bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een FM-radio?

Een FM-radio is een apparaat dat radio-uitzendingen kan ontvangen en afspelen op de zogenaamde ultrakortegolf. FM is ook bekend als FM-radio in het Engels. Er wordt wereldwijd uitgezonden over het ultrakorte golfbereik van 87,5 tot 108 MHz. Talloze FM-radio's kunnen via middellange, lange of kortegolfzenders ontvangen en de radioprogramma's verzenden. Er zijn talloze versies van een FM-radio, waarvan sommige zijn afgestemd op de behoeften van specifieke kamers of gebruikersgroepen.

Welke soorten FM-radio's zijn er?

 • Bad- en doucheradio's
  FM-radio's voor de badkamer leveren op verschillende manieren nieuws en muziek. De modellen zijn ontworpen om waterdicht te zijn door het vocht of vocht dat vaak in de badkamer voorkomt en vaak praktisch direct onder de douche of elders kan worden geplaatst. De apparaten variëren optisch, van kindvriendelijk eenddesign tot klassieke formaten in de detailhandel. Sommige modellen kunnen zelfs in bad zwemmen en veel apparaten kunnen flexibel worden gebruikt in verschillende delen van de badkamer. Radio's voor badkamers werken op batterijen omdat elektriciteit en water geen goede combinatie zijn.
 • Wekkerradio's
  FM-radio's met een automatische alarmfunctie worden ook wel radio-wekkers genoemd. Met een instelbare timer kan een dergelijke radio op een bepaald tijdstip een akoestisch of optisch signaal afgeven. Dit kan een alarmtoon, radio, een lichtsignaal of een combinatie van meerdere signalen zijn. Veel modellen kunnen zowel via een kabel als via batterijen worden bediend. Talrijke apparaten hebben extra functies zoals een nachtlamp, dimbare displays en gloeilampen. 
 • Zakradio's
  Pocketradio's zijn extreem kleine, handige FM-radio's. Uitgerust met riemclips, uitschuifbare antennes, luidsprekers, koptelefoonaansluitingen of horloges, hebben de draagbare radioapparaten praktische functies voor onderweg. Op batterijen kunt u het nieuws en de muziekuitzendingen volgen terwijl het apparaat in uw zak zit of bijna overal.
 • Gettoblasters
  Gettoblasters danken hun naam aan hun geschiedenis. In de achtergestelde wijken van de Verenigde Staten wilden jongeren ook niet zonder muziek op straat en droegen ze krachtige radiogestuurde radio's op hun schouders door de buurt. Tegenwoordig zijn gettoblasters mobiele en bijzonder krachtige afspeelapparaten voor radiostations en andere muziekbronnen. De moderne apparaten hebben een uitstekende geluidskwaliteit. Met praktische risers en opbergruimte voor mobiele apparaten zijn de apparaten ideaal voor tuinfeesten, excursies of festivals.
 • Bouwradio's
  Op het eerste gezicht worden bouwradio's gekenmerkt door extreem robuuste behuizingen. De stofdichte, schokbestendige en spatwaterdichte modellen zijn geschikt voor mobiel gebruik op wisselende bouwplaatsen. In sommige gevallen worden praktische details zoals een zaklamp aan de apparaten toegevoegd. Naast de robuustheid kenmerken de apparaten zich ook door krachtige, oplaadbare batterijen en bediening via verschillende stroomaansluitingen.
 • Onderbouwradio's
  Onderbouwradio's hebben zeer verschillende functies die van fabrikant tot fabrikant verschillen. In tegenstelling tot de andere radiotypes worden deze modellen echter permanent onder kasten, werkbanken of ander meubilair bevestigd en vooral in keukens gebruikt. Ze hebben vaak keukentimers of houders voor receptnotities. De meegeleverde montagekits maken het gemakkelijker om te bevestigen en afstandsbedieningen zijn vaak inbegrepen voor de FM-radio's.

Onze praktische tip

FM-radio's zijn praktische en tegelijkertijd zeer eenvoudige oplossingen voor het luisteren naar muziek van externe apparaten zoals iPhone, iPod, smartphone, mobiele telefoon of tablet in de auto of op de geliefde oude keukenradio. Met de juiste FM-zender maak je van elke FM-radio een speler voor je digitale muziek.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een FM-radio?

Selecteer apparaten met praktische extra functies en interfaces. Moderne FM-radio's kunnen veel meer dan alleen radio ontvangen:

 • AUX: kan worden gebruikt met een hoofdtelefoon of er kunnen andere apparaten worden aangesloten
 • Bluetooth: draadloze interface voor muziekoverdracht
 • CD: De FM-radio kan ook cd's afspelen
 • Cassette: Speelt muziek en verhalen af van een cassette
 • SD: speciaal slot voor SD-kaarten waarvan de gegevens worden verzonden door de FM-radio
 • USB: aansluiting voor gebruik van andere opslagmedia of als oplaadfunctie
 • NFC: mogelijkheid tot radiotransmissie over korte afstanden

FAQs: De meest gestelde vragen over FM-radio's

Kan ik muziek van mijn smartphone afspelen op de FM-radio? 

De meeste moderne apparaten kunnen gegevens van je smartphone via de luidsprekers afspelen via verschillende interfaces of draadloze verbindingen. U kunt vooraf gedetailleerde informatie selecteren met de filterfunctie of de gedetailleerde productbeschrijvingen lezen.

Zijn er FM-radio's met een opnamefunctie?

Verschillende compacte apparaten kunnen muziek van de radio opnemen met een opnamefunctie op een geschikte cassette. Om deze modellen te selecteren, selecteert u het filter "Speciale kenmerken" en filtert u op basis van de opnamefunctie.

Moet ik een radio kiezen met batterijvoeding, oplaadbare batterijen of netaansluiting? 

Het hangt ervan af waar en wanneer je de radio wilt gebruiken. Voor een wekkerradio, keuken- of tafelradio is het logisch om modellen te gebruiken met netvoeding en een beschikbaar stopcontact. Veel apparaten kunnen zowel met batterijen als met elektriciteit worden bediend en zijn daardoor extreem flexibel. Als u de FM-radio voornamelijk buitenshuis en onderweg gebruikt, moet u apparaten met oplaadbare batterijen kiezen. 

Conclusie: de juiste FM-radio vinden

De juiste FM-radio is altijd het model dat aan zoveel mogelijk behoeften kan voldoen. Veel fabrikanten bieden radio's aan die al zijn afgestemd op de speciale kenmerken van badkamers, keukens of bouwplaatsen. Bedenk van tevoren in welke ruimte je het toestel wilt gebruiken of of je een flexibel model nodig hebt. Speciale bouwplaats- en buitenradio's worden gekenmerkt door weersbestendige eigenschappen, prestaties, robuustheid, mobiliteit en duurzame batterijen. Naast kleine en handige apparaten die je in je broekzak kunt opbergen als je onderweg bent, zijn er ook radio's die permanent aan een specifieke locatie kunnen worden bevestigd.