Externe harde schijven

Opslag waar en wanneer u maar wilt

edereen kent het probleem van een volle harde schijf wel. Teveel films, muziek of foto’s of simpelweg teveel programma’s. Tal van deze bestanden zorgen voor een volle harde schijf. Dit kan irritant zijn als u nog ruimte nodig heeft, maar het wordt echt een ramp als uw pc crasht en deze bestanden niet meer te redden zijn.

Voor deze problemen zijn er twee oplossingen, uw opslag uit breiden door een extra interne harde schijf aan te schaffen. Dit is een doeltreffende oplossing maar niet zo eenvoudig, u zult uw PC los moeten maken en de harde schijf aan moeten sluiten. Met een beetje basiskennis is dit simpel op lossen maar het is veel makkelijker namelijk met een externe harde schijf.

Externe harde schijf: Ook onderweg al uw data bij de hand

Een externe harde schijf of Externe HDD is een feite een interne harde schijf met een behuizing eromheen en USB, SATA e.d. interface. Zo kunt u eenvoudig en veilig bestanden opslaan en zelfs back-ups maken. Een externe HDD is namelijk niet gevoelig voor crashes van Windows, u raakt uw bestanden niet kwijt en mocht uw computer kapot zijn kunt u uw gegevens of zelfs een back-up eenvoudig terug zetten op een PC. Ook ideaal als u uw bestanden met een ander wil delen, een externe harde schijf is namelijk zeer mobiel.

3,5 inch of 2,5 inch externe harde schijf

Ook in mobiliteit zit verschil. Zo zijn er over het algemeen 2 soorten externe harde schijven: Een 2,5 inch HDD (kleine externe HDD) of 3,5 inch HDD (grote externe HDD).
In de behuizing van een 2,5 inch externe HDD zit een laptop harde schijf, een 3,5 inch externe HDD heeft een normale of desktop HDD.
Een kleine externe HDD vaak maar één aansluiting namelijk USB. USB zorgt in dit geval voor data overdracht maar ook voor het stroom om de harde schijf te laten draaien, soms beschikt een kleine harde schijf over 2 USB poorten, in dit geval zorgt één voor stroom en de ander voor data. Een grote harde schijf heeft op zijn minst 2 aansluitingen; USB en een ingang voor een stroom adapter. Een 3,5 inch harde schijf heeft namelijk meer stroom nodig die via USB niet haalbaar is.

Optimale mobiliteit of snelheid

Voor optimale mobiliteit is een 2,5 inch externe HDD dan de beste keuze. Hun compacte formaat en eenvoudige aansluiting maakt hem optimaal voor gebruik onderweg en past gemakkelijk in uw tas of zak.
Wanneer uw kiest voor snelheid bent u beter af met een 3,5 inch externe HDD. Dit komt door een aantal factoren; De harde schijf draait standaard vaak sneller dan een 2,5 inch harde schijf hierdoor zijn hogere lees- en schrijfsnelheden te behalen. Er is een extra stroomvoorziening beschikbaar zodat de schijf op zijn volle kracht kan draaien. De interface is soms ook te kiezen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen USB, FireWire en eSATA. Vooral deze laatste is erg snel en zeer geschikt als u grote bestanden wilt opslaan.

Netwerk harde schijven (NAS)

Met een externe harde schijf is het ook heel makkelijk om bestanden te delen in uw thuisnetwerk. En zijn namelijk harde schijven met een ingebouwde LAN-adapter of zelfs met een wifi aansluiting. Deze kunt u dan aan de hand van een browser-interface benaderen. Ook is het mogelijk om uw huidige externe harde schijf uit te breiden met een LAN interface. Dit is eenvoudig te bereiken d.m.v netwerkadapter. Deze heeft 2 aansluitingen, een LAN aansluiting en USB. Zo kunt u uw externe harde schijf aansluiten op de USB poort en d.m.v de LAN interface aansluiten op uw netwerk. Een netwerk harde schijf wordt ook wel NAS server genoemd. Sommige van deze NAS server hebben een zeer uitgebreide interface en kunnen zelfs gebruikt worden als FTP server of Bittorrent download client.