bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Raspberry Pi 4B: Experimenteren met de populaire single-board computer

Veel fabrikanten van computertechnologie maken tegenwoordig gebruik van ontwerpen om precies aan te geven wanneer, hoe en waar hun apparaten moeten worden gebruikt. Niet zo met de nieuwe Raspberry Pi 4. Zonder behuizing en met een verscheidenheid aan compatibele uitbreidingen, nodigt de single-board computer uit tot experimenteren. In onze gids vindt u wat deze kleine krachtpatser onderscheidt van zijn voorgangers en waar u hem voor kunt gebruiken.


In ons artikel over de Raspberry Pi 4 vindt u algemene informatie over de kleine single-board computer. Van bouw en installatie tot de verschillende varianten van de Raspberry Pi.

Ga naar het artikel over de Raspberry Pi »


Wat maakt de Raspberry Pi 4B anders dan zijn voorgangers?

De Raspberry Pi 4 Model B is sinds juni 2019 op de markt. Slechts een goed jaar scheidt het van de voorganger versie Raspberry 3 Model B +. Technisch gezien maakt de nieuwere versie echter een grote sprong voorwaarts, te beginnen met de SoC. Raspberry vertrouwt nog steeds op een quad-core systeem van Broadcom. De BCM2711 bevat echter krachtige Cortex-A72 kernen die de Cortex-A53 van de BCM2837 SoC ingebouwd in de Raspberry Pi 3+ overtreffen in termen van snelheid, met een kloksnelheid van 1,5 GHz elk.

De GPU van de nieuwe SoC kan ook veel meer. De VideoCore VI grafische processor heeft een snelheid van 500 MHz en is daarmee 25 procent sneller dan zijn voorganger. Daarnaast profiteert het van een meer up-to-date API, OpenGL ES 3.0. Voorheen waren er voor Raspberry Pis alleen versies 1.0 en 2.0 beschikbaar, waardoor gebruikers moesten bezuinigen op het renderen van met name 3D graphics. Met de nieuwe architectuur biedt de Raspberry Pi 4 volledig nieuwe grafische mogelijkheden. Voorheen waren een maximale resolutie van 1080p Full HD en 30 beelden per seconde mogelijk. De Raspberry Pi 4, daarentegen, maakt 60 fps en 4K UltraHD mogelijk.

Dit kan echter alleen volledig worden benut dankzij het uitgebreide RAM-geheugen. De Raspberry Pi 4 slaat in twee opzichten een nieuwe weg in op het gebied van RAM. Ten eerste is tot 4 GB RAM mogelijk bij het nieuwe model, vier keer zoveel als bij zijn voorgangers. Ten tweede, heeft u dit niet nodig, dan zijn er ook 2 andere variaties beschikbaar, namelijk in 1 GB en 2 GB. Zelfs met dezelfde RAM-grootte presteert het LPDDR4-geheugen van de Raspberry Pi 4 beter dan het eerder geïnstalleerde LPDDR2-geheugen. 

De interfaces van de randapparatuur zijn herzien om de aanzienlijk hogere specificaties tot hun recht te laten komen. In plaats van een aansluiting voor een gewone HDMI-kabel of mini-HDMI, heeft de Raspberry Pi 4 twee micro-HDMI-aansluitingen voor 4K UHD-schermen. Bij gelijktijdig gebruik haalt de SBC echter slechts 30 fps. Het biedt alleen vloeiendere 60 frames met een UHD-scherm. Raspberry heeft twee van de vier USB 2-poorten van de Pi 3 vervangen door USB 3.0-poorten, die een aanzienlijk hogere gegevensoverdrachtsnelheid hebben. Verbeterde gegevensoverdracht wordt ook geboden door een LAN-aansluiting voor Gigabit Ethernet, WiFi volgens IEEE 802.11b/g/n/ac (2,4 en 5 GHz) en ondersteuning voor Bluetooth 5.0. Voorgaande modellen hebben ofwel helemaal geen Bluetooth of hoogstens Bluetooth 4.2.


Toepassingsgebieden voor de Raspberry Pi 4B

Het oorspronkelijke idee achter de Raspberry Pi is niet louter commercieel. Geïnspireerd door de single-board computers uit zijn jeugd, ontwikkelde Eben Upton in 2012 het eerste model om jonge mensen te bereiken. Met behulp van een goedkoop, veelzijdig en gemakkelijk toegankelijk apparaat moeten zij in staat zijn praktisch te leren hoe computers werken. Met name de goedkoopste versie van de Raspberry Pi 4 met 1 GB RAM is nog steeds perfect als lesmateriaal voor beginnende technici.

