bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

iPhone 13 » De iPhone generatie uit 2021

Met de iPhone 13 heeft Apple een krachtige iPhone op de markt gebracht die indruk maakt met een geoptimaliseerd systeem met twee camera's en een zeer helder Super Retina XDR-scherm. In vergelijking met zijn voorganger, de iPhone 12, scoort hij met een langere batterijduur en veel verbeterde fotofuncties. Hieronder vertellen we meer over de specificaties van de iPhone 13.

De iPhone 13: krachtige camera-upgrade en topprestaties

De iPhone 13 is de opvolger van de iPhone 12 en werd officieel voor het eerst gepresenteerd op 14 september 2021. Qua design vertoont de iPhone 13 een sterke gelijkenis met zijn voorganger, maar op technisch vlak komt hij met allerlei verbeteringen. In de eerste plaats gaat het om een helderder OLED-scherm en een geoptimaliseerd systeem met twee camera's waarmee foto's en video's in topkwaliteit kunnen worden gemaakt.

De twee hoofdcamera's zijn niet langer onder elkaar geplaatst, maar diagonaal, waarmee de iPhone 13 zich onderscheidt van alle eerder uitgebrachte iPhones. In principe scoort de iPhone 13 met uitstekende prestaties, een hoge werksnelheid en een sterke batterij. Functies en modi die in het voorgaande jaar waren voorbehouden aan de Pro-modellen, behoren nu tot de standaarduitrusting van de nieuwe generatie.


Nieuwe functies van de iPhone 13 in een oogopslag

De iPhone 13 combineert innovatieve technologie met een aantrekkelijk, robuust ontwerp. De behuizing is gemaakt van aluminium dat geschikt is voor ruimtevaarttoepassingen en is stof- en waterdicht volgens IP68. De voorkant is gemaakt van Ceramic Shield, een bijzonder bestendig, krasbestendig glas dat al bekend is van de iPhone 12. De iPhone 13 is verkrijgbaar in vijf kleuren: "Midnight" (zwart/zwart-blauw), "Polar Star" (wit), "(Product)Red" (rood), blauw en rosé. Rosé is een van de nieuwe kleuren van de 13e generatie, samen met sierra blauw, waarbij sierra blauw is voorbehouden aan de Pro-modellen. De randen van de smartphone zijn afgevlakt en de hoeken afgerond, wat zorgt voor een aangenaam gevoel. 

Uiterlijk verschillen de nieuwe modellen niet veel van de iPhone 12 modellen. Maar hoe zit het met de technische aspecten? Wij geven u een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies en verbeteringen die de iPhone 13 te bieden heeft:

Verbeterde camera

De dubbele camera aan de achterzijde van de iPhone 12 heeft een uitgebreide upgrade ondergaan, die ook aanwezig is bij de iPhone 13. Apple noemt het het meest geavanceerde systeem met twee camera's ooit. De grootste vernieuwing is dat de groothoek- en ultragroothoeklenzen 45° zijn gedraaid. Beide camera's staan nu diagonaal uitgelijnd. Bovendien zijn de lenzen elk uitgerust met een grotere of snellere sensor. Bovendien is er een geoptimaliseerde sensorverschuivingsstabilisatie die vloeiende opnamen vanuit beweging mogelijk maakt. De TrueDepth frontcamera heeft ook veel te bieden. Hij biedt dezelfde praktische functies als de camera's aan de achterzijde en maakt veilige gezichtsverificatie mogelijk.

Kleinere inkeping

Een inkeping is een uitstulping aan de bovenrand van het display van een smartphone, waardoor meer schermruimte beschikbaar komt. Sensoren, oortje en frontcamera zijn er meestal achter geïnstalleerd, dus fabrikanten kunnen niet helemaal zonder. Niettemin wordt voortdurend gezocht naar oplossingen om de inkeping zo klein mogelijk te houden.
In het geval van de iPhone 13 is dit goed gelukt. In vergelijking met de vorige modellen is de inkeping 1 mm hoger, maar 20% smaller. Om een smallere inkeping mogelijk te maken, is het camerasysteem aan de voorzijde achter de componenten voor Face ID, d.w.z. authenticatie via gezichtsscan, verkleind.

Bioscoopmodus en andere fotofuncties

De iPhone 13 is de perfecte smartphone voor fotografieliefhebbers en creatievelingen, niet alleen vanwege het verbeterde camerasysteem, maar ook vanwege de geavanceerde opnamemodi. Een belangrijke nieuwe functie is de cinemamodus. Het verplaatst automatisch mensen of voorwerpen die niet scherp zijn naar de achtergrond. Dit creëert een diepte-effect waardoor de actie er nog sfeervoller uitziet. Het is zelfs mogelijk om na het filmen de onscherpte aan te passen of de scherpstelling te wijzigen. In de bioscoopmodus worden video's altijd opgenomen in Dolby Vision HDR. Bovendien zijn een nachtmodus en een portretmodus beschikbaar. Ook kunnen tot maximaal vier personen in één beeld optimaal worden belicht via Smart HDR 4. Ook de functie "Fotografische stijlen" is vernieuwd. Het maakt het mogelijk om verschillende beeldaanpassingen te maken en zo foto's een persoonlijk tintje te geven. Kleuren kunnen bijvoorbeeld worden gedempt of versterkt zonder de huidskleur van de afgebeelde persoon te veranderen. Dit zijn geen filters die achteraf op de foto worden toegepast, maar de wijzigingen worden aangebracht terwijl de foto wordt genomen.

