Advies

Wat zijn LED inbouwspots?

LED inbouwspots behoren tot de groep woonkamerverlichting. Net als bij andere LED-lampen wordt het licht in de spot gegenereerd met LED's om energie te besparen. Moderne LED-technologie genereert niet veel warmte, waardoor inbouwspots ideaal zijn voor indirecte verlichting in interieurs. Ze worden geïnstalleerd in holtes of verlaagde plafonds en worden daarom vaak geïntegreerde verlichting genoemd. LED inbouwspots worden ook gebruikt voor wandverlichting of vloerverlichting in gangen of op trappen.

Welke soorten LED-inbouwspots zijn er? 

Als u op zoek bent naar LED inbouwspots, dan moet u rekening houden met de ruimte waar u deze wilt plaatsen. Binnensports bijvoorbeeld zijn niet geschikt voor buiten, en keukenspots zijn weer niet geschikt voor in de badkamer. Zo heeft u de keuze uit:

Waar moet u op letten bij het kopen van LED inbouwspots?

Prestaties en licht

 • Voldoende helderheid (aantal lumen)
 • Lichte kleur (enkele kleur of gekleurd)
 • Wittint: koel wit, warm wit, daglicht wit
 • Type verlichting: uitgebreid of gericht

Het juiste model

 • Compatibiliteit van de lampen met bestaande intelligente lichtregeling
 • De juiste vorm (panelen, spots, wand- of plafondlamp)
 • Inbouwdiepte van de lampen
 • Met transformator of zonder
 • IP-standaard: installatielocatie (vochtige ruimtes)

Functies

 • Dimbaar
 • Zwenkbaar
 • Indirecte lichtopening
 • Bestuurbaar via app of via Bluetooth
 • RGB

Onze praktische tip: controleer de lichtsfeer

Nu kunt u uw individuele lichtsfeer nog gemakkelijker regelen met de app of Bluetooth. Speciale LED inbouwspots en LED inbouwpanelen, zoals LED inbouwspots van Paulmann, kunnen eenvoudig vanaf de bank worden bediend. Met de gratis Paulmann app voor iOS en Android kun je ledverlichting aan- en uitzetten of dimmen. 

Creëer individuele lichtsferen met LED-inbouwspots

Met LED inbouwspots creërt u bijzondere lichtaccenten in u woonkamer. Moderne LED inbouwspots zijn bijzonder geschikt als plafond- en wandverlichting, maar kunnen ook in meubels en planken worden gebouwd. Vloerlampen verlichten donkere, lange gangen of donkere trappen. Speciale LED-vloerlampen voor buiten laten ook de entree of de tuin in een bijzonder licht schijnen. Dimbare LED inbouwspots maken ook een nog breder spectrum van lichtontwerp mogelijk. LED inbouwspots kunnen worden gebruikt voor algemene verlichting in het plafond of als zoneverlichting voor speciale woonruimtes. Verder zijn LED inbouwspots ideaal als sfeerverlichting en voor sfeervolle achtergrondverlichting.

FAQs: De meest gestelde vragen over LED inbouwspots

Hoe kom ik erachter welke inbouwdiepte ik nodig heb voor mijn LED inbouwspot?
Voor een succesvolle montage van uw LED inbouwspot moet de inbouwdiepte van de lamp overeenkomen met de omstandigheden van de muur. Om erachter te komen welke inbouwdiepte u heeft, meet u de afstand tussen de contactrand van het plafond of de muur en het hoogste punt van de LED-inbouwlamp, die zich meestal op de fitting bevindt. LED inbouwspots met inbouwdieptes van 0,5 cm tot 28 cm zijn verkrijgbaar in de Conrad online shop.

Wanneer heb ik een transformator nodig voor LED downlights?
U heeft een transformator nodig om een lage ingangsspanning om te zetten in een voldoende uitgangsspanning. Dus zodra je inbouwspotjes gebruikt die een te lage spanning hebben. Zorg er bij het afzonderlijk kopen van LED-downlights en transformatoren voor dat de parameters van beide modellen overeenkomen. LED-inbouwspots waarvoor een transformator nodig is, zijn al bij de levering inbegrepen. Wil je jezelf de transformator besparen, dan kan je bijvoorbeeld LED inbouwspots kopen op basis van 230 V.

Kan ik LED inbouwspots ook in vochtige ruimtes plaatsen?
Ja. In deze gevallen heeft u echter speciale LED inbouwspots met spatbescherming nodig. Let bij aanschaf van de LED inbouwspot op voldoende bescherming (IP44). 

Hoe monteer ik LED inbouwspots?
Om een LED inbouwspot correct te monteren, bereidt u eerst de opening in de gipsplaatwand voor of snijdt u de lampopening met een gatenzaag uit de panelen. Leg vervolgens de kabel voor de armatuur. Heeft u een ingebouwde LED spot met trafo - sluit deze dan nu aan en sluit elke lamp er individueel op aan. De lamp wordt van buitenaf in het afgewerkte plafond gemonteerd. Pas aan het einde steekt u de lampen in. Bekijk in ieder geval de montage-instructies die bij uw LED inbouwspot geleverd worden.

Is de lichtsterkte van LED-lampen vergelijkbaar met die van conventionele gloeilampen?
LED lampen schijnen net zo helder als conventionele gloeilampen en er is geen verschil in het subjectieve lichtgevoel. Bij LED inbouwspots is dit echter slechts in beperkte mate van toepassing, aangezien deze veelal worden gebruikt voor indirecte verlichting. In veel gevallen wordt het flikkervrije LED-licht als prettiger ervaren. 

Kunnen LED inbouwspots worden gedimd en wat zijn de voordelen?
Ja. Dimbare LED-downlights zijn gemarkeerd. Dimmen bespaart enerzijds elektriciteit en creëert anderzijds unieke lichtsferen die volledig kunnen worden aangepast aan individuele wensen.

Conclusie: het vinden van geschikte LED-inbouwspots

Houd bij het kiezen van de juiste LED inbouwspot rekening met de te verlichten ruimte. Is het een vochtige ruimte (badkamer, kelder) of een woonkamer? Wil je de LED inbouwspots aan het plafond of aan de muur, onder een plank of als vloerlamp installeren? Wilt u full area verlichting of wilt u accenten zetten met spots? Vraag uzelf bovendien af welke lichtkleur de juiste is voor uw project of of functies zoals dimbaarheid en zwenken een rol spelen. In de Conrad online shop vindt u een grote selectie aan verschillende LED inbouwspots, LED munten en LED inbouwpanelen. Even belangrijke accessoires zoals LED-drivers en LED-transformatoren. Hulp bij het winkelen: zodra u op een product klikt, worden vergelijkbare LED-inbouwspots en geschikte accessoires voorgesteld.