Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald

Wat zijn DAB+-radio's?

DAB betekent absoluut digitale audio-uitzendingen. Dit is een transmissiestandaard voor de ontvangst van digitale radioprogramma's via terrestrische antennes.
Dankzij de draadloze terrestrische ontvangst zijn digitale radio's overal inzetbaar. Daarom worden ze ook als autoradio geïnstalleerd of voorzien van batterijen voor mobiel gebruik. Natuurlijk zijn er ook klassieke stationaire radio's met DAB + ontvangst en andere extra functies. 
Met een digitale radio heb je praktisch overal ontvangst: in de auto, in de woonkamer, in de tuin, op vakantie en waar dan ook.
De verscheidenheid aan stations met digitale radio is veel groter dan met de vorige ontvangstkanalen via VHF en FM. Het feit dat meer frequenties aan omroepen kunnen worden toegewezen, is grotendeels te danken aan twee technische vorderingen:

 • Enerzijds is er een betere doelnauwkeurigheid bij digitale transmissie, waarbij radiogolven op aangrenzende frequenties elkaar niet storen.
 • Aan de andere kant de compressie van de bronsignalen voor het geluid, maar dit heeft geen effect op de geluidskwaliteit. Integendeel, digitale radio-ontvangst is minder storingsgevoelig en biedt optimaal luisterplezier.

Praktische kennis: 

Slechte ontvangst, gekraak en geritsel behoren tot het verleden. De technologie achter digitale radio voorkomt dat de transmissiegolven van digitale radiostations elkaar overlappen en storen. Hierdoor bieden DAB en DAB + de hoogste geluidskwaliteit.

DAB of DAB + - wat is de betere technologie?

DAB en DAB + zijn niet compatibel met elkaar. Er zijn echter opties voor DAB + -ontvangst op DAB-radio's en andere apparaten zoals geluidssystemenund Computers achteraf inbouwen. DAB + adapter is hier te vinden.
Tip: Veel van de nieuwere radio's ondersteunen beide soorten ontvangst DAB / DAB + als hybride apparaten.
Sinds 2004 zijn er DAB-ontvangers voor digitale radio-ontvangst verkrijgbaar. De verkoopcijfers bereikten echter nooit die van de oudere VHF-transmissietechnologie. Dat DAB de VHF-radio volledig zou kunnen vervangen, was in de jaren daarna niet te verwachten. Digital Media Broadcasting (DMB) werd ook niet geaccepteerd door de consument en is bijna van de markt verdwenen, met uitzondering van Frankrijk.
Ondertussen begint DAB als transmissiestandaard in de loop van jaren te groeien. DAB + is de opvolger van DAB. DAB + zal zich de komende jaren waarschijnlijk profileren als de winnende technologie. Een vergelijking tussen DAB en DAB + laat zien waarom:

DAB-radio Bijkomende voordelen met DAB + radio
+ Ontvangst van DAB-stations + Ontvangst van DAB + -programma's
+ automatisch zoeken + veel extra functies (bijv. weerservice, verkeersinformatie, opslaan van uw favoriete stations)
+ grote keuze aan programma's + ontvangt nog meer programma's
+ goede geluidskwaliteit + nog betere geluidskwaliteit
  + technisch up-to-date

Overigens: eigenlijk zou de analoge uitzending in Duitsland, inclusief FM-radio-uitzendingen, in 2012 volledig moeten worden stopgezet en vervangen door DAB. Maar dat is niet gebeurd omdat onder meer autoradio's belangrijk zijn voor de verspreiding van actuele gevarenmeldingen en er nog te veel oudere auto's op straat staan zonder digitale ontvangstmogelijkheden. Een directe sprong naar DAB + als de nieuwe transmissiestandaard kan nu worden verwacht.

Welke radio's zijn er voor digitale ontvangst?

In termen van versies voor radio's hebben digitale ontvangers in principe dezelfde specificaties als voorheen:

Radio's voor het dagelijks leven:

 • Keukenradio's zijn er in verschillende uitvoeringen.
 • Badkamerradio's zijn goedgekeurd voor gebruik in vochtige ruimtes.
 • Draagbare radio's ontlenen hun naam aan de kenmerkende, rechthoekige vorm die doet denken aan een koffer.
 • Tafelradio's kunnen op vlakke oppervlakken worden geplaatst, zoals tafels of planken.
 • Radio's onder de unit worden onder bovenkasten of planken geïnstalleerd of in een muur ingebed.

