bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

 

Hoe werken IP-camera's?

IP-camera's of netwerkcamera's bestaan uit een analoge videosensor (CCD of CMOS), waarvan de signalen digitaal worden verwerkt en via een geïntegreerde webserver via ethernetkabel of Wifi beschikbaar worden gesteld in het netwerk. Afzonderlijke beelden of de livestream kunnen met een normale browser worden opgeroepen, maar de videostream kan ook rechtstreeks in de camera op geheugenkaarten of in het netwerk op geschikte recorders worden opgenomen.

De resolutie (bijvoorbeeld in HD) en compressiekwaliteit van de beeldgegevens zijn essentieel voor het comfortabel gebruik van IP-camera's, evenals de mogelijkheid om de camera over twee assen te bewegen (pan en tilt). Hoogwaardige camera's bieden HD-beeldkwaliteit en optiek met zoomfunctie. Veel bewakingscamera's voor binnengebruik en bijna alle IP-camera's voor buitengebruik hebben nachtzichtmogelijkheden dankzij ingebouwde infrarood-leds met verschillende reikwijdtes. Veel bewakingscamera's zijn ook uitgerust met een ingebouwde microfoon voor het overbrengen van geluiden van buitenaf, een kleine luidspreker en een schakeluitgang (trigger) waarmee externe apparaten zoals alarmsystemen of verlichting voor buiten kunnen worden ingeschakeld - bijvoorbeeld wanneer bewegingen in het beeld worden geregistreerd.

Aankoopcriteria - Dit is wat telt voor IP-camera's voor buitenshuis

IP-camera

In vergelijking met bewakingscamera's voor binnen speelt de robuustheid van de behuizing een grotere rol bij IP-camera's voor buiten. De zogenaamde IP-beschermingsklasse is een indicator voor de kwaliteit van de behuizing. In dit geval heeft de afkorting IP niets te maken met het internetprotocol, maar staan de twee letters in deze context voor "International Protection". De IP-codes bestaan doorgaans uit twee cijfers (DIN EN 60529). Ze geven aan welke bescherming een behuizing biedt tegen aanraking of vreemde voorwerpen (eerste codenummer) en tegen vocht of water (tweede codenummer). Een weerbestendige behuizing moet voldoende worden beschermd tegen regenwater.

Een IP-camera moet worden beschermd tegen schadelijke hoeveelheden stof (eerste cijfer: 5) of zelfs stofdicht (eerste cijfer: 6). Voor wat betreft de bescherming tegen water zijn de cijfers 4 t / m 7 voldoende voor IP-camera's. De "bescherming tegen opspattend water aan alle kanten" (4) tot en met de "bescherming tegen tijdelijke onderdompeling" (7) is gedekt.

Ook bij bewakingscamera's voor buiten is de schokbestendigheid van de camerabehuizing een kwaliteitsfactor, gestandaardiseerd in het zogenaamde "IK-schokbestendigheidsniveau". Dit varieert van IK00 (geen bescherming) tot IK10. Dit laatste certificeert een behuizing dat het bestand is tegen een slagenergie van 20 joule - dit komt overeen met een gewicht van vijf kilo vanaf een hoogte van 40 centimeter.

Het is duidelijk waarom schokbestendigheid belangrijk is: bewakingscamera's staan buiten en zijn voor iedereen zichtbaar. Een steenworp of een klap met een lange stok zouden de camera's idealiter niet moeten uitschakelen. Zogenaamde domecamera's zijn bijzonder goed beschermd tegen vandalisme. Ze zijn ingesloten in een halfronde, getinte plastic koepel. Dit beschermt enerzijds domecamera's tegen stoten, anderzijds verhoogt het de veiligheid omdat de kijkrichting van de camera niet kan worden gezien.

Meer informatie over de IP-classificeringen

Onze praktische tip: zorg voor de stroomtoevoer naar de camera
Alle bewakingscamera's voor buitengebruik hebben een constante stroomvoorziening nodig en - bij een pure LAN-verbinding - de kabelverbinding naar de router of switch. Zorg er daarom voor aankoop voor waar en hoe de kabels gelegd kunnen worden of gaten door de buitenmuur geboord kunnen worden. Het is ook belangrijk om het stevig vast te zetten met deuvels die niet te klein zijn.

FAQ - veelgestelde vragen over IP-camera's voor buitengebruik

WLAN IP-bewakingscamera

Zijn er IP-buitencamera's voor WiFi?

Talrijke IP-camera's, vooral in het goedkope segment, bieden datatransmissie via livebeeld via een draadloos netwerk. Dit is optioneel, maar een LAN-verbinding in Ethernet-formaat is altijd beschikbaar. Men moet bedenken dat de radiotransmissie van de beeldgegevens opzettelijk kan worden verstoord door zogenaamde jammers. Daarnaast speelt de afstand van de camera tot het volgende "access point" een belangrijke rol: hoe verder weg, hoe slechter de verbinding.

Heeft u toegang tot de ip-camera met een smartphone-app?

Vrijwel alle IP-camera's bieden deze mogelijkheid. De bijbehorende app is meestal beschikbaar als gratis download voor iOS en Android. De camera is meestal via de app te configureren en - als dat kan - te verplaatsen. Daarnaast kan de eigenaar via push bericht op de hoogte worden gebracht van bewegingen in het gezichtsveld van de bewakingscamera.