Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat zijn outdoor smartphones?

Smartphones zijn een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden - dit geldt zowel voor het privéleven als voor het dagelijkse werk. Aangezien conventionele smartphones extreem krachtige, maar tegelijkertijd gevoelige apparaten zijn, zijn ze niet geschikt voor gebruik in elke omgeving. Op bouwplaatsen, in industriële toepassingen en overal waar ongebruikelijke omstandigheden heersen, bijvoorbeeld verhoogde stof- en vochtigheidsniveaus en extreme temperaturen, zijn speciale smartphones voor buitenshuis de voorkeur. Deze modellen zijn gewapend tegen ongunstige externe omstandigheden.

Kortom, outdoor-smartphones zijn zeer krachtige smartphones die qua functionaliteit op geen enkele manier onderdoen voor conventionele apparaten en gebaseerd zijn op de nieuwste technologieën. Ze kunnen worden uitgerust met een simkaart en hebben gemeenschappelijke transmissiestandaarden zoals GSM / 2G, UMTS / 3G en LTE / 4G LTE om internettoegang en satellietcommunicatie altijd en overal mogelijk te maken. Op deze manier wordt zowel de overdracht van belangrijke meetgegevens en beelden in een professionele context als communicatie op verschillende manieren gegarandeerd.

Maar robuuste smartphones voor buitenshuis worden niet alleen in de commerciële sector gebruikt. Bovendien zijn deze apparaten ideaal voor buitensportliefhebbers die zich onder zware omstandigheden blootstellen aan de elementen, zoals klimtochten of wildwatervaren. Gewone smartphones zouden in dergelijke situaties zeer waarschijnlijk worden beschadigd.

Wat smartphones voor buitenshuis kunnen doen

Outdoor smartphone

Outdoor-smartphones zijn qua functionaliteit "normale" smartphones. Ze hebben krachtige processors, aanraakschermen en een gemeenschappelijk besturingssysteem, meestal een Android-besturingssysteem. De gebruiker kan alle apps gebruiken die hij wil en die op het besturingssysteem draaien.

Veel speciale smartphone-apps en randapparatuur die op smartphones worden bediend, worden op grote bouwplaatsen en in industriële operaties gebruikt, bijvoorbeeld voor datametingen. Outdoor-smartphones bieden de mogelijkheid om deze functies zelfs in ongunstige omstandigheden te gebruiken.

Bovendien hebben smartphones veel te bieden voor buitengebruik die conventionele apparaten vanwege hun ontwerp niet kunnen doen:

 • Ze moeten minstens gedeeltelijk beschermd zijn tegen vloeistof, d.w.z. bestand zijn tegen spat- en regenwater of zelfs bestand zijn tegen tijdelijke of permanente onderdompeling zonder schade.
 • Een andere oorzaak van schade aan smartphones kan het binnendringen van stof en andere fijne deeltjes zijn. Buitenvarianten zijn speciaal afgedicht en laten geen deeltjes binnendringen.
 • Het glazen oppervlak van smartphones is gevoelig en vertoont barsten, zelfs bij puntbelastingen van rond de 5 Newton. Outdoor smartphones zijn vaak voorzien van speciaal glas dat tot acht keer de belasting kan weerstaan. Afhankelijk van het model zijn deze apparaten zelfs bestand tegen vallen op beton tot een hoogte van twee meter.
 • Daarnaast zijn veel modellen voorzien van speciale beschermhoezen die beschermen tegen stoten en vallen. Deze apparaten worden "robuust" genoemd, van het Engelse woord robuust (in het Duits: robuust).
 • Afhankelijk van het beoogde gebruik kan het nodig zijn dat een smartphone bestand is tegen extreme temperaturen en hoge temperatuurschommelingen. De fabrikanten geven de temperatuurbereiken aan in de productbeschrijvingen; deze kunnen in totaal oplopen tot 100 graden Celsius.
 • Wie buiten werkt, draagt vaak handschoenen. De bediening van normale aanraakschermen is met handschoenen moeilijk of zelfs onmogelijk. Om deze reden hebben speciale mobiele telefoons voor buiten aanraakschermen die zijn ontworpen voor gebruik met handschoenen.

Naast deze functies hebben de meeste smartphones voor buitenshuis krachtige camera's die zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden afbeeldingen met een hoge resolutie maken. Andere kenmerken, zoals speciale veiligheidsfuncties in geval van nood of gezichtsherkenning, verschillen van model tot model.

