bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Smart TV: Onmisbaar voor woonkamer en kantoor

Slimme tv's combineren geavanceerde technologie met een hoog niveau van gebruikerscomfort. Ze worden niet alleen in particuliere huishoudens gebruikt voor amusementsdoeleinden, maar ook in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor presentaties. Op deze pagina leest u wat een Smart TV onderscheidt en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.Wat maakt een tv smart?

In tegenstelling tot een gewone TV wordt een Smart TV gekenmerkt door computerachtige kenmerken en functies. Het kan worden aangesloten op het internet en worden gebruikt voor bijvoorbeeld browsen of streamen. Door toegang tot het internet biedt een Smart TV aanzienlijk meer gebruiksmogelijkheden dan een klassieke TV. Er is een enorm scala aan apps, mediabibliotheken, aanbieders van video-on-demand, muziekbibliotheken en streamingdiensten beschikbaar, waarvan de inhoud op elk moment, gratis of tegen betaling, toegankelijk is.

Het scala aan functies van een Smart TV kan in een oogwenk worden uitgebreid en aangepast aan individueel gebruikersgedrag. Toegang tot sociale netwerken is ook gemakkelijk te realiseren. Bovendien heeft bijna elke Smart TV slots voor geheugenkaarten en USB-interfaces waarmee video- of audio-inhoud van SD-kaarten, externe harde schijven of USB-sticks kan worden afgespeeld. In de meeste gevallen wordt de verbinding met het internet tot stand gebracht via WLAN, maar het kan ook met behulp van bijvoorbeeld digitale ontvangers, consoles of mediadongles. In dit geval wordt het een aangesloten TV genoemd. 

Smart TV's worden ook aangeboden samen met zeer functionele afstandsbedieningen die spraakbediening via een geïntegreerde microfoon mogelijk maken. De stemcommando's worden opgenomen en in de vorm van audiosignalen via de internetverbinding doorgestuurd naar een cloud server. Daar worden ze geïnterpreteerd en omgezet in commando's die de TV kan begrijpen. 

Bediening via app en mobiel apparaat wordt steeds populairder. Veel fabrikanten bieden downloadbare toepassingen voor hun smart-tv's die op een smartphone of tablet kunnen worden geïnstalleerd. Dit heeft het voordeel dat het aantal randapparatuur wordt verminderd. Bovendien is de bediening via een aanraakscherm uiterst comfortabel.Schermtechnologieën van Smart TV's in één oogopslag

Smart tv's zijn ontworpen als flatscreen tv's en kunnen hoge resoluties weergeven tot en met Ultra HD. Ze zijn gebaseerd op verschillende schermtechnologieën, die bijna altijd contrastrijke, heldere en scherpe beelden leveren, maar specifieke voor- en nadelen hebben. Daarom is het niet geheel irrelevant op welke technologie een Smart TV is gebaseerd.Voor welke soorten ontvangst zijn smart-tv's geschikt?

Een van de grote voordelen van smart tv's is dat er niet per se een tv-aansluiting nodig is om tv-signalen te ontvangen. Via streaming kan het tv-programma via een app of online mediabibliotheek worden ontvangen en live of time-shifted worden bekeken. Het enige wat nodig is, is een internetverbinding. 

In principe is het echter ook mogelijk om met een Smart TV traditioneel via de kabel (DVB-C of DVB-C2), satelliet (DVB-S of DVB-S2) of aardse antenne (DVB-T of DVB-T2) tv-signalen te ontvangen, mits de bijbehorende tv-aansluiting beschikbaar is. Wij hebben enkele interessante feiten over de drie opvangmogelijkheden op een rijtje gezet:

Smart TV's bieden overigens standaard een HbbTV-functie (Hbb = Hybrid broadcast broadband). Met deze functie kan aanvullende inhoud en programma-informatie over TV-programma's worden geladen en live worden geraadpleegd, als een soort teletekst. De uitzending vindt deels plaats via digitale televisie (uitzending) en deels via internet (breedband).Waar moet u op letten als u een smart tv koopt?

Niet alle Smart TV's zijn hetzelfde. Er is een breed scala aan tv's die worden aangegeven als smart, maar misschien niet bieden wat u van een smart tv verwacht. Het probleem is dat de term niet duidelijk gedefinieerd is. Er moet in elk geval een internetverbinding en een geavanceerde functionaliteit en bediening aanwezig zijn om van een smart TV te kunnen spreken. Bij de selectie spelen verschillende parameters een rol. Het gaat bijvoorbeeld om de schermdiagonaal: hoe groot moet de TV zijn en is er een voldoende grote zitafstand om een optimaal zicht te garanderen? Verder is het belangrijk om na  te denken over welke schermtechnologie en resolutie de set moet hebben. OLED-tv's scoren punten met briljante kleuren en echte zwartniveaus, maar ze kosten veel en kunnen na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen in de vorm van inbrandeffecten. LED-tv's zijn goedkoper en een goede keuze als u kunt leven met een minder diep zwart beeld. QLED TV's zijn een goed compromis tussen de twee technologieën.

