Advies

Alles wat u wilt weten over metaalzagen

Handzagen voor metaalbewerking zijn praktische hulpmiddelen voor allerlei werkzaamheden. Zij zagen metalen stukken zoals kabelgoten of metalen roosters. Zagen met de hand is een ongecompliceerd alternatief voor elektronische zaagmachines. Als u alleen kleine klusjes wilt doen, zijn handzagen ook goedkoper in aanschaf dan elektrisch aangedreven gereedschap. Onze gids legt uit waar u op moet letten bij uw keuze.

Wat onderscheidt metaalzagen van andere handzagen?

Bij het zagen is het juiste gereedschap belangrijk. Metaal is een hard materiaal en vereist daarom een robuuste zaag met een geschikt zaagblad.

Het zaagblad van een metaalzaag heeft meer tanden per lengte-eenheid dan een zaagblad voor zachtere materialen. Het is gemaakt van hard en taai materiaal zodat het bij het zagen metaal kan snijden. Tegelijkertijd leidt het robuuste ontwerp tot minder wendbaarheid:

Met een metaalzaag kunnen door de aard van het zaagblad alleen rechte sneden of sneden met een beperkte radius worden gemaakt. Als metaal abstracte vormen moet aannemen, wordt het geponst.

Waarvoor worden metaalzagen gebruikt?

Voor kleinere klussen en op plaatsen waar een elektrische zaagmachine niet kan worden gemanoeuvreerd, zijn handzagen nog steeds de betere keuze. Ze worden vaak gebruikt als aanvulling op zaagmachines in werkplaatsen en voor mobiel zaagwerk bij montagewerkzaamheden.

Handzagen voor metaal snijden bijvoorbeeld dunne metalen platen, buizen of profielen.

Waarom een speciale zaag voor metaal? De houder van metaalzagen is speciaal versterkt zodat hij niet vervormt of zelfs breekt bij het hanteren van het harde materiaal. Houten zaagbladen zijn ongeschikt voor metaal omdat ze te snel zouden slijten of niets kunnen uitrichten tegen de structuur van het materiaal. Het risico bestaat dat het zaagblad vervormt of zelfs breekt in plaats van het metalen werkstuk.

Welke metaalzagen zijn er?

Handzagen worden onderverdeeld in gespannen zagen en niet gespannen zagen:

Spanzagen

Bij spanzagen wordt het zaagblad met beide uiteinden in een frame geklemd. Door het spannen behoudt het tijdens het zagen de rechte geleiding, waardoor het niet opzij kan zwenken. Met een opgespannen zaag zijn dus preciezere zaagsneden mogelijk.

Spanzagen zijn onder andere beugelzagen en andere kaderzagen.

Ongespannen zagen

Bij ongeklemde zagen wordt het zaagblad slechts aan één kant vastgehouden door een handvat of greep. Een vertegenwoordiger van deze zagen is de klassieke vossenstaartzaag. Ongeklemde handzagen worden niet gebruikt voor metaal, omdat ze bij het zagen vastlopen in het harde materiaal.

Tip: Voor moeilijk bereikbare plaatsen zijn er bijna rechte metalen zagen waarvan de houder niet in de weg zit bij het manoeuvreren. Ze werken met versterkte zaagbladen om de trekkrachten op het werkstuk te weerstaan.

Aandachtspunten bij het kiezen van een metaalzaag

Metaalzagen zijn al verkrijgbaar voor weinig geld. Afhankelijk van het beoogde gebruik volstaat een goedkoop model als het alleen gaat om het grof zagen van metalen onderdelen. Als het gereedschap daarentegen vaak en professioneel moet worden gebruikt, is het de moeite waard om verschillende metaalzagen en hun functies te vergelijken.

Voor de wendbaarheid van een metaalzaag en nauwkeurig zagen zijn er een paar aandachtspunten met betrekking tot het zaagblad, het frame, de houder en het handvat:

Na het zagen: hoe metalen zaagkanten succesvol te polijsten

Wat voor hout en andere materialen schuren heet, heet voor metaal polijsten. Daarom zijn er polijstpapier en polijstmachines voor metaal, in plaats van schuurpapier en schuurmachines voor hout. Sommige universele schuurpapieren zijn ook geschikt voor metaal.

Er worden verschillende polijsttechnieken gebruikt om vervolgens de snijranden recht te maken en het risico van verwondingen weg te nemen:

  • Manuele afwerking met polijstpapier, universeel schuurpapier of metaalvijlen
  • Elektrische polijstmachines

Daarna wordt in sommige gevallen een laklaag aangebracht om eventuele laatste oneffenheden te bedekken.

Veiligheidsbericht:

Bij het zagen wordt het metaal aan de snijkant in kleine spaanders verdeeld. Metaalspanen zijn vaak scherpgerand en vormen dus een risico op letsel. Bij het zagen en polijsten is het daarom raadzaam met beschermende handschoenen te werken. Als er elektrische machines worden gebruikt, moet u ook een oogbeschermingsbril dragen om u te beschermen tegen rondvliegende spaanders.