Zijn uitgesproken achterwaartse compatibiliteit en betrekkelijk lage aanschafkosten maken hem ook geschikt voor typische toepassingsgebieden van andere moderne single-board computers. Dankzij de vele interfacemogelijkheden kunnen hobbyisten de Raspberry Pi 4 aansluiten op diverse uitbreidingen en sensoren, bijvoorbeeld om huishoudelijke apparaten en taken te automatiseren.

De aanzienlijk hogere prestaties in vergelijking met de Raspberry Pi 3 openen nieuwe toepassingsgebieden of verbeteren de bruikbaarheid van de Raspberry Pi op bepaalde gebieden. Dankzij het grotere geheugen en de hogere gegevensoverdrachtssnelheid kan de Raspberry Pi 4 doeltreffender worden gebruikt als miniserver. Aangezien de computer grafisch meer kan en over een video-output van hogere kwaliteit beschikt, is hij ook beter geschikt als mediacenter of console voor retrospelletjes. Raspberry zelf maakt er geen geheim van dat het model is ontworpen als een uitstapje naar de PC-markt. Vooral de versie met 4 GB RAM is geschikt voor basis kantoortoepassingen omdat hij niet vastloopt, zelfs niet met meerdere browservensters, een open document en muziek op de achtergrond. De mogelijkheid om een tweede monitor aan te sluiten komt ook de toepassing als PC ten goede.

Voor bepaalde toepassingen vindt u in ons assortiment sets, bijvoorbeeld een Education Set en een Din-Rail Set. Naast de Raspberry Pi 4b bevatten de handige opbergkoffers alle belangrijke componenten voor de betreffende beoogde toepassing.


Bouw uw eigen cloud-oplossing met de Raspberry Pi 4b

Back-ups maken van gegevens en er overal toegang toe hebben, is tegenwoordig een onderdeel van het dagelijks leven. Met de Raspberry Pi kunt u uw eigen cloudserver bouwen, waardoor u volledig onafhankelijk bent van traditionele cloudproviders.

U heeft nodig: een Raspberry Pi Model 4B met 4 GB RAM, een microSD-kaart en een geschikte voeding met een USB-C-stekker.

Onze video laat precies zien hoe u uw eigen cloud server kunt bouwen!

Onze praktische tip: gebruik koellichamen

Hoge temperaturen zijn schadelijk voor elke computer. In extreme gevallen kan blijvende schade aan de hardware ontstaan of zelfs brandgevaar. Veel computers stellen hun prestaties zo nodig af en schakelen zonder waarschuwing uit wanneer oververhitting dreigt. Niet opgeslagen gegevens kunnen daarbij verloren gaan.

Raspberry heeft de firmware-update VLI uitgebracht, die de bedrijfstemperatuur van de Raspberry Pi 4 verlaagt door Active-State Power Management (ASPM) te activeren. Om er echt voor te zorgen dat de afvalwarmte de single-board computer niet aantast, is het raadzaam een koellichaam te gebruiken. In onze winkel vindt u geschikte koellichamen die tegen relatief lage kosten effectief helpen beschermen tegen oververhitting.

FAQ - veelgestelde vragen over de Raspberry Pi 4B

Is het de moeite waard om van een Raspberry Pi 3 te upgraden naar versie 4?


Het hangt er allemaal vanaf voor welke toepassing de Raspberry Pi bedoeld is. Een Raspberry Pi 3+ die is geïnstalleerd in een ingebed systeem dat aan zijn doel beantwoordt, kan dat blijven doen. In dat geval is een prestatieverhoging niet noodzakelijk de moeite waard om het te verwijderen en te installeren. Hetzelfde geldt voor de Raspberry Pi als leerproject. Basiskennis van computertechnologie kan ook worden aangeleerd met een ouder model. Wie nog geen Raspberry Pi bezit of hem dagelijks actief gebruikt, bijvoorbeeld als multimediacentrum of pc, moet zeker voor de veel betere Raspberry Pi 4 gaan.

Is de Raspberry Pi 4 compatibel met Windows?

Veel gebruikers van Raspberry Pis hebben al lang de wens om Windows te kunnen gebruiken. Met Windows RT bestaat al jaren een versie van Microsofts besturingssysteem die geschikt is voor apparaten met ARM-architectuur. Afgezien van zeer complexe workarounds is de 1 GB RAM van de Raspberry Pis echter niet voldoende voor een volwaardige desktopversie. Alleen een afgeslankte versie die was afgestemd op het internet der dingen was compatibel. Met het verhoogde RAM-geheugen van de Raspberry Pi 4 is er niets aan te merken op een Windows-alternatief voor Linux-systemen, althans wat de hardware betreft. Volgens Raspberry-oprichter Eben Upton zou Microsoft echter veel werk moeten verzetten om Windows 10 te optimaliseren voor bijvoorbeeld de Raspberry Pi. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Microsoft dit project in de nabije toekomst zal aanpakken.

Geschikte accessoires voor de Raspberry Pi 4B