Wat de resolutie betreft, werd Full HD tot enige tijd geleden nog beschouwd als de standaard. Momenteel lijkt dit te worden vervangen door Ultra HD of 4K. Zelfs 8K-tv's zijn al af en toe op de markt, hoewel het aanbod van bijbehorende content nog ontbreekt. Daarom heeft investeren in een 8K-tv nog niet veel zin. Welke resolutie de juiste is, hangt ook af van de schermgrootte en de zitafstand. Op een kleine 37-inch set zie je genoeg op een zitafstand van ruim 2 meter, zelfs in HD-resolutie. Ultra-HD zou hier volledig oversized zijn, vooral omdat de details helemaal niet zichtbaar zouden zijn. Daarom moet de resolutie hoger zijn naarmate het scherm groter is. UHD 4K wordt in ieder geval aanbevolen voor apparaten van 60 inch en groter.


Vooral bij Smart TV's is het de moeite waard om naar het besturingssysteem te kijken. Veel fabrikanten, zoals Sony, Philips en Sharp, gebruiken Android TV, terwijl Samsung vertrouwt op Tizen, LG op WebOS en Panasonic op Firefox OS of My Home Screen. Smart TV-apps van populaire streamingdiensten zoals Amazon Prime Video of Netflix worden meestal door allemaal aangeboden. Het is belangrijk dat de fabrikanten regelmatig updates van de besturingssystemen aanbieden om mogelijke veiligheidslekken te dichten. Veelgebruikte systemen zoals Android TV staan vaker bloot aan aanvallen omdat zij door hun vele gebruikers meer kans op succes beloven.

Het is ook belangrijk dat de apparatuur aan individuele eisen voldoet. Dit betreft onder andere de verbindingen. Er moeten ten minste drie HDMI-poorten beschikbaar zijn om randapparatuur zoals Blu-ray spelers via een HDMI-kabel aan te sluiten. Indien een geluidsinstallatie moet worden aangesloten, moet worden voorzien in passende ingangen. 

Een spraakbesturing kan interessant zijn als u de Smart TV wilt integreren in het Smart Home. Veel tv's ondersteunen Amazon Alexa of Google Assistant en kunnen via spraakopdrachten worden verbonden met andere apparaten in huis.Onze praktische tip: Bescherm Smart TV tegen onbevoegde toegang

Slimme tv's zijn kwetsbaar voor malware en aanvallen van hackers. Om te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen vallen, moeten bepaalde maatregelen worden genomen. Deze omvatten enerzijds het zo snel mogelijk uitvoeren van door de fabrikant aangeboden updates. Verder mogen, indien mogelijk, alleen apps uit de eigen app stores van de fabrikant worden geïnstalleerd. Apps van derden die niet absoluut noodzakelijk zijn, kunt u het beste verwijderen. Het is ook raadzaam gewone browsers zoals Firefox of Chrome te gebruiken, omdat die relatief vaak worden bijgewerkt. Het is ook raadzaam om functies die zelden of niet gebruikt worden, zoals webcam of microfoon, uit te schakelen. Als u geen toegang tot internet nodig hebt, kunt u de verbinding met het netwerk het beste verbreken.FAQ – veelgestelde vragen over smart tv's

Hoe snel moet mijn internet zijn om Full HD of UHD 4K te ontvangen met een Smart TV?

Voor ontvangst van Full HD wordt een transmissiesnelheid van 16 Mbit/s aanbevolen. Voor UHD 4K moet het minstens 25 Mbit/s zijn, beter 50 Mbit/s.

Wat is het verschil tussen een triple tuner en een twin tuner?

Dubbele tuners ondersteunen altijd slechts één type TV-ontvangst: kabel, antenne of satelliet. Zij maken het mogelijk een programma op te nemen en tegelijkertijd TV te kijken via hetzelfde ontvangstpad. Drievoudige tuners ondersteunen alle drie soorten ontvangst. Het is echter niet mogelijk om tegelijkertijd tv te kijken en op te nemen. Twin-triple tuners zijn een combinatie van triple en twin tuners. Hiermee kunt u tegelijkertijd tv kijken en opnemen en schakelen tussen verschillende ontvangstmodi. Overigens: Twin tuners zijn niet te verwarren met dual tuners, die twee ontvangstmodi mogelijk maken (DVB-S en DVB-T).

Kunnen normale tv's worden opgewaardeerd tot smart?

Als u geen nieuwe tv wilt kopen omdat u een werkende tv hebt, kunt u deze upgraden met een settopbox om meer functies toe te voegen, zoals streamingdiensten of multimedia-apps. Set-top boxes zijn verkrijgbaar bij verschillende aanbieders, waaronder Amazon en Apple.