Radio's voor onderweg:

 • Bouwplaatsradio's zijn robuust gebouwd en daarom geschikt voor gebruik in ruwe omgevingen.
 • Buitenradio's kunnen meestal worden gebruikt met batterijen of oplaadbare batterijen en zijn optimaal ontworpen voor gebruik onderweg.
 • Zakradio's zijn kleine, compacte radio-ontvangers.
 • Stekkerdozen worden rechtstreeks in een stopcontact gestoken. Dit is dan tegelijkertijd een stroombron en houder.

Radio's met speciale functies:

 • Internetradio's kunnen niet alleen audiocontent via hun antenne terrestrisch ontvangen, maar kunnen ook in een WLAN- of LAN-netwerk worden geïntegreerd en zo content uit online mediabibliotheken of livestreams van radiostations afspelen.
  Opmerking: voor internetontvangst is een internetverbinding vereist.
 • Wekkerradio's hebben een alarmfunctie waarmee de radio op een vooraf ingesteld tijdstip wordt ingeschakeld.
 • Cd-radio's hebben een cd-vak voor het afspelen van compact discs. Cassettedeck-radio's zijn ook nog steeds verkrijgbaar.

Bij het selecteren van digitale radio's moet u op deze functies en interfaces letten

Soorten ontvangst

Naast de digitale zendkanalen DAB en DAB + bieden multifunctionele radio's ook ontvangst via FM, MW of internet.
Tip: andere interfaces voor Bluetooth®, Near Field Communication (NFC), USB-verbindingen en LAN- en WLAN-opties voor internetradio zijn veelgebruikte manieren om andere mediabronnen te ontvangen met moderne apparaten. Zoek naar alternatieve invoerinterfaces als je soms geen zin hebt om naar de programma's van de originele radiostations te luisteren.

Stroomvoorziening

Voor mobiele radio-ontvangst heb je een radio nodig die op batterijen of oplaadbare batterijen kan werken als alternatief voor de stroomvoorziening via het stopcontact. Sommige radio's kunnen via een usb-aansluiting van stroom worden voorzien, bijvoorbeeld op een laptop.
Als speciale voeding voor buitengebruik zijn er zonneradio's en radio's die met een zwengel met behulp van een dynamo kunnen worden opgeladen.

Interfaces

Interfaces zijn belangrijk voor het aansluiten van randapparatuur zoals luidsprekers, microfoons of koptelefoons.
Enerzijds zijn er de interfaces aan de ingang van de radio, d.w.z. die waarmee audio-inhoud kan worden afgespeeld. Dit zijn bijvoorbeeld antennes, maar ook SD-geheugenkaarten met muziekbestanden, microfoons, WLAN-apparaten of LAN-aansluitingen voor internetradio's.
De interfaces aan de uitgang van de radio zijn vereist voor de volgende afspeelapparaten. Dit zijn bijvoorbeeld jack-aansluitingen voor luidsprekers, digitale audio-uitgangen, hoofdtelefoonaansluitingen of cd-spelers.
Praktische tip: Wil je de nieuwe radio integreren in een bestaand audiolandschap, zorg dan voor voldoende aansluitingen voor je andere apparaten. Sommige interfaces kunnen achteraf worden aangebracht met behulp van adapters.

Vragen en antwoorden

Kan ik ook digitale radio ontvangen in het buitenland?

Ja. Andere Europese landen vertrouwen ook op de uitbreiding van digitale radiotransmissie met Digital Radio Broadcasting (DAB). Kijk voordat u op reis gaat of DAB of DAB + het grotere aanbod aan radioprogramma's in het land van bestemming biedt.

Waar kunnen problemen ontstaan met DAB en DAB + ontvangst?

Een paar storingen bij de ontvangst van digitale radio zijn alleen te verwachten waar de transmissiegolven niet kunnen bereiken. Bijvoorbeeld in dikwandige kelders of in gebouwen met een afweerscherm tegen radiogolven. De oplossing hiervoor is een antenne-extensie die de ontvangstlocatie verplaatst naar een locatie waar radio-ontvangst mogelijk is, bijvoorbeeld buiten het raam. Externe radioantennes vindt u hier.

Is het momenteel nog de moeite waard om een DAB-radio aan te schaffen of moet ik meteen voor DAB + gaan?

Moeilijk te zeggen. Sommige nieuwere modellen digitale radio's ondersteunen beide ontvangststandaarden. DAB is al technisch achterhaald door DAB +, maar zelfs de oude FM-radiostations zijn nog te ontvangen. U kunt het beste van tevoren weten op welke soorten uitzendingen uw favoriete programma's worden uitgezonden. DAB + -ontvangst kan later eenvoudig achteraf worden ingebouwd op DAB-radio's met een USB-aansluiting als ingangsinterface.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord