bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

All-in-One PC's: de kleine, compacte alleskunners

Veel particuliere huishoudens en kantoren hebben geen logge desktop-pc's meer. In plaats van lompe torens op, naast of onder het bureau worden tegenwoordig notebooks en all-in-one pc's gebruikt. Lees op deze pagina wat all-in-one in deze context betekent en welke functies belangrijk zijn voor deze computers.


Wat zijn All-in-One-PC's?

All-in-one systemen, ook wel afgekort tot AiO PC's, onderscheiden zich van desktop PC's door één centraal kenmerk: de cruciale hardwarecomponenten bevinden zich niet in hun eigen behuizing, maar direct in het beeldscherm. Daarom staat er geen toren meer op of onder het bureau.

Alleen invoerapparaten zoals muis en toetsenbord moeten extra worden aangesloten, voor zover het gaat om klassieke non-touch versies.

Alles in de monitor installeren heeft verschillende voordelen: enerzijds wordt ruimte bespaard en is er geen kabelwarboel, anderzijds zijn de all-in-one computers veel gemakkelijker te vervoeren als de kantoorruimte wordt veranderd of een verhuizing is gepland.

Een ander voordeel van sommige AiO-systemen is dat ze bijzonder gewaardeerd worden door gestreste mensen: Er zijn modellen die helemaal geen ventilator hebben. Samen met geruisloze SSD harde schijven werken de apparaten op deze manier volledig geruisloos.

Let op: AiO computers moeten niet verward worden met complete PC's. Deze laatste worden gezien als een bundel waarin alle belangrijke onderdelen - computer, monitor, muis en toetsenbord - samen als een compleet pakket worden verkocht. De computer en het beeldscherm zijn echter twee afzonderlijke componenten. Bij het AiO-systeem is de computer rechtstreeks in de monitor ingebouwd.


Welke soorten monitor zijn er voor All-in-one PC's?

Aangezien computer en beeldscherm een eenheid vormen, is de keuze van het beeldscherm het belangrijkste criterium. De aankoopbeslissing moet goed worden overwogen, aangezien de monitor niet zomaar kan worden vervangen. Verschillende aspecten moeten in aanmerking worden genomen.


Flat versus Curved

Er kan een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen modellen met een plat scherm en modellen met een gebogen scherm. Platte modellen zijn de klassieker, maar in plaats van een plat scherm geven steeds meer mensen de voorkeur aan gebogen monitoren. Ze hebben een lichte kromming, die bij dagelijks gebruik niet meer bewust waarneembaar is, maar die het display aangenamer maakt voor het menselijk oog. Natuurlijk perifeer zicht wordt ondersteund.

Nog een pluspunt: gebogen schermen creëren door hun holle vorm een beter diepte-effect en genieten daarom niet alleen de voorkeur voor kantoorwerk, maar ook voor gaming.


TN versus IPS

Los van het monitorontwerp maakt het uit of het scherm een TN-paneel of IPS-technologie gebruikt. Een TN-paneel is een "gedraaid nematisch paneel" en maakt gebruik van vloeibare kristallen en een achtergrondverlichting bestaande uit fluorescentiebuizen. De vloeibare kristallen, ook wel LCD-technologie genoemd, vormen de pixels die op het scherm worden weergegeven.

Door zijn technologie is een TN-scherm niet in staat rijke zwartniveaus te produceren. Bovendien is de kijkhoek minder stabiel en is de algemene beeldkwaliteit wat zwakker dan bij IPS-panelen. Dit is de goedkopere variant, die meestal volstaat voor privégebruik en eenvoudige kantoortaken.

Een all-in-one pc met IPS-technologie maakt ook gebruik van vloeibare kristallen, maar deze zijn staafvormig en maken dus een stabiele kijkhoek en een betere kleursterkte en -getrouwheid mogelijk. De opstelling van de vloeibare kristallen betekent echter dat de monitoren een wat diepere constructie vereisen.

Bovendien is de toegangstijd een paar milliseconden langer, wat in het dagelijks leven en op kantoor geen rol speelt, maar bij het gamen vervelend kan zijn.


