Koeling voor uw laptop

Prestatieverlies door oververhitting

De laptop is tegenwoordig niet meer weg te denken. Hij blinkt uit tegenover een normale computer vanwege zijn mobiliteit en diversiteit. Tegenwoordig doen de specificaties van laptops zich niet meer onder dan die van normale PC’s en kunnen soms naar wens geüpgrade worden. Helaas zorgt vooral dit laatste voor een probleem wat met de normale PC gemakkelijk op is te lossen, warmte. 

Een PC is eenvoudig uit te breiden met een ventilator, iets wat met de laptop niet kan. Omdat de laptop vaak op schoot staat en de ventilatie uitgang van de laptop aan onderkant of zijkant zit kan de warmte niet goed weg en kan de laptop problemen geven zoals vastlopers. Daarnaast kan een laptop op schoot zo warm worden dat een laptop niet meer fijn is om op schoot te hebben. En zelfs bij gebruik op een platte en/of harde ondergrond zoals een bureau kan dit probleem zich nog voor doen omdat sommige processen zoveel van het systeem vragen dat de laptop geen voldoende koeling meer kan bieden.

Laptop koelers

Vanwege het gebrek aan voldoende koel capaciteit hebben fabrikanten een zeer eenvoudige oplossing gevonden voor dit probleem, laptop koelers. De koelers of cooling pads zijn ‘onderzetters’ voor uw laptop en zorgen ervoor de warmte beter wegkan door een passief koel systeem of simpelweg door een geperforeerde plaat met ventilatoren. Deze ventilatoren worden door stroom voorzien via een USB poort en zijn vaak ook nog te verplaatsen om optimale koeling te bieden. Zo blijft de laptop lekker koel en worden de problemen door oververhitting voorkomen. Laptop coolers zijn er voor elke grootte laptop en zijn vaak van hetzelfde formaat als de laptop.

Laptop riser

Er zijn echter ook oplossingen voor oververhitting en ergonomische klachten, een laptop riser. Het zelfde idee als een cooling pad maar dan met een functie om ervoor te zorgen dat de laptop bij bureau gebruik op ooghoogte zit. Een laptop riser, dit apparaat functioneert hetzelfde als een cooling pad maar beschikt daarnaast over verschillende standen zodat uw laptopscherm rechtop komt te staan. Het toetsenbord is hierdoor dan wel lastig te gebruiken maar met een draadloos toetsenbord en muis setje is de laptop alsnog even mobiel als voorheen maar dan ergonomisch.