BeagleBone Black

Wat is de BeagleBone Black?

De BeagleBone Black is de nieuwe versie van het populaire BeagleBone board van het merk BeagleBoard. Deze Next-Gen BeagleBone is op alle vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De verwachtingen van deze nieuwe BeagleBone zijn dan ook hoog gespannen.

BeagleBone

De BeagleBone is een embedded Linux platform ter grootte van een creditcard, welke door de gebruiker zo geprogrammeerd kan worden dat deze verschillende applicaties aanstuurt. Op een BeagleBone kan software als Android en Ubuntu worden gedraaid. De combinatie van een groot aantal I/O’s en veel rekenkracht maakt de BeagleBone uitermate geschikt als hart van ingewikkelde toepassingen of andere zelf ontwikkelde projecten. Als aanvulling op een BeagleBone board bestaan er verschillende capes, waarmee er functies toegevoegd kunnen worden aan het BeagleBone board.

BeagleBone Black

De nieuwste ontwikkeling van BeagleBoard heet BeagleBone Black en is op alle vlakken beter dan de originele BeagleBone. Zo is het geheugen vergroot van 256MB DDR2 naar 512MB DDR3 en heeft de nextgen BeagleBone de beschikking gekregen over onboard HDMI en een MicroSD-aansluiting. Ook op dit nieuwe board kan software zoals Ubuntu worden gedraaid. Het voornaamste doel tijdens de ontwikkeling van de BeagleBone Black was een reductie van de kosten, om zo de verkoopprijs zo laag mogelijk te kunnen houden. De prijs is daardoor aanzienlijk lager dan de originele BeagleBone.

Omdat Beagleboard momenteel leveringsissues heeft, is het ontwerp van de BeagleBone Black vrijgegeven aan “element 14” om onder haar eigen naam te produceren: BeagleBone Black Mini-PC (element14 editie).

Raspberry BeagleBone Black vs. Raspberry Pi vs. Arduino

Wat is er beter, een BeagleBone Black, Raspberry Pi of toch een Arduino? Een Arduino board is in feite niets meer dan een eenvoudig te gebruiken microcontroller voor basistoepassingen, de echte rekenkracht en flexibiliteit mist hier ten opzichte van de andere twee. Voor zijn specifieke toepassing is een Arduino perfect, maar echt vergelijkbaar met BeagleBone en/of Raspberry Pi is deze niet.

Een BeagleBone Black is sneller dan een Raspberry Pi en is daarentegen wel écht open-source. Van de Raspberry Pi is namelijk niet alle informatie beschikbaar voor iedereen, bij BeagleBone is dit alles wel bekend. Voor de ontwikkelaar en/of programmeur is dit een groot voordeel van de BeagleBone Black, de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos.