbindingen te controleren.\

  Veelgestelde vragen over weegschalen

  Wat is het verschil tussen ijken en kalibratie?

  De verificatie van een schaal wordt uitgevoerd door de verantwoordelijke verificatie-instantie, en is dus een soeverein proces. Tijdens de test wordt nagegaan of de weegschaal aan de wettelijke voorschriften voldoet. De kalibratie daarentegen wordt uitgevoerd door een geaccrediteerd laboratorium. Er wordt onder meer nagegaan of de meetnauwkeurigheid wordt gehandhaafd volgens de voorwaarden van DAkkS of ISO.

  Wat is een analyseweegschaal?

  Analytische weegschalen zijn bijzonder gevoelige weegschalen die zelfs de kleinste hoeveelheden van 0,1 mg kunnen meten. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor chemische analyses. Indien nog kleinere hoeveelheden op betrouwbare wijze moeten worden gewogen, is een microbalans een goede keuze, waarmee stofmonsters vanaf een gewicht van 0,001 mg kunnen worden gemeten.