Handige accessoires voor uw outdoor-smartphone: privacy en schermbescherming

Bescherm uw outdoor-smartphone tegen ongewenste blikken vanaf de zijkant met een privacy screenprotector. Onze 3M-productzoeker leidt u met slechts een paar klikken naar de juiste bescherming voor uw product.

Naar de 3M-productvinder

Certificeringen en beschermingsklassen van smartphones voor buitenshuis

Om zeker te zijn van de functionaliteit van de outdoor smartphone, zijn de meeste toestellen voorzien van een referentie naar productie volgens diverse certificeringen. Dit garandeert dat het apparaat bepaalde spanningen kan weerstaan. De beschermingsklasse volgens IP-normen (International Protection) geeft informatie over waartegen het geselecteerde model is beschermd. De specificatie is gemaakt met de afkorting "IP", gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen in het apparaat, d.w.z. stof en vuil. Het tweede cijfer geeft bescherming tegen de effecten van water aan.

Outdoor

De beschermingsklassen tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen zijn als volgt gedefinieerd:

 • Beschermingsklasse 4: Bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen vanaf 1 mm diameter
 • Beschermingsklasse 5: Bescherming tegen het binnendringen van stof in schadelijke hoeveelheden
 • Beschermingsklasse 6: volledige bescherming tegen het binnendringen van stof


De beschermingsklassen tegen het binnendringen van water zijn:

 • Beschermingsklasse 4: Bescherming tegen spatwater
 • Beschermingsklasse 5: Bescherming tegen waterstralen
 • Beschermingsklasse 6: Bescherming tegen sterke waterstralen
 • Beschermingsklasse 7: Bescherming tegen tijdelijke onderdompeling
 • Beschermingsklasse 8: Bescherming tegen permanente onderdompeling


Sommige smartphones voor buitenshuis zijn gecertificeerd volgens IP68, d.w.z. volledig beschermd tegen stof en water.

Meer informatie over de IP-classificeringen

Naast bescherming tegen water en stof kunnen er nog aanvullende eisen gelden voor bescherming, bijvoorbeeld tegen sterk zonlicht, hoge temperatuurschommelingen en vallen. Sommige fabrikanten geven duidelijke waarden voor verschillende scenario's waarin de smartphone niet wordt beschadigd.

Daarnaast wordt voor sommige producten verwezen naar een andere fabricagestandaard op basis waarvan de apparaten worden vervaardigd: de Amerikaanse militaire norm MIL-STD-810G. De standaard bestaat uit enkele honderden pagina's die testmethoden voor militair materieel beschrijven. Apparaten die volgens deze norm zijn vervaardigd, moeten bestand zijn tegen luchtdrukken van verschillende niveaus, ongevoelig zijn voor water, stof, hitte en kou en voor schokken en zelfs voor drukgolven bij explosies. In tegenstelling tot IP-certificering wordt productie volgens MIL-STD-810G niet gecontroleerd door onafhankelijke instanties en stelt daarom alleen dat de fabrikanten zich in principe oriënteren op deze normen.

Outdoor

Sterke batterijen voor een lange gebruiksduur

Batterijen van conventionele smartphones die de hele dag in gebruik zijn, moeten meestal 's nachts worden opgeladen. Hun capaciteit ligt tussen 1.500 en 2.700 mAh. De capaciteitswaarden van outdoor smartphones zijn soms beduidend hoger, het toestel zou immers de hele dag mee moeten gaan, ook bij veelvuldig bellen en ander intensief gebruik in de dagelijkse praktijk. Buitensporters die meerdere dagen onderweg zijn, moeten er ook op kunnen vertrouwen dat de mobiele telefoon lang meegaat, ook als deze tussendoor niet regelmatig kan worden opgeladen. Sommige fabrikanten rusten de smartphones uit met batterijen die twee keer zo hoge of zelfs hogere capaciteiten hebben dan conventionele smartphonebatterijen.

Onze praktische tip

Selecteer vervolgens uw outdoor-smartphone in welke omgeving deze moet worden gebruikt. De aangeboden modellen hebben verschillende focussen. Heeft u vooral bescherming nodig tegen stof en water? Let dan op de certificering volgens IP68. Als u de smartphone ook wilt beschermen tegen vallen op harde oppervlakken, is een robuust apparaat met een stevige beschermhoes wellicht geschikt voor u.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord