Levensduur van batterijen verlengen

Verleng de duur van uw batterijen

Er circuleren verschillende methodes op het internet waarmee u naar verluidt de levensduur van uw batterijen kunt verlengen. Een aantal van deze methodes is bruikbaar, anderen zijn daarentegen gevaarlijk en kunt u dus beter niet gebruiken. We hebben enkele methodes om de levensduur van batterijen te verlengen voor u op een rijtje gezet.

Batterijen bewaren

Er wordt beweerd dat u batterijen het beste in de koelkast of diepvries kunt bewaren, dit zou de levensduur van de batterijen verlengen. Hoewel een batterij bij enigszins koele temperaturen (ca. 15 tot 17 graden Celsius) langer meegaat, is het echter af te raden deze in de koelkast of diepvries te bewaren. Bij te lage temperaturen verliest een batterij (en accu) namelijk zijn spanning waardoor de temperatuur juist een nadelig effect heeft op de levensduur. Een ander gevaar van het bewaren van accu’s en batterijen in de koelkast of diepvries is condensvorming. Wanneer condens zich in de cel vormt, dan raakt deze namelijk beschadigd. Als conclusie kunnen we u meegeven dat u er goed aan doet de batterijen en accu’s koel en droog te bewaren, bijvoorbeeld in de kelder. Maar berg batterijen zeker niet in de koelkast op.

Batterijen verwarmen

Het verwarmen van lege niet-oplaadbare batterijen zou er voor zorgen dat deze weer een deel van zijn lading terug krijgen. Dit zou bijvoorbeeld werken door de batterij op de verwarming of in de zon te leggen tot deze weer functioneert. Deze truc kan heel minimaal een verschil maken, maar de kans op gevaarlijke situaties is echter veel groter. Wanneer een batterij opwarmt bestaat namelijk de kans op oververhitting van de cel en kan deze zelfs openbarsten. Niet oplaadbare batterijen bevatten normaliter de stoffen alkaline of nikkel, waardoor bijtende stoffen en ontvlambare gassen vrij kunnen komen. Het verwarmen van batterijen lijkt op het eerste oog dus een goede tip om ze opnieuw te kunnen gebruiken, maar het levert meer gevaar op dan gemak. 

Al met al kunnen we stellen dat er wel methodes bestaan om de gebruiksduur van uw batterijen zo lang mogelijk te verlengen, bijvoorbeeld door ze in een koele en droge kelder te bewaren. Maar wanneer een tip te mooi lijkt om waar te zijn, dan komt dat vaak door de nadelen die aan de methodes kleven. Het beste kunt u lege batterijen weer inleveren bij de supermarkt en nieuwe kopen, zo duur zijn batterijen  namelijk niet.