bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn mini-pc's?

Mini-pc's zijn volwaardige computers in een klein, zeer compact formaat, die door hun ruimtebesparende ontwerp geen grote behuizing nodig hebben. Dergelijke p's worden in bijzonder kleine versies samengevat onder de term "Small Form Factor (SFF) pc's;. De bekendste voorbeelden van mini-pc's zijn de Apple MacMini (slechts ca. 4 centimeter hoog) en de Raspberry Pi, die in losse componenten verkrijgbaar is.

Volwaardige computerfuncties in miniformaat

De meeste mini-pc's hebben slechts het formaat van een gameconsole en wegen minder dan 1 tot ongeveer 2,5 kilogram. Desalniettemin bevatten ze alles wat u van een computer thuis of op kantoor zou willen hebben. Ondanks het kleine behuizingsvolume van ca. 1,5 tot 5 liter is een krachtige processor met ingebouwde grafische chip of zelfs een losse grafische kaart te vinden, evenals een grote harde schijf en alle benodigde interfaces. Net als bij een conventionele desktop-pc kunnen hardware zoals de muis en het toetsenbord, de externe monitor en het geluidssysteem worden aangesloten. Mini-pc's kunnen ook worden gebruikt als mediacenters voor thuis en zelfs om te gamen.

Deze veelzijdigheid laat zien dat mini-pc's door hun kleine formaat het ideale compromis zijn tussen de prestaties van een grote desktop-pc en de ruimtebesparende, flexibele mobiliteit van een laptop.  

Kerneigenschappen van mini-pc's: hier moet u bij het kopen op letten

  • Behuizing volume Mini-pc's met een behuizingsvolume tot 2 liter doen hun naam eer aan. Vanaf ca. 5 liter spreekt men van midi-behuizingen - deze grotere versies zijn meestal krachtiger dankzij meer ruimte voor een krachtig interieur. Ter vergelijking: de klassieke desktop pc heeft een full tower-behuizing met een inhoud van zo'n 40 liter.

  • Werkgeheugen Terwijl mini-pc's met een lagere prestatie zich redden met een tot twee gigabyte RAM, kunnen geavanceerde apparaten tot 8 gigabyte worden gebruikt. Voor mediagebruik en kantooractiviteiten zou 2 tot 4 gigabyte voldoende moeten zijn - hier is de selectie het grootst.

  • Informatie Al uw belangrijke gegevens moeten natuurlijk een plekje op de mini-pc vinden. Maar de harde schijf wordt doorslaggevend wanneer u de mini-pc wilt gebruiken als multimedia-archief en harddiskrecorder.

  • Processor Kleine en goedkope mini-pc's bevatten meestal de zwakkere, maar zeer kleine Intel Atom- of AMD Brazos-processors die zijn ontwikkeld voor smartphones, tablets en netbooks. Snelle Intel Core- of AMD-processors zorgen voor meer prestaties, maar ze hebben ook meer ruimte nodig, zodat ze waarschijnlijker worden geïnstalleerd in middelgrote mini-pc's en in de hogere middenklasse qua prijs. Met een huidige Intel Core of snelle AMD processor (afhankelijk van de andere componenten) is er nauwelijks verschil in prestatie ten opzichte van de desktop pc.

  • Interfaces Uiterlijk als het om de interfaces gaat, wordt het toepassingsgebied van de mini-pc bepaald. De meeste apparaten hebben Wifi-, LAN-, USB-, Bluetooth-, display- en audio-interfaces. Voor gebruik in combinatie met een televisie, meerdere monitoren of een geluidssysteem dient u belang te hechten aan minimaal één HDMI-aansluiting, seriële interfaces (let op het aantal polen) en audio-uitgangen. Een kaartlezer, ten minste één optische drive (idealiter Blu-Ray, aangezien deze achterwaarts compatibel is met dvd's) en PCIe-interfaces voor het aansluiten van afzonderlijke componenten zoals grafische kaarten op de processor zijn ook praktisch.

Onze praktische tip
Een mini-pc zonder actieve ventilator kan tijdens rekenintensieve taken oververhit raken. Weet u van tevoren al dat u geavanceerde rekenkracht nodig hebt, kies dan voor een apparaat met actieve ventilatie - maar lees vooraf in de productbeschrijving of klantrecensies of de ventilatie het geluidsniveau aanzienlijk kan verhogen.

Toepassingsgebieden voor mini-pc's: surfen, spelen, werken, entertainment 

Traditioneel vervangt de Mini PC het bureaublad op het bureau (en creëert zo meer ruimte voor andere dingen) of als mediacenter in de huiskamer. Maar zelfs voor frequente reizigers die meer nodig hebben dan alleen een tablet onderweg, en voor gamers, zijn er geschikte apparaten die vooral verschillen in hun innerlijke waarden (en dus in hun grootte).

Basistoepassingen thuis en op kantoor

Kleine mini-pc's met een behuizingsvolume tot 1,5 liter zijn vaak verkrijgbaar voor minder dan 300 euro en worden ook wel "Nettop" of "Nettop Box" genoemd. De kleine Intel Atom-processors en onboard grafische chips zijn meestal geïnstalleerd, maar de meeste modellen bieden veel aansluitingen voor multimedia- en kantoorapparatuur. Voor eenvoudige kantoortoepassingen en om te surfen, naar muziek te luisteren en thuis te streamen, zijn nettops ideaal - en presteren ze veel beter dan de meeste andere mini-pc's in termen van prijs.