Helderder display

Lange tijd bedroeg de maximale helderheid van iPhone-schermen nauwelijks meer dan 600 candela per m². Dit verandert met de iPhone 13.
Het Super Retina XDR-scherm haalt meer dan 800 candela per m² en kan dus zeer helder worden ingesteld, wat vooral een voordeel is bij het lezen in direct zonlicht.
De kleurweergave is uitstekend. Zowel de DCI-P3 als de RGB kleurruimten worden volledig bestreken. Bovendien scoort het toestel met uitstekende contrastwaarden.

Snellere Processor

Apple heeft er een gewoonte van gemaakt om nieuwe iPhones uit te brengen in combinatie met een nieuwe processor. Dat is ook deze keer het geval. Samen met de iPhone 13 introduceert Apple de A15 Bionic, een krachtige processorchip die bestaat uit 6 CPU-kernen, waarvan er twee snel zijn en vier energiezuinig. Apple beweert dat dit een 50% snellere CPU en tot 30% snellere graphics mogelijk maakt in vergelijking met concurrerende Android-producten. De processor zorgt voor een energiezuinige werking en dus een langere batterijlevensduur.

Grotere Accu

De iPhone 13 is uitgerust met een grotere batterij dan de iPhone 12. De capaciteit is 3240 mAh. Dit verlengt de levensduur van de batterij met maximaal 2,5 uur. Om de batterij te sparen, kunt u overschakelen naar de Smart Data-modus wanneer u geen hoge datasnelheden nodig hebt.


De iPhone-13 modellen kort uitgelicht

Elke nieuwe iPhone-generatie omvat verschillende modellen die verschillen qua functies en prijs. Naast de standaard iPhone 13 is er de kleinere iPhone 13 mini en zijn er twee Pro-modellen: de iPhone Pro en de iPhone Pro Max. De Pro-modellen zijn gemaakt van roestvrij staal van chirurgische kwaliteit en bieden nog betere prestaties. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste specificaties:


iPhone 13 mini

De iPhone 13 mini heeft een 5,4" Super Retina XDR-display met een vernieuwingsfrequentie van 60 hertz. Hij is uitgerust met hetzelfde dubbele camerasysteem als de iPhone 13. Ook de frontcamera is identiek. Er zijn verschillen wat betreft de prestaties van de batterij. Met de iPhone 13 mini kunt u video's tot 17 uur en audio-video's tot 55 uur afspelen.

Ter vergelijking: de iPhone 13 heeft een afspeeltijd van maximaal 19 uur voor video's en maximaal 75 uur voor audiobestanden. De iPhone 13 mini kan een goed alternatief zijn, vooral voor universeel gebruik in het dagelijks leven. Hij wordt gekenmerkt door een kleiner scherm en een iets mindere accu, maar biedt dezelfde camera-uitrusting als de normale iPhone 13 en is iets goedkoper.

iPhone 13 Pro

Met zijn 6,1" Super Retina XDR-display is de iPhone 13 Pro net zo groot als de iPhone 13, maar de vernieuwingsfrequentie is twee keer zo hoog. Hij is 120 hertz, wat een zeer vloeiende weergave mogelijk maakt, zelfs bij veeleisende toepassingen. Apple noemt dit een ProMotion-scherm. De iPhone 13 Pro is in staat de verversingssnelheid aan te passen aan de opgehaalde inhoud om energie te besparen. De maximale helderheid van het display bedraagt 1000 candela per m². De opslagcapaciteit reikt tot 1 TB. Het grootste verschil tussen de iPhone 13 en iPhone 13 mini is het camerasysteem. Er is een drievoudige camera geïnstalleerd: naast een groothoek- en een ultra-groothoeklens is ook een telelens voor macro-opnamen geïntegreerd. Een drievoudige optische zoom maakt ook deel uit van de reeks functies. De videoweergavetijd bedraagt tot 22 uur.

Onze praktische tip: teksten scannen en invoegen met de camera

De iPhone 13 biedt allerlei instellingen en functies die uiterst nuttig zijn in het dagelijks leven. Als u bijvoorbeeld tekst wilt scannen en invoegen in een document, kunt u dit gemakkelijk doen met de camera. Om dit te doen, activeert u de camera en richt u die op de tekst. Tik vervolgens op het teksticoontje (drie lijnen in een vierkant) rechtsonder. Gebruik dit om de te scannen tekstregels te selecteren. Nu hoeft u alleen nog maar de selectie te kopiëren en in een programma of document van uw keuze te plakken.

FAQ – Veelgestelde vragen over de iPhone 13

Wat is het verschil tussen een inkeping en een ponsgat?

Terwijl een inkeping een zwarte balk is waarachter sensoren en een camera zijn aangebracht, is een ponsgat een klein zwart gaatje. Daarachter zit de frontcamera. Door de geringe afmetingen van het ponsgat moet het echter relatief klein zijn, wat meestal ten koste gaat van andere kenmerken zoals gezichtsherkenning. Terwijl Apple nog steeds vertrouwt op de inkeping, kiest Samsung bijvoorbeeld voor het punch-hole display.


Heeft de iPhone 13 een always-on display?

Nee, er is ook geen functie die lijkt op een always-on status.

Wat zijn de voordelen van een ultra-groothoek camera?

Een ultragroothoekobjectief biedt de mogelijkheid om een bijzonder grote beelddoorsnede vast te leggen en landschappen te fotograferen. Bovendien kunnen grote onderwerpen in hun geheel worden vastgelegd zonder dat u een stap achteruit hoeft te doen.


Ik kan mijn iPhone 13 niet ontgrendelen met mijn Apple Watch. Wat moet ik doen?

Het probleem is al bekend. Een oplossing is om het besturingssysteem van de iPhone bij te werken naar iOS 15.0.1.