Programmeren met Raspberry Pi

Techniek wordt dankzij het technologische tijdperk steeds goedkoper en beter toegankelijk. Met onze smartphones kunnen we bijvoorbeeld al lang op internet en goede computers worden steeds goedkoper. Dat geldt zeker voor particulieren en zelfstandigen, maar niet voor de programmeer-community.

Omdat programmeren vooral experimenteren is en speciale toepassingen aan hardware en software biedt, heeft de Raspberry Pi Foundation de computer op creditcardformaat bedacht.

De Raspberry Pi is een computer in creditcardformaat. De ARM-gebaseerde single board computer valt op met zijn compacte afmetingen, universele toepasbaarheid en veelzijdige
mogelijkheden om uit te breiden. Gebruik het als mini pc in uw woonkamer of gebruik het om video’s af te spelen in Full HD. Ook kunt u het gebruiken om verbinding te maken met andere boards, displays of camera’s om uw eigen project te realiseren.

Raspberry Pi 3 Model B – De nieuwe

De derde generatie van Raspberry is uitgerust met een krachtige ARM Cortex-A8 Quad-Core processor met 4x 1.2 GHz. Door deze upgrade biedt de Raspberry Pi 3 u in bepaalde toepassingen aanzienlijk meer vermogen. Voor een snelle en eenvoudige verbinding is er voor het eerst WiFi en Bluetooth Low Energy aan boord.

De nieuwe Raspberry Pi 3 – De belangrijkste veranderingen

  • ARM Cortex-A8 64-Bit processor (4x 1,2 GHz) 
  • WiFi b/g/n en Bluetooth Low Energy (BLE) onboard

De nieuwe Raspberry Pi - De ontwikkeling

Optisch is er van de Raspberry Pi Model B+ naar de Raspberry Pi 3 Model B niet veel veranderd. Dit is een groot voordeel voor de compatibiliteit van bestaande accessoires, deze kunnen voor een groot deel nog worden gebruikt. Technisch gezien heeft de Raspberry Pi zich zeer goed ontwikkeld en werd deze van versie tot versie krachtiger. Het hoogtepunt van het tweede model was de ondersteuning van Windows 10 IoT. De Raspberry Pi 3 heeft voor een snelle en eenvoudige verbinding voor het eerst WiFi en Bluetooth Low Energy onBoard.

Raspberry Pi 3 versus 2 en 1, de vergelijking
  Raspberry Pi 3 Model B Raspberry Pi 2 Model B Raspberry Pi 1 Model B+
Processor ARM Cortex-A53 (4x 1.2 GHz) ARM Cortex-A7 (4x 900 MHz) ARM 11 (1x 700 MHz)
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 512 MB
Aansluitingen 4x USB 2.0
Ethernet RJ45
HDMI
microSD
4x USB 2.0
Ethernet RJ45
HDMI
microSD
4x USB 2.0
Ethernet RJ45
HDMI
microSD
Interfaces GPIO-Port 40 Pin
DSI-Display
CSI-camera
GPIO-Port 40 Pin
DSI-Display
CSI-camera
GPIO-Port 40 Pin
DSI-Display
CSI-camera
 
WiFi BCM43143 WiFi b/g/n - -
Bluetooth Bluetooth Low Energy 4.1 - -
Achterwaarts compatibel Met Raspberry Pi 1 + 2 Met Raspberry Pi 1 -
Ondersteunde besturingssystemen ARM GNU / Linux distributies en Windows 10 IoT ARM GNU / Linux distributies en Windows 10 IoT ARM GNU / Linux
Artikelnummer 1419716 1316978