Mini-pc's als mediacentra

Veel mini-pc's hebben de aanduiding "HTPC" in hun naam. Deze "Home Theater-pc's", ook wel "Media Center-pc's" genoemd, zijn speciaal ontworpen voor gebruik als modulaire mediacentra. Uiteraard kunnen ze via HDMI en / of display-interfaces op de televisie worden aangesloten en zo dienen als digitaal mediaarchief en speler. Maar de mogelijke toepassingen gaan veel verder: digitale televisie en IP-tv kunnen rechtstreeks via de HTPC worden gebruikt, het kan dienen als een harddiskrecorder en videogameconsole en kan bijna alle denkbare online-inhoud weergeven en streamen (of downloaden en permanent opslaan). Als private mediaserver kan een HTPC media leveren voor andere apparaten zoals smartphones, tablets en laptops, en als smart home center kan hij verlichting of verwarming regelen. 

Krachtige mini-pc's als desktopvervanger en voor gamers

Als een duidelijke power plus ten opzichte van de gemiddelde mini-pc vereist is, zijn pc's in midi-behuizingen met een behuizingsvolume tot 5 liter de eerste keuze. Ze bevatten meestal volledige processors met meerdere cores, soms zelfs met een losse grafische kaart. Grotere mini-pc's, die tussen de circa 400 en 800 euro kosten, lopen ook vaak een stap voor wat betreft het aantal handige interfaces.

Gamers met hun hoge eisen denken niet per se meteen aan een mini-pc - de uitbreidbaarheid en uitbreidbaarheid zijn immers zeer beperkt. Sommige fabrikanten, zoals Shuttle, zijn er desondanks in geslaagd om de compactheid van een mini-pc te combineren met de prestaties van een echt gamingapparaat: dergelijke gamingmini's hebben aparte grafische kaarten, snelle SSD-harde schijven, gemiddeld 8 gigabyte RAM en actieve ventilatie.

Een volwaardige computer ter grootte van een USB-stick

De nieuwste Mini PC's kunnen in zo'n klein formaat gemaakt worden dat ze een nieuwe naam hebben gekregen: Micro PC's, ook wel PC Sticks genoemd. Met een lengte van minder dan 10 centimeter zien ze er verwarrend uit als een gewone USB-stick, maar bevatten ze een complete computer voor alle basistoepassingen, inclusief het besturingssysteem. De micro-pc wordt via HDMI op elke monitor aangesloten, de muis en het toetsenbord kunnen via bluetooth worden aangesloten - en een klein mediacenter, een surf-pc of een eenvoudige kantoorcomputer voor basistoepassingen is klaar voor gebruik. Daarnaast spreekt de prijs voor zich: goede micro-pc's, zoals de baanbrekende Intel Compute Stick, zijn verkrijgbaar voor nog geen 200 euro. Deze variant is ideaal voor frequente reizigers of als minimale oplossing voor thuis en op kantoor.

Voor- en nadelen van mini-pc's

Hoewel mini-pc's de voordelen van laptops en desktop-pc's combineren en extreem veelzijdig zijn, hebben ze natuurlijk ook een addertje onder het gras: afhankelijk van het model zijn hun prestaties beperkt, want in plaats van sterke Intel Core- of AMD-processors levert soms alleen een Intel Atom of AMD Brazos de kracht . Dergelijke kleine mini-pc-versies hebben vaak maar één harde schijf, één schijf, weinig interfaces en lopen het risico op oververhitting door een gebrek aan actieve ventilatie. Daarnaast geldt voor bijna alle mini-pc's het volgende: het upgraden of vervangen van componenten is zelden mogelijk. Dus als u handwerk wilt doen of vaak veeleisende taken wilt uitvoeren, bent u waarschijnlijk beter af met een grote full-tower pc.

Bent u daarentegen op zoek naar een klein, flexibel, energiebesparend, stabiel en stijlvol alternatief voor de veel te grote, stoffige desktop pc in de huiskamer of op kantoor, dan bent u blij met een mini pc.

Nettopboxen zijn de goedkope basisversie van mini-pc's en zijn ideaal voor 's avonds online winkelen en eenvoudige kantoortaken. Micro-pc's bieden vergelijkbare diensten ter grootte van een USB-stick. Met deze varianten zijn rekenintensieve toepassingen niet haalbaar, maar leveren ze alle basiscomputerfuncties voor minder dan 200 tot circa 300 euro. Precies het tegenovergestelde hiervan zijn de krachtige mini-pc's met snelle processors en grafische kaarten - ze veroorzaken geen problemen met veeleisende productieve taken of tijdens het spelen. HTPC's zijn perfect voor uw eigen kleine mediacenter in de huiskamer thuis, die is aangesloten op een televisie, geluidssysteem en internet - ze moeten gewoon goed geconfigureerd zijn om probleemloos met alle apparaten te kunnen communiceren.