Schermgrootte en -resolutie

Veel mensen beschouwen 14 inch als het minimum om langere tijd op een scherm te kunnen werken. De meeste mensen werken met een 23,8-inch scherm. Als er regelmatig veel programma's tegelijk worden bekeken, is het ook het overwegen waard om naar 27 inch te gaan.

Een andere belangrijke vraag is welke resoluties door AiO PC's worden ondersteund. De lage resolutie begint bij 1366 x 768 pixels voor moderne all-in-one pc's. Dit maakt HD ready mogelijk, wat voldoende is voor kantoortoepassingen. Als u op zoek bent naar een hogere resolutie, ga dan voor 1920 x 1080 pixels en koop een Full HD-scherm. Als Ultra High Definition (4K) gewenst is, zijn er high-end apparaten. Ze presteren UHD en bieden dus de beste resolutie.


Speciale vorm touchscreen

Er zijn touchscreen modellen die het aansluiten van invoerapparaten overbodig maken. Dit is bijvoorbeeld populair in de horeca.

Medewerkers kunnen verzoeken van klanten via het display invoeren, wat tijd bespaart en de kans op fouten verkleint.Koopcriteria in één oogopslag: Wat onderscheidt all-in-one PC's?

Net als bij een desktop-pc of notebook is de all-in-one afhankelijk van verschillende hardwarecomponenten zoals de processor en de harde schijf. Daarom is het zinvol de belangrijkste kenmerken te bekijken:

Processor

Het wordt ook wel de CPU (Central Processing Unit) genoemd en is het hart van elke computer. De processor verwerkt de binnenkomende commando's.

Hoe beter het is, hoe meer computerprocessen tegelijkertijd en snel kunnen worden uitgevoerd. De meeste processoren zijn afkomstig van de marktleiders Intel en AMD.

Grafische kaart

Zodra de processor de gevraagde gegevens heeft berekend, moeten de gegevens worden omgezet in beeldsignalen voor het menselijk oog.

De snelheid en kwaliteit waarmee dit gebeurt, hangt af van de grafische kaart. Ook hier zijn AMD en Intel de belangrijkste aanbieders.

Werkgeheugen

Terwijl de processor op het moederbord werkt, is er RAM nodig.

Het wordt gespecificeerd in gigabytes en varieert tussen 1 en 16 GB RAM voor AiO-systemen. Een goede gemiddelde waarde voor soepel werken is 8 GB RAM.

Harde schijf

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen HDD (harde schijven) en SSD (solid state drives), waarbij de meeste systemen vertrouwen op de robuustere en snellere SSD. Harde schijven zijn echter nog beperkter in capaciteit dan harde schijven. Er zijn all-in-one pc's die een hybride harde schijf (SSHD) bieden, die het beste van beide werelden combineert. Kleine harde schijven bieden slechts 16 GB, de grootste 1 TB opslagruimte.

Met of zonder aandrijving?

Het basisidee achter all-in-one pc's is de wens om te besparen op kabelwarboel en ruimte. De meeste modellen voor slanke schermen werken daarom zonder schijven. Er zijn echter systemen met een in de zijkant van de monitor geïntegreerde cd- of Blu-ray-speler.

Besturingssysteem

Gebruikers die een kant-en-klaar systeem willen, kiezen voor een all-in-one computer met een voorgeïnstalleerd besturingssysteem.

In de meeste gevallen is dit Windows. Er zijn echter ook alternatieven zoals Endless OS of Noobs van de Raspberry Pi Foundation.

Sommige aanbieders zien bewust af van de voorinstallatie en draaien de AiO PC zonder besturingssysteem, zodat u het systeem van uw keuze zelf kunt instellen.

Interfaces

Ze zijn cruciaal om de AiO computer naar wens te kunnen gebruiken. De belangrijkste interfaces zijn:

  • meerdere USB-poorten,

  • Grepen,

  • DisplayPort,

  • CSI (Camera Serial Interface), DSI (Display Serial Interface),

  • LAN, Wifi,

  • SD-lezers,

  • en, indien van toepassing, een HDMI-ingang voor een tweede monitor.