Advies

Alles wat u moet weten over beugelzagen

Kapzagen zijn handzagen voor verschillende materialen zoals hout, kunststof of metaal. De naam van dit gereedschap verwijst naar de U-vormige boog die het zaagblad van de ijzerzaag vasthoudt.

Wat zijn beugelzagen?

Kenmerkend voor beugelzagen is de bevestigingsbeugel voor het zaagblad. Het zaagblad wordt aan beide uiteinden in deze beugel geklemd, d.w.z. aan beide zijden vastgezet. De beugel werkt als een veer die het zaagblad aanspant.

De spanning van de klem voorkomt dat het zaagblad tijdens het zagen zijwaarts zwaait. Dit maakt het mogelijk recht en precies te zagen met ijzerzagen.

Onze praktische tip:

Door het flexibel verwisselbare zaagblad zijn stokzagen universele zagen voor diverse materialen.

Waarvoor worden beugelzagen gebruikt?

Beugelzagen zijn handgereedschappen voor handmatige zaagwerkzaamheden. Zij worden vaak gebruikt als aanvulling op elektrische zaagmachines of als snel gereedschap voor mobiel zaagwerk. Als er bijvoorbeeld alleen snel iets moet worden gezaagd zonder dat er een stopcontact in de buurt is, zijn beugelzagen een eenvoudig en betrouwbaar alternatief voor elektrisch gereedschap.

Beugelzagen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het enige wat ze gemeen hebben is de ophanging; de overige specificaties van de modellen verschillen aanzienlijk. Van grove ijzerzagen tot figuurzagen voor delicaat zaagwerk, alles is vertegenwoordigd onder de beugelzagen.

Beugelzagen zijn trekzagen, d.w.z. de zaagsnede wordt gemaakt door aan het zaagblad te trekken. Een flexibel handvat kan het gemakkelijker maken om de zaag vast te houden in anders ongunstige zaagrichtingen.

In vergelijking met andere soorten zagen zijn beugelzagen zeer robuust in hun basisontwerp: de frames vervormen alleen bij ruw verkeerd gebruik, en het frame zal nooit breken. Ook kan het zaagblad niet zo gemakkelijk worden verbogen omdat het aan beide zijden in het frame is geklemd.

Daarom hebben beugelzagen de voorkeur voor verschillende toepassingen. Er zijn invalzagen voor hout, metaal en andere materialen. Vaak kan de ijzerzaag multifunctioneel worden gebruikt, omdat alleen de zaagbladen voor verschillende materialen worden verwisseld.

Waar moet u op letten als u een beugelzaag koopt?

Als u al een specifiek doel voor ogen hebt, zorg er dan voor dat de lengte van het zaagblad van een beugelzaag altijd enkele centimeters langer is dan de diepte van het te zagen werkstuk, zodat zaagbewegingen kunnen worden uitgevoerd. Hoe langer het zaagblad, hoe meer zaagwerk u met één haal kunt doen.

Tip: Voordat u een beugelzaag met een bepaalde lengte zaagbladen koopt, is het raadzaam om snel te kijken naar de selectie van vervangende zaagbladen voor deze zaagbladlengte voor het geval er later nog zaagbladen voor andere materialen bijkomen.

Het handvat en de greep bepalen de praktische hantering van de handzagen:

  • Beugelzagen worden met beide handen geleid. Eén hand blijft op het handvat, de andere ondersteunt de geleiding indien nodig door de boog vast te houden. Rechtshandigen hebben het handvat in hun rechterhand, linkshandigen in hun linkerhand, omdat de meeste kracht voor het zagen op het handvat moet worden uitgeoefend.
  • Voor massieve materialen moeten zowel het handvat als de greep robuust zijn om de optredende krachten te weerstaan.

Handgrepen voor beugelzagen zijn gedeeltelijk geperforeerd met verzonken grepen. Dit is nuttig wanneer voor het zagen sterke krachten nodig zijn. Handgrepen zonder duidelijke oriëntatie daarentegen maken verschillende houdingen voor de gebruiker van de zaag mogelijk.

Opmerking: vergeet niet dat beugelzagen trekzagen zijn. Door de uitlijning van de zaagtanden op het zaagblad is duwen niet effectief en bestaat het risico dat het zaagblad breekt.

Hoe kiest u de juiste zaagbladen als toebehoren

Bij de keuze van zaagbladen als toebehoren of vervangende zaagbladen voor een beugelzaag zijn de volgende punten van belang:

  • Lengte van de zaagbladen
  • Geschiktheid van het zaagblad voor een bepaald materiaal
  • Zaagtandopstelling op het zaagblad

De juiste lengte van het zaagblad hangt af van de grootte van de beugel op de beugelzaag. Informatie over de geschikte zaagbladlengte vindt u in de documenten voor de zaag, als deze niet direct op de beugel staat afgedrukt. Alleen een zaagblad met een geschikte lengte kan in de ijzerzaag worden geklemd, omdat:

  • Een te kort zaagblad kan niet worden vastgezet of het breekt als je het probeert.
  • Een te lang zaagblad wordt niet gespannen en is daardoor instabiel bij het zagen.

De geschiktheid voor het zagen van bepaalde materialen wordt door de fabrikant gespecificeerd voor vervangende zaagbladen. Zaagbladen voor metaal, bijvoorbeeld, zijn speciaal gehard om het harde materiaal te penetreren.

Opmerking: Niet alleen het zaagblad, maar ook de beugel als steun moet bestand zijn tegen de krachten die tijdens het zagen ontstaan. Daarom zijn er speciale metaalzagen voor handmatig werk en als alternatief elektrische zagen die met beschermende kleding moeten worden bediend.

Het aantal en de vorm van de zaagtanden bepaalt in grote mate de precisie van de zaagsneden. Voor beugelzagen zijn er rechte zaagbladen met verschillende aantallen tanden per inch op het zaagblad. De vorm van de zaagtanden bepaalt of er een ruwe zaagsnede of een fijne structuur op de zaagrand achterblijft. Afhankelijk van de vraag of alleen een snelle zaagsnede van een materiaal gewenst is of dat het om fijn werk gaat, komen verschillende zaagbladen in aanmerking als optimale oplossing.

Tip: Vers hout en vochtig hout moet worden bewerkt met grove zaagbladen. Dit splintert, maar de zaagtanden lopen in vochtige omstandigheden minder snel vast, wat de levensduur van het zaagblad ten goede komt. Als u daarentegen het hele stuk hout wilt behouden, kunt u een fijner zaagblad proberen, maar dan bestaat het risico dat het zaagblad sneller slijt of zelfs breekt. Als u de mogelijkheid hebt, is het altijd beter om het hout te laten drogen voordat u het met een handzaag zaagt, of om een ander type zaag te gebruiken, zoals een elektrische